szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az utolsó nagy nyugati energiaipari vállalatként a Total is visszalépett a hatalmas iráni földgázkincs feltárásában tervezett jelentős mértékű beruházástól – írta a Financial Times online kiadása.

A francia vállalatcsoport megítélése szerint jelenleg túl nagy politikai kockázattal járna beruházást eszközölni Iránban, ezért nagyon valószínűtlen, hogy a közeljövőben beruház a Déli Pars gázmező feltárásához kapcsolódó cseppfolyós földgáz programba – írta a brit gazdasági napilap, az Irán elszigetelésére irányuló washingtoni törekvések győzelmeként értékelve a fejleményt.

Az FT szerint a Total döntése nagy pofon Iránnak, amely nagy valószínűséggel így a következő évtized vége előtt nem tudja jelentős mértékben növelni földgáz-kivitelét.

A Total a malajziai Petronasszal közösen végezte volna a Déli Pars mező 11. szakaszának feltárását, és szerdáig fenn is tartotta érdeklődését, annak ellenére, hogy májusban a Royal Dutch Shell és a spanyol Repsol már bejelentette, hogy kivonul a 13. szakasz feltárásából.

A lap ugyanakkor azt is megjegyzi, hogy egyik nagy energiaipari vállalat sem akar teljesen hátat fordítani az iráni szénhidrogén-tartalékoknak. A Shell és a Repsol már jelezte, hogy lehetségesnek tartják az együttműködést a fejlesztés egy későbbi szakaszában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Nyugat-Európába is exportálnak majd makói földgázt?

Az amerikai Exxon Mobil, a kanadai Falcon Oil & Gas és a magyar Mol olajtársaság esetleg Nyugat-Európába is exportál a makói földgázból 2012 után, idézte a Falcon vezérigazgatóját, Marc A. Brunert a Bloomberg hírügynökség szerdán.

Merkel: Németország segíthet a Szputnyik V uniós engedélyeztetésében

Merkel: Németország segíthet a Szputnyik V uniós engedélyeztetésében

Fischer Iván: "A zene boldogító hatása baj esetén megsokszorozódik"

Fischer Iván: "A zene boldogító hatása baj esetén megsokszorozódik"

Óriási bálnatetemet vontattak Nápolyba

Óriási bálnatetemet vontattak Nápolyba