szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A múlt év decemberéhez képest jelentősen romlott az ország gazdasági helyzetének lakossági megítélése, az ezzel kapcsolatos lakossági várakozás - tartalmazza a Kopint-Tárki Zrt. idei második negyed éves konjuktúrajelentése.

A lakosság körében a saját anyagi helyzetük megítélése változatlan. Továbbra is jellemző, hogy az ország gazdasági kilátásait lényegesen rosszabbnak ítéli a lakosság, mint saját helyzetét - derül ki a konjuktúrajelentéséből. Saját anyagi helyzetüket az emberek egy árnyalattal jobbnak látják, mint tavaly év végén, de jövőbeli kilátásaik tekintetében lényegesen pesszimistábbak. 

Az ország gazdasági helyzetével és a saját anyagi helyzettel kapcsolatos lakossági várakozások 2008 tavaszára csak kicsit haladják meg a 2006 őszi zuhanást követő mély depressziót. Az ország gazdasági kilátásainak lakossági megítélése pedig korábban soha nem tapasztalt mélyponton van. A lakossági közhangulatot az aktuálpolitikai események és ezek kommunikációja jelentősen befolyásolják, ettől független trendszerű elmozdulás nem prognosztizálható.

Ez év tavaszán az ország gazdasági helyzetének lakossági megítélése visszaállt a korábbi mélypont szintjére. A 2006 őszi zuhanást követően trendjében további lassú csökkenést mutatnak az adatok, rövid kis nyári és karácsony körüli enyhüléssel. Így 2008 tavaszára az ország gazdasági helyzetének lakossági megítélése minden korábban regisztrált mélypont alá süllyedt.

Gyakorlatilag változatlan a saját anyagi helyzet megítélése. Továbbra is jellemző, hogy az ország gazdasági helyzetét lényegesen rosszabbnak ítéli a lakosság, mint saját helyzetét. A lakosság saját anyagi helyzetének megítélése általában nagyobb stabilitást mutat az ország helyzetéről való vélekedésnél, mivel az utóbbit erősebben befolyásolják az aktuális politikai események, és ezek kommunikációja.

Saját anyagi helyzetét a magyar lakosság 2006 elejétől 2007 nyaráig egyre rosszabbnak ítélte. A múlt év nyarán a saját helyzetmegítélés romló tendenciája enyhe, statisztikai mértékben nem szignifikáns mértékű javulást mutatott, s ez a tendencia idén tavaszán is folytatódott.

Lényegesen rosszabbnak látja a lakosság az ország gazdasági kilátásait, mint negyed évvel korábban, de a visszaesést követően sem süllyedt a közhangulat a tavaly őszi mélypont szintjére. Az ország jelenlegi gazdasági helyzetének megítélése, valamint a jövőbeli kilátások trendjei mindig azonos irányba mozdulnak el.

De a lakosság az ország gazdasági kilátásait folyamatosan - még a legrosszabb időkben is - jobbnak véli, mint a jelenlegi helyzetet. Az ország gazdasági kilátásait most a lakosság valamivel jobbnak látja, mint a 2006 őszi zuhanást követően, de lényegesen rosszabbnak, mint amilyennek a zuhanást megelőzően vélekedtek az ország gazdasági perspektíváiról.

A saját anyagi perspektívával és az ország gazdasági kilátásaival kapcsolatos lakossági várakozások között nem tapasztalható olyan nagy eltérés, mint a jelenlegi helyzet megítélésében. A lakosság most sokkal rosszabbnak látja a saját anyagi helyzetének közeljövőben várható alakulását, mint egy negyed évvel korábban, ez is felülről közelíti a 2006 ősszel kialakult szintet.

A 2006 ősze és 2007 vége között a lakosság kedvezőtlenebbnek ítélte saját anyagi helyzetének jővőbeni alakulását, mint aktuális helyzetét. Ez év tavaszára e két mutató azonos szintre állt be. Most körülbelül ugyanolyan kedvezőtlennek látják a jövőt, mint a jelent.
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Kopint-Tárki: jövőre 2,5 százalékkal nő a GDP

Az idei GDP előrejelzését a korábbi 2 százalékról 1,5 százalékra, a jövő évit pedig 3,2 százalékról 2,5 százalékra módosította a Kopint-Tárki Zrt., miközben inflációs prognózisát 2007-re 7,7 százalékról 8 százalékra, 2008-ra 4,5 százalékról 5,2 százalékra emelte.

MTI Gazdaság

Kopint-Tárki: 2,2 százalékos gazdasági növekedés az idén

Nem változott márciushoz képest a Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet Zrt. gazdasági növekedésre vonatkozó prognózisa; az előrejelzés szerint az idén 2,2 százalékkal bővül, 2009-ben pedig 3 százalékkal nő a magyar gazdaság – mondta Palócz Éva, az intézet vezérigazgatója.

MTI Gazdaság

Kopint-Tárki: kedvezőbb kilátások a feldolgozóiparban

Kedvezőbbnek ítélték meg a feldolgozóipari vállalkozások saját helyzetüket és kilátásaikat az idén júliusban, mint ahogy áprilisban nyilatkoztak - derül ki a Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet legfrissebb felméréséből.

MTI Gazdaság

Kopint-Tárki: az idén 2,2 százalékkal, jövőre 3 százalékkal nő a GDP

Az idei GDP növekedési előrejelzését a korábbi 2,5 százalékról 2,2 százalékra módosította a Kopint-Tárki Zrt., jövőre 3 százalékra számít, miközben inflációs prognózisát 2008-ra 5,2 százalékról 6 százalékra emelte, 2009-re 3,8 százalékot vár – jelentette be Palócz Éva vezérigazgató.

A kínai trollhadsereg elkezdte befeketíteni a Pfizer vakcináját

A kínai trollhadsereg elkezdte befeketíteni a Pfizer vakcináját

Fokozhatja a légszennyezés a gyógyíthatatlan látásromlás kialakulását

Fokozhatja a légszennyezés a gyógyíthatatlan látásromlás kialakulását

Koronavírus-fertőzésben meghalt a svéd drámaíró, Lars Norén

Koronavírus-fertőzésben meghalt a svéd drámaíró, Lars Norén