szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A növekvő élelmiszerárak hatására Romániában júniusban 8,6 százalékra gyorsult az áremelkedések éves üteme, szemben a májusi 8,5 százalékkal.

A nemzeti statisztikai hivatal jelentése szerint júniusban az árak májushoz képest 0,3 százalékkal emelkedtek. Májusban 0,5 százalékos havi inflációt mértek. Leginkább a gyümölcsök drágultak, 7,8 százalékos volt az áremelkedés, majd az étolaj következett 2,3 százalékos drágulással. A szakértői várakozásokban szintén 8,6 százalékos júniusi infláció szerepelt.

Tavaly márciusban még 3,7 százalékos mélyponton volt az infláció, ami azonban azóta a globálisan is emelkedő élelmiszerárak, a növekvő bérek és az élénk hazai fogyasztás hatására felgyorsult. A központi bank emiatt az elmúlt hónapokban folyamatosan emelte a jelenlegi 10 százalékos szintre az irányadó kamatot. A szakértők az energiaféleségek árának e havi 12,5 százalékos növekedésére való tekintettel azt várják, hogy júliusra az infláció három éves csúcsra, a 9,5 százalék körüli szintre emelkedik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Beszállt a román kátyúbizniszbe a Vegyépszer

Az idén 85 millió lej – több mint 23 millió euró – értékű útjavítási munkálatokat végeznek idén Romániában a Vegyépszer Zrt. csíkszeredai és nagyváradi leányvállalatai – adta hírül pénteken a Krónika című napilap.

MTI Világ

Erdélyben lehet Románia második atomerőműve

A második romániai atomerőmű építése eddig csak kósza hírként keringett, ám most Valica Gorea, az Atomenergia Hivatal elnöke bejelentette, 2020 tájékán elkészül az új erőmű, amely az ország áramfogyasztásának 30–35 százalékát fogja biztosítani.

MTI Világ

Az EU figyelmeztette Romániát

Az Európai Bizottság bírálta Romániát laza pénzpolitikája miatt, és sürgette Bukarestet az államháztartás hiányának mérséklésére és gazdaságszerkezeti reformokra.

MTI Gazdaság

Románia 2014-ben bevezetheti az eurót az államfő szerint

Megvalósítható Románia célja, hogy 2014-ben csatlakozzon az euróövezethez, de csak akkor, ha megfelelő további költségvetési reformok lesznek, mondta Traian Basescu román köztársasági elnök pénteken Bukarestben egy EU-szemináriumon.

MTI Gazdaság

Túlfűtötté válhat a román gazdaság

A román jegybank elnöke szerint az ország gazdasága a második negyedévben is 8 százalék feletti éves szintű GDP-növekedést ér el. Mugur Isarescu emlékeztetett, hogy az első negyedévi növekedés éves szinten 8,2 százalékos volt.

MTI Gazdaság

Szlovák növekedés, román ipari infláció

Végleges adat szerint az idei első negyedévben 8,7 százalékkal nőtt a szlovák GDP a tavalyi év azonos időszakához képest. Romániában viszont áprilisban 15,5 százalékkal nőttek éves szinten az ipari termelői árak, elsősorban a feldolgozóipari és a bányaipari szektor folyamatai miatt.

MTI Gazdaság

Túlhevült a román gazdaság

A román gazdaság az idén akár 8 százalékkal is nőhet, ha jó lesz a termés – véli Mugur Isarescu, a román jegybank kormányzója. Ennek viszont nem örül, mert szerinte a gazdaság a túlhevülés állapotában van.

Nem ütközik az EU-s szabályokba, hogy kínai vakcinát hoznának Magyarországra

Nem ütközik az EU-s szabályokba, hogy kínai vakcinát hoznának Magyarországra

A GM egymillió kanadai dollárból fogna a furgon gyártásába, amivel forradalmasítanák a fuvarozást

A GM egymillió kanadai dollárból fogna a furgon gyártásába, amivel forradalmasítanák a fuvarozást

Meghalt 111 beteg, ezernél több új fertőzöttet találtak

Meghalt 111 beteg, ezernél több új fertőzöttet találtak