szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az elemzők kedvezőnek ítélik a várakozásoknál alacsonyabb júniusi inflációt, és úgy vélik, hogy a májusban mért, tizenkét havi, 7 százalékos fogyasztói áremelkedés volt az infláció éves csúcsa.

A Központi Statisztikai Hivatal pénteki közlése szerint a fogyasztói árak júniusban 0,1 százalékkal emelkedtek májushoz képest, és 6,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet. Az elemzők júniusra 6,9 százalékos 12 havi áremelkedést vártak. A maginfláció 2007 júniusához viszonyítva 5,8 százalékot tett ki, egy hónap alatt pedig 0,4 százalékkal emelkedett.

Barcza György, a K and H Bank vezető elemzője úgy véli, hogy a vártnál jobb inflációs adatokban szerepe volt a 2007 júniusi magas bázisnak, amikor az üzemanyagárak egy hónap alatt három százalékkal emelkedtek. Az adatok azt mutatják, hogy az élelmiszerár-sokk kifutott, és az élelmiszerárak emelkedése megállhat. „A hús árán még van nyomás” – mondta az elemző, aki a következő hónapokban az élelmiszerárak némi csökkenésére számít.

A számításai szerint a földgáz árának júliusi és a távhő árának augusztusi emelése várhatóan ellensúlyozza az élelmiszerár csökkenést, így összességében az infláció ütemének előbb lassú, majd ősztől gyorsabb csökkenésére számít a K and H vezető elemzője. Barcza György hozzátette: "A májusi 12 havi 7 százalékos inflációval túl vagyunk a csúcson."

Trippon Mariann, a CIB Közép-Európai Nemzetközi Bank vezető elemzője szintén úgy véli, hogy a májusi 7 százalékos infláció volt az éven belüli csúcs, és a következő hónapokban lassuló ütemű lesz a pénzromlás. A maginfláció is lassulást mutat, így az elemző megerősítette várakozásukat, miszerint a Magyar Nemzeti Bank kivár, és nem emel kamatot, legalábbis júliusban biztosan nem. Ha a forint ilyen erős marad, akkor az év vége felé kamatcsökkentés is lehetséges, de kockázati tényezőt jelent a globálisan magas energiaár – vélekedett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

KSH: az éves infláció 6,7 százalék

A fogyasztói árak júniusban 0,1 százalékkal emelkedtek májushoz képest, és 6,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Az elemzők júniusra 6,9 százalékos 12 havi áremelkedést vártak.

MTI Gazdaság

London: nemcsak az élelmiszer és olaj fűti az inflációt Kelet-Európában

A globális élelmiszer- és üzemanyagár-emelkedés mindenhol nagy inflációs ugrásokat okozott, de számos kelet-európai országban a "végletekig laza" pénzügypolitika még tetézte is ennek hatását. Ezekben a gazdaságokban emiatt tovább is tart a magas infláció, áll az egyik vezető londoni befektetési ház hétvégi elemzésében, amely szerint Magyarország a térség megfelelő pénzügypolitikát űző országai közé tartozik, és ezért itt - bár éves távlatban még a cél felett marad - hamarosan le is cseng az erős infláció.

“Először el kell fogadnunk az új szabályokat, aztán meglátjuk, hogy mit cselekszik Orbán Viktor”

“Először el kell fogadnunk az új szabályokat, aztán meglátjuk, hogy mit cselekszik Orbán Viktor”

Négyes karambol miatt lezárták a Ferihegyi repülőtérre vezető utat

Négyes karambol miatt lezárták a Ferihegyi repülőtérre vezető utat

Szabadlábra helyezték a Barcelona volt elnökét

Szabadlábra helyezték a Barcelona volt elnökét