szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Hétfőn késő délelőtt New Yorkban két dollárt, Londonban egy dollárt meghaladó mértékben gyengült a kőolaj ára. A reggel óta tartó árcsökkenést az sem akasztotta meg, hogy az Atlanti-óceánon kialakult az idei első hurrikán.

Az olaj árát általában növelik a hurrikánokról szóló hírek, miután azok több esetben is megbénították az Egyesült Államok Mexikói-öbölben zajló olajtermelését és a szárazföldre kijutva károkat okoztak a part menti olajfeldolgozó létesítményekben. A hurrikánok kialakulásának időszaka ilyentájt kezdődik és novemberig tart.

A szakértők azt mondták, hogy a Bertha névre keresztelt hurrikánról egyelőre nem állapítható meg pontosan, merre fog haladni, eléri-e a szárazföldet. Röviddel fél tizenkettő előtt a nyugati féltekén irányadó amerikai könnyűolajfajta, a West Texas Intermediate (WTI) legközelebbi hordónkénti ára 2,39 dollár csökkenéssel 142,90 dolláron volt. Az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciafajta hordónkénti ára 98 cent hanyatlással 144,13 dolláron állt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hét nap gazdaság

Makacs olajár

A nyersolaj hordónkénti ára kedden újra 138 dollár fölé kúszott New Yorkban, pedig a hét végén a szaúd-arábiai...

MTI Gazdaság

Az olajárakat nem csak a spekuláció mozgatja

Újabb elemző vetítette előre a 200 dolláros olajár lehetőségét: az IfW német gazdaságkutató illetékese, Klaus-Jürgen Gern szerint ez a távlati ár már most is tükröződik a piac hosszú távú - 10 éves - várakozásában. Az olajárakat nem csupán a spekuláció mozgatja ugyanis - érvel a szakember - hanem az olajkínálat jövőbeni szűkülésére vonatkozó várakozás.

MTI Gazdaság

GDP-arányosan a 80-as évek szintjén az olajár

A rendkívüli olajár-emelkedés nyomán ma már ismét ugyanannyiba kerül GDP-arányosan a világnak a nyersolaj, mint a 80-as években. A megújuló energiaforrások sem lesznek olcsók, londoni gazdaságelemző- és befektetési házak hétfői elemzései szerint.

MTI Gazdaság

EB: adócsökkentéssel nem lehet mérsékelni az olajárakat

Az Európai Bizottság az áfa vagy a jövedéki adó csökkentését továbbra sem tartja alkalmas eszköznek a magas olajárak problémájának kezelésére – szögezte le Kovács László adópolitikai és vámuniós biztos azt követően, hogy szerdai brüsszeli ülésén a testület áttekintette a témát.

Levelet írt Karácsony Gergelynek az amerikai külügyminiszter

Levelet írt Karácsony Gergelynek az amerikai külügyminiszter

Sok sikert kívánt az országos kórházi főigazgató a távozó egészségügyi dolgozóknak

Sok sikert kívánt az országos kórházi főigazgató a távozó egészségügyi dolgozóknak

Jön a Samsung új csúcsprocesszora, a Windows 10-es laptopokba is beletennék

Jön a Samsung új csúcsprocesszora, a Windows 10-es laptopokba is beletennék