szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Robert Fico kormányában teljes az egyetértés: megengedhetetlen, hogy január elsejétől az euró bevezetése miatt elszabaduljanak az árak Szlovákiában, ezért gyorsított eljárásban az árak megfékezését szolgáló törvényt akarnak alkotni, és még ősszel elfogadni.

A tervezett törvény értelmében a kormány tagjaiból álló "ártanács" tartaná szemmel az "eurósított" fogyasztói árak alakulását, és lépne fel drákói szigorral az élelmiszerkereskedelemben, az energiaárak, közműdíjak, közlekedési viteldíjak és a szolgáltatások területén - így az egészségügyi szolgáltatásokban is - észlelt ármanipulációk ellen, miután elbírálta, hogy az áremelés a kényszerű világgazdasági irányzatok következtében, vagy spekulatív érdekek nyomán jelentkezett-e. Ha a testület spekulatív szempontokat észlelne, akkor annak elnöke, a pénzügyi, vagy a gazdasági tárca vezetője maga állapítaná meg a fogyasztóknak kedvezőbb árat.

A pozsonyi Pravda cikkírója szerint épp az árdrágítókra "nagy csapással" lesújtani készülő Robert Fico kormánya, és személy szerint maga a kormányfő az, aki mindenkinél jobban, már-már páni félelemmel retteg az eurótól. "Aggályai igencsak megalapozottak", merthogy az euró bevezetésének "politikai kockázatai nagyobbak, mint a gazdaságiak. A tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy az euró bevezetése csak akkor biztonságos és a legkevésbé fájdalmas, ha nem jár óhatatlan drágulással". A kormány azonban máris tisztában van azzal, amivel minden újságolvasó: a folyamat korántsem lesz gond nélküli, mert nyilvánvaló, hogy az energia és az alapfontosságú élelmiszerek ára majd tovább emelkedik.

"Fico pechje az, hogy az infláció nyomása majd épp az euró bevezetésekor tetőzik, ráadásul a - 2010-es - választásig folytatódni fog. A kormányfő épp ezért készül a totális mozgósításra, arra, hogy teljes fegyverzettel lépjen fel a pénzromlás ellen", mutat rá a lap a miniszterelnök szempontjaira, aki az utóbbi időben egyre nyíltabban adja jelét annak, hogy nem csak a következő választások után, hanem több további ciklusban is kormányozni akar, mert célja az úgynevezett szociális állam megteremtése.

"Mitagadás, az infláció elleni küzdelem programja rokonszenves, a gond azonban az, hogy ha túlzásba viszi, akkor ez a küzdelem végül ellene, és a nép ellen fordul. Mert a legdrágább és legkeményebb beavatkozás is csak átmenetileg lehet hatékony", írja a lap és a rugó működési elvével támasztja alá intelmet: "Minél szorosabbra nyomjuk össze, annál nagyobbat üt. Az energia megmaradásának törvénye ugyanis kérlelhetetlen törvény".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Szlovákia már gőzerővel nyomja saját euróit

Szlovákia már most gőzerővel készül az euró jövő januári bevezetésére: a tervek szerint december közepéig a közép-szlovákiai Kremnica (Körmöcbánya) 14. században alapított pénzverdéjében 500 millió euró- és eurócent érmét nyomnak.

MTI Gazdaság

Megvan a szlovák korona végső átváltási árfolyama

Az Európai Unió pénzügyminiszterei kedden egyetértésre jutottak abban, hogy 1 euró = 30,126 szlovák korona paritáson határozzák meg a szlovák fizetőeszköz euróra való átváltásának árfolyamát - közölték Brüsszelben.

A Trump elleni impeachment eljárás a február 8-i héten kezdődik

A Trump elleni impeachment eljárás a február 8-i héten kezdődik

Duma Aktuál: Úgy lekapcsolták a világítást az ellenzéki városok, hogy Orbán is berezelt

Duma Aktuál: Úgy lekapcsolták a világítást az ellenzéki városok, hogy Orbán is berezelt

16 millió forintnyi rubelt kérnek egy 12, azaz tizenkettő kilométert futott régi Ladáért

16 millió forintnyi rubelt kérnek egy 12, azaz tizenkettő kilométert futott régi Ladáért