szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Magyarországon az utóbbi években a kereslet jelentős emelkedése miatt mintegy 100 ezerrel, 250 ezer hektárra növekedett a repce vetésterülete, ami várhatóan tovább emelkedik még – közölte Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke.

Korábban Magyarországon a klimatikus és talajadottságok mintegy 150 ezer hektáron tették lehetővé a repce termesztését, a vetésterület jelentős növekedése a kereslet bővülése mellett a fagytűrő fajták megjelenésének köszönhetőe. Mivel biodízel a legegyszerűbb és leggazdaságosabb módon a repcéből állítható elő, a bioüzemanyagok térhódításával a magyar termelők egy része is üzletet látott a repce termelés növelésében.

A hektáronkénti termésátlag a korábbi 1,5-1,8 tonnáról 2,2 tonnára emelkedett. Ennek alapján az idén várhatóan mintegy 500-600 ezer tonna közötti termésmennyiséget vihetnek majd a magtárakba a termesztők. Vancsura József szerint a repce ma rendkívül jól eladható, nincs az a mennyiség, amelyet gyakorlatilag ne lehetne értékesíteni. Ezt mutatja a termény árának emelkedése is, amely a múlt évi 70 ezer forintról 100-120 ezer forintra nőtt. A GOSZ elnöke úgy véli: Magyarországon a repce vetésterülete várhatóan még növekedni fog, és elérheti a 300 ezer hektárt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Nem minden alternatív üzemanyag bioüzemanyag

Nem minden alternatív üzemanyag bioüzemanyag, bár jelenleg még igen - világított rá az uniós energiaügyi miniszterek találkozóján a franciák képviselője. Csak az előbbibe tartozó üzemanyagok arányát kell meghatározott arányban növelni.

hvg.hu Autó

Elkelt a százezredik bioetanol-üzemű autó Svédországban

A Saab a napokban adta át a százezredik bioetanol üzemű autót Svédországban – egy Saab 9-3 BioPowert. A Saab összesen több mint 43 ezer BioPower autót értékesített világszerte, mintegy 27 ezer 9-5 ös típust és több mint 16 ezer 9-3-ast.

Két hónappal az olimpia után lehet meg a nyájimmunitás Japánban

Két hónappal az olimpia után lehet meg a nyájimmunitás Japánban

1,3 milliárd dollárra perelik Trump ügyvédjét rágalmazás miatt

1,3 milliárd dollárra perelik Trump ügyvédjét rágalmazás miatt

Radar360: Bizalmat keltő szennyvízvizsgálat, bizalmatlanság az orosz vakcina körül

Radar360: Bizalmat keltő szennyvízvizsgálat, bizalmatlanság az orosz vakcina körül