szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Simor András, a jegybank elnöke szerint a magyar vállalkozóknak, akik eddig magasabb inflációs környezetben működtek meg kell szokniuk, hogy a dezinflációnak költségei vannak.

Ezt arra a felvetésre mondta Simor András hírügynökségi újságíróknak pénteken délután, hogy számos vállalkozó szerint az erős forint nehézséget okoz az exportőröknek. A jegybanknak az a feladata, hogy minél előbb alacsony infláció, majd árstabilitás legyen az országban, ez a legkedvezőbb a nemzetgazdaság számára.

A Magyar Nemzeti Bank elnöke optimista: szerinte akár a GDP 3,6 százaléka is lehet az államháztartási hiány az idén és reális esély van arra, hogy a deficit 2009-ben 3,2 százalékra csökkenjen.

Az MNB elnöke hírügynökségi újságíróknak pénteken a forint erősödése mögött álló lehetséges tényezők között említette ezen túl a monetáris politika hitelességének javulását, amiben a sáveltörlésnek is szerepe volt. Az elnök szerint javított az ország megítélésén egyebek között a Mercedes beruházás bejelentése is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Varga: a forint erősödése csak természetes

A forint erősödése mögött természetes folyamat van, hiszen Magyarország néhány évvel ezelőtt olyan felzárkózási pályát választott, ami nem az infláción, hanem az árfolyamon keresztül zárkóztatja fel az EU-árszinthez a magyarországi árszintet - mondta Varga Mihály, a Fidesz alelnöke.

MTI Gazdaság

Tovább erősödött a forint

Folytatódott a forint árfolyamának június közepe óta tartó - csaknem szakadatlan - erősödése kedden, az árfolyam immár a 231 forintos küszöböt is átlépte.

MTI Gazdaság

Megint erősödött a forint

Újabb rekordot állított be a forint árfolyama hétfőn délután: a budapesti bankközi kereskedelemben 231,20 forinton is jegyezték az eurót. Az árfolyam később 231,50/60 forintra húzódott vissza.

Érdekes különbség: más népek máshogy érzik a keserűt

Érdekes különbség: más népek máshogy érzik a keserűt

GKI: az emberek úgy érzik, pénzügyi helyzetük javul

GKI: az emberek úgy érzik, pénzügyi helyzetük javul

Szlovákiában csaknem tízezer új fertőzöttet regisztráltak az országos tesztelés szombati napján

Szlovákiában csaknem tízezer új fertőzöttet regisztráltak az országos tesztelés szombati napján