szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A francia gazdasági év Magyarországon programsorozat keretében, 22 nagy rendezvényen 250 olyan francia cég mutatkozott be és tárgyalt Magyarországon, amelyek még nem próbálkoztak a magyar piacon – jelentette ki a francia kereskedelmi kirendeltség vezetője.

A 2007 júliusában kezdődött és most záruló évad során 700 találkozót tartottak, amelyeken 250 francia és 350 magyar vállalat képviselői vettek részt – tette hozzá Jean-René Cougard. A kereskedelmi tanácsos elmondta: mintegy 4500 francia cég exportál Magyarországra. A francia adatok szerint 2007-ben a Magyarországra irányuló francia export elérte a 2,78 milliárd eurót, az import pedig 3,17 milliárd euró volt. A közel hat milliárd eurós külkereskedelmi forgalommal Magyarország a 29. helyen áll Franciaország partnereinek sorában, míg Magyarország számára Franciaország az 5-6. legfontosabb kereskedelmi partner és a harmadik a tőkebefektetők sorában.

René Roudaut, Franciaország magyarországi nagykövete az évadot egy új együttműködés kezdeteként értékelte. Fontosnak tartotta, hogy a hagyományosnak vélt francia termékeken kívül az infrastruktúra építésében, a környezetvédelemben és a csúcstechnológiában is keresik a francia vállalkozások a magyarországi üzleti kapcsolatokat.

Vincent Roussel, a Francia-magyar Kereskedelmi és Iparkamara (CCIFH) elnök, a Cora-Match vezérigazgató beszámolt arról, hogy az áruházakban tartott francia napok sikereként 20 új beszállítóval kötöttek szerződést.

A mostani évad során Franciországban több régióban is segítették a vállalkozókat a magyar üzleti lehetőségek megismerésében - mondta a sajtótájékoztatón Jacques Peyrusaubes, a Francia Külkereskedelmi Bizottságok (CCEF) magyar tagozatának elnöke.

A francia gazdasági év Magyarországon kapcsolódott a 2005 márciusa és 2006 márciusa között Franciaországban magyar kezdeményezésre megrendezett magyar gazdasági év Franciaországban programjához.

A magyar Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a Franciaországba irányuló magyar kivitel 2007-ben 16,2 százalékos éves növekedéssel 3,202 milliárd euróra nőtt, a behozatal ugyanakkor 1,1 százalékos emelkedéssel elérte a 2,955 milliárd eurót.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

A kínai turisták nem akarnak Franciaországba menni

Az utóbbi hetekben látványosan visszaesett a Franciaországba utazó kínai turisták száma – derült ki a pekingi francia nagykövetség vízumkiadási statisztikáiból. A kínai turisztikai hivatal azonban cáfolja azokat a híreszteléseket, amelyek szerint a kínai kormány bojkottra szólított volna fel Franciaország ellen.

MTI Világ

EU: nehéz dolga lesz a francia elnökségnek

Az EU soros elnökségét július elsején fél évre átvető francia kormányzat négy feladatot tart a legfontosabbnak: a klímavédelmet, a mezőgazdasági politikát, a bevándorlási politikát és az európai védelmi politikát - elsősorban ezekben akar haladást elérni, de feladata nem lesz könnyű, és kénytelen lesz a szociális dossziéval is foglalkozni.

MTI Gazdaság

Bojkottfelhívás német és francia termékek ellen Kínában

E-mailek és sms-ek százezrei árasztották el a kínai fogyasztókat az elmúlt napokban a német áruk vásárlásának bojkottjára szólítva fel őket. Kínai internetes oldalak és sms-ek az olimpiai láng párizsi körútját övező botrány, valamint a dalai láma támogatása miatt a francia termékek bojkottjára is felszólítanak.

MTI Gazdaság

Pesti székhelyű befektetési cég ellen szólít fel a francia felügyelet

A francia értékpapír- és tőkepiac felügyeletét ellátó országos hatáskörű közigazgatási szerv, az AMF a budapesti székhelyű Artemis Financial befektetési cég nem engedélyezett franciaországi tevékenységére hívja fel a figyelmet - adta hírül kedden a Les Échos című francia gazdasági napilap internetes oldalán.

645 ezer állami autót cseréltet elektromosra Joe Biden

645 ezer állami autót cseréltet elektromosra Joe Biden

Izraelben is zavargások voltak a járványügyi korlátozások miatt

Izraelben is zavargások voltak a járványügyi korlátozások miatt

Újabb rejtélyes elefánttetemeket találtak Botswanában

Újabb rejtélyes elefánttetemeket találtak Botswanában