szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Jövőre napi 890 ezer hordóval 87,7 millió hordóra csökken majd a világ nyersolaj iránti kereslete, szemben az idei évi napi 860 ezer hordós mérséklődéssel – tette közzé prognózisát a Nemzetközi Energiaügynökség.

Az IEA szerint az OPEC nyersolaj iránt is mérséklődni fog a kereslet. A szervezet júliusi havi jelentésében megállapítja, hogy a magasabb nyersolajárak visszafogták a keresletet a fejlett országokban, amit azonban kiegyenlített a feltörekvő országokban tapasztalt gyors keresletnövekedés.

Az OPEC-n kívüli termelők nyersolaj iránti igény 2009-ben napi 640 ezer hordóval napi 50,6 millió hordóra növekszik, az idei évben várható napi 420 ezer hordós növekedéssel szemben. Ugyanakkor az OPEC tagországainak nyersolaja iránt a kereslet napi 31,1-31,2 millió hordóra, az idei évinél képest napi mintegy 600 ezer hordóval csökken. Az OPEC a múlt hónapban 350 ezer hordóval napi 32,4 hordóra növelte a kitermelést, a szaúdi napi 9,45 millió hordóra történt termelésnövelésnek köszönhetően.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Hurrikánálló olajár 140 dollár felett

Hétfőn késő délelőtt New Yorkban két dollárt, Londonban egy dollárt meghaladó mértékben gyengült a kőolaj ára. A reggel óta tartó árcsökkenést az sem akasztotta meg, hogy az Atlanti-óceánon kialakult az idei első hurrikán.

MTI Gazdaság

GDP-arányosan a 80-as évek szintjén az olajár

A rendkívüli olajár-emelkedés nyomán ma már ismét ugyanannyiba kerül GDP-arányosan a világnak a nyersolaj, mint a 80-as években. A megújuló energiaforrások sem lesznek olcsók, londoni gazdaságelemző- és befektetési házak hétfői elemzései szerint.

MTI Gazdaság

Az amerikai tőzsdefelügyelet meg akarja regulázni az olaj szabadpiacát

Az amerikai árutőzsde-felügyelet (Commodity Futures Trading Commission) szigorítani akarja a londoni szabadpiaci olajkereskedelem ellenőrzését, részletesebb információt követelve a piaci szereplőktől és szereplőkről, több betekintést gyakorolva a tranzakciókra, azért, hogy korlátozni lehessen az egyedi résztvevők képességét az árak mozgatására, idézték hírügynökségek az amerikai felügyelet ügyvezetőjét, Walter Lukkent.

Parkolóhelyeket szüntetnek meg a Nefelejcs utcában, ahol évente 466-szor akad el a troli

Parkolóhelyeket szüntetnek meg a Nefelejcs utcában, ahol évente 466-szor akad el a troli

Itt vannak a középiskolai felvételi feladatsorai és megoldásai

Itt vannak a középiskolai felvételi feladatsorai és megoldásai

Figyelmeztetnek a britek: az új vírusmutáció halálosabb lehet az eddiginél

Figyelmeztetnek a britek: az új vírusmutáció halálosabb lehet az eddiginél