szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Magyar Energia Hivatal (MEH) a villamos energia nagykereskedelmi piacon jelentős piaci erejű szereplőként határozta meg az MVM Trade Zrt.-t, ezért az áramkereskedőnek 2008. október 27-én nyilvános árverést kell tartania, amelyen az árat a hivatal állapítja meg – derül ki a MEH csütörtökön közzétett határozatából.

A döntés szerint az MVM Trade Zrt.-nek olyan mennyiséget kell aukcióra bocsátania, hogy a továbbiakban a nagykereskedelmi piaci részesedése 40 százalék alatt maradjon. Az MTI értesülése szerint ez azt jelenti, hogy a lakosság ellátását szolgáló mennyiséget nem kell aukcióra vinnie. A szakértők úgy vélik, hogy a hivatal által meghatározott ár a lakosságot ellátó egyetemes szolgáltatóknál az idén várhatóan nem vezet a végfelhasználó árak jelentős elmozdulásához. A jövő évre szóló vásárlás esetében viszont úgynevezett ársapkát (maximum árat) alkalmaznak, amelyet a lipcsei áramtőzsde 2008. évi áraihoz igazítanak.

A 2008. január elsején teljes egészében megnyitott magyar árampiacon a törvény teszi lehetővé a jelentős piaci erejű (jpe) szereplő meghatározását, és kötelezettségek előírásával tevékenységének korlátozását.

Az MVM Trade 2007 októberében tartott egy nagy aukciót, amelyen 9 terawattóra mennyiséget értékesített 2008-ra összesen 163 milliárd forint értékben. A piaci szereplők szerint az aukción kialakult ár jelentősen növelte a szabadpiaci fogyasztóknak a végfelhasználói árat. A lakosság számára ugyanis az MVM portfoliójából elkülönítettek 12 terawattóra mennyiséget, és ez tette lehetővé azt, hogy az ár januárban 10 százaléknál alacsonyabb mértékben emelkedjen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

A villanyár is tétje az árampiac átalakításának

Rövid távon nem, de középtávon az indokoltnál nem magasabb áramár elérése a célja annak a konzultációnak, amit Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kezdett a szakminiszterekkel, az MNB elnökével és az illetékes hatóságokkal.

MTI Gazdaság

Az MVM is bekerülhetne a Déli Áramlatba

A Déli Áramlatról szóló orosz-magyar kormányközi tárgyalások során felmerült annak lehetősége, hogy magyar részről a gázcső szakmai felügyeletét a Magyar Villamos Művek lássa el – írta a csütörtöki Népszabadság.

MTI Gazdaság

Az MVM emelte az egyetemes szolgáltatóknak az áram árat

Az MVM Trade Zrt. közel három százalékkal emelte meg a lakosságot és a nagyon kis fogyasztókat ellátó egyetemes szolgáltatóknak értékesített áram árát, a változtatás nélkül éves szinten mintegy 5,5 milliárd forint bevételkiesést kellett volna elkönyvelnie az MVM Trade-nek – közölte a cég.

hvg.hu Gazdaság

A földgáz után az áram is drágulhat

Sajtóértesülések szerint, mivel heteken belül százalékkal drágul a földgáz hatósági ára, a négy egyetemes szolgáltató - az E.ON, az Émász, az Édász és az Elmű - a gázárváltozás huszonöt százalékának érvényesítését kérheti a Magyar Energia Hivataltól. Az áram 3-4 százalékkal kerülhet majd többe.

MTI Gazdaság

Áramár: július után lehet legkorábban változás

A lakosságot és a nagyon kis fogyasztókat ellátó úgynevezett egyetemes szolgáltatók közül három kérte a Magyar Energia Hivataltól (MEH), hogy a gáz árának növekedése miatt emelhesse az áram végfelhasználói árát, de kérelmüket visszavonták, illetve az eljárás felfüggesztését kérték; ugyanakkor a földgáz 2008 júliusától érvényesülő hatósági áráról szóló döntés ismeretében a kérdés várhatóan újra napirendre kerül.

MTI Gazdaság

Az MVM mérsékelte az áram árának emelkedését

A Magyar Villamos Művek Zrt. minden fogyasztói csoportnak mérsékelte a közép-európai kedevezőtlen árampiaci hatásokra növekvő áram áremelkedést az idén, ezen belül bizonyos nagyfogyasztói csoporttal olyan szerződést kötött mérsékeltebb áron, amelynek alapján az ezeknek nyújtott szolgáltatás bizonyos feltételekkel megszakítható - közölte az MVM.

hvg.hu Tech

Zöldáram termelés 2008-ban

A régió legnagyobb megújuló energia kiállítása, a RENEXPO 2008 szervezője által rendezett sajtóbeszélgetésen nyilatkozó biogáz- és szélenergia termelők szerint a hazai megújulóenergia-termelők a külföldi példáktól jelentősen kedvezőtlenebb kondíciókkal táplálhatnak be áramot a villamos hálózatba.

Egyedi megoldás: trükkösen rejtené el az okostelefon-kamerát a Samsung

Egyedi megoldás: trükkösen rejtené el az okostelefon-kamerát a Samsung

Az államé lesz a szombathelyi stadiont működtető cég

Az államé lesz a szombathelyi stadiont működtető cég

Fülke: "Még léphet szintet a kampány durvasága"

Fülke: "Még léphet szintet a kampány durvasága"