szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Tovább emelkedett az olaj ára csütörtökön késő délután; londoni elemzők szerint az északi-tengeri Brent átlagárfolyama az év egészében 120 dollár, az amerikai West Texas Intermediate alaptípusa 122,40 dollár lesz.

Az Intercontinental Exchange (ICE) londoni IPE-jegyzésében az északi-tengeri Brent augusztusi lejárata 1,15 dollár emelkedéssel 137,73 dolláron volt.

A New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta augusztusi jegyzése 1,09 dollárral 137,14 dollárra nőtt.

A drágulás oka egyebek mellett az volt, hogy csütörtökön Irán újabb rakétakísérleteket hajtott végre, az ellátás biztonságával kapcsolatos aggodalmak miatt is emelkedett az olaj ára.

Londoni elemzők szerint az idei év eddigi szakaszát jellemző drágulás után a második félévben már hűlni fog az ipari nyersanyagok világpiaca, és a termékcsoport árszintje az év egészének átlagában is valamelyest csökkeni fog.

A nyersolajár-index az előrejelzés szerint 2008-ban 65,3 százalékkal emelkedik. A globális alaptípusnak tekintett északi-tengeri Brent olajfélére az év egészében 120 dolláros, az amerikai West Texas Intermediate alaptípusra 122,40 dolláros idei átlagárfolyamot valószínűsíthető, a harmadik negyedévi összesített átlag 140 dollár lesz.

A cég nyersolajár-indexe a prognózis szerint 2009-ben 8,5 százalékkal csökkenni fog. Az Európai Bizottság egy bizalmas dokumentuma szerint ha az osztrák OMV olaj- és gáztársaság felvásárolná a Molt, az komolyan korlátozná a piaci versenyt, és magasabb árakhoz vezetne. A két cég kölcsönösen egymás legfontosabb "fékentartója" a térségben, az összeolvadással ez megszűnne, olvasható az uniós versenyügyi szakértők 134 oldalas jelentésében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Hurrikánálló olajár 140 dollár felett

Hétfőn késő délelőtt New Yorkban két dollárt, Londonban egy dollárt meghaladó mértékben gyengült a kőolaj ára. A reggel óta tartó árcsökkenést az sem akasztotta meg, hogy az Atlanti-óceánon kialakult az idei első hurrikán.

Hét nap

Iraki olajtenderek

Megnyílt az út a nagy nemzetközi multik előtt az iraki kőolajkincshez, miután Huszein al-Sahrisztani olajminiszter...

MTI Gazdaság

GDP-arányosan a 80-as évek szintjén az olajár

A rendkívüli olajár-emelkedés nyomán ma már ismét ugyanannyiba kerül GDP-arányosan a világnak a nyersolaj, mint a 80-as években. A megújuló energiaforrások sem lesznek olcsók, londoni gazdaságelemző- és befektetési házak hétfői elemzései szerint.

MTI Gazdaság

London: nemcsak az élelmiszer és olaj fűti az inflációt Kelet-Európában

A globális élelmiszer- és üzemanyagár-emelkedés mindenhol nagy inflációs ugrásokat okozott, de számos kelet-európai országban a "végletekig laza" pénzügypolitika még tetézte is ennek hatását. Ezekben a gazdaságokban emiatt tovább is tart a magas infláció, áll az egyik vezető londoni befektetési ház hétvégi elemzésében, amely szerint Magyarország a térség megfelelő pénzügypolitikát űző országai közé tartozik, és ezért itt - bár éves távlatban még a cél felett marad - hamarosan le is cseng az erős infláció.

Lehangoló látvány, ahogyan a 20 év rabság után kiszabadított medve még mindig a megszokott köreit rója

Lehangoló látvány, ahogyan a 20 év rabság után kiszabadított medve még mindig a megszokott köreit rója

OGYÉI-főigazgató: Nem csak Magyarország vehet Európában az orosz vakcinából

OGYÉI-főigazgató: Nem csak Magyarország vehet Európában az orosz vakcinából

Akár 15 centis hóra is ébredhetünk

Akár 15 centis hóra is ébredhetünk