szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az OMV-Mol párviadal alkalmasint Zágrábban dőlhet el – írta az osztrák Wirtschaftsblatt. Mint ismeretes, az OMV felvásárolná a Molt, a magyar multi azonban ellenáll.

Az osztrák OMV olaj- és gázipari vállalat csütörtökön tudatta, hogy „érdeklődik” az INA olajtársaság iránt. A horvát cég most privatizálandó része több mint egymilliárd euróba kerül, és ha nem sikerül teljesen részvénycserével megoldani, illetve, ha a Mol a többi részvényesnek is kénytelen ajánlatot tenni, akkor erre aligha lesz pénze. Ha mégis megpróbálja, attól annyira lemegy saját részvényének az ára, hogy makacskodása ellenére könnyű prédája lesz az OMV-nek – írta az osztrák lap.

Az alternatíva: az OMV megveszi az INA-t, és a továbbiakban békén hagyja a Molt – vélte a Wirtschaftsblatt.

Horvát sajtóértesülések szerint az osztrák OMV olaj- és gázipari vállalat 26 százalékot óhajt vásárolni a horvát INA olajtársaságból. Az OMV erről levélben tájékoztatta a horvát kormányt. A horvát kormány szóvivője csütörtökön megerősítette, hogy levelet kaptak az OMV-tól, de annak tartalmáról nem nyilatkozott. E fejlemények miatt az INA részvénye drágult csütörtökön.

Az OMV maga is közleményben tudatta, hogy „érdeklődéssel” figyeli az INA további privatizálásáról zajló megbeszéléseket, de nem fűzött megjegyzést azokhoz az értesülésekhez, hogy számszerű elképzeléseket tartalmazó levelet küldött volna a horvát kormánynak.

A horvát gazdasági miniszter, Damir Polancec is nyilatkozott a horvát közszolgálati rádiónak az OMV érdeklődéséről: – Kifejezték készségüket az INA további privatizálásában való részvételre, akár részvénycsere, akár részvényvásárlás útján, és tájékoztatást kértek a további privatizációs tervekről.

Szerdán a pénzügyi szolgáltatásokat felügyelő horvát hatóság (HANFA) illetékese úgy nyilatkozott, hogy Horvátország szeretné megtudni az osztrák OMV pontos szándékait az INA-val kapcsolatban, és ezért levélben kérik fel az OMV-t esetleges részesedésvásárlási szándékai tisztázására. Régebb óta keringenek hírek az OMV érdeklődéséről: megvenné a háborús veteránoknak az INAkőolajipari csoportban lévő 14 százalékos részesedését, írta néhány hete az osztrák Wirtschaftsblatt a horvát Vecernji list című lap értesülésére hivatkozva.

Az OMV hivatalos ajánlatot eddig nem tett. Az osztrák céghez közel álló bennfentesek korábban azt mondták a Reuters hírügynökségnek: nem valószínű, hogy az OMV ajánlattal állna elő, mert a "(horvát) kormány nyilvánvalóan a Mollal való üzletkötést favorizálja”.

Hónapokon belül megállapodás születhet a Mol és a horvát INA olajtársaságok közötti részvénycseréről – mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és horvát partnere, Ivo Sanader szombaton a horvátországi Dubrovnikban kétoldalú megbeszélésük után.

Az MTI megbízható forrásokból úgy értesült, hogy a tárgyaláson minden eddiginél nyíltabban kötelezte el magát a horvát kormány a két olajtársaság közötti üzlettel kapcsolatban. A horvát kormány már az őszi ülésszak kezdetén szeretné benyújtani a megállapodás-tervezetet a parlament elé.

Horvát lapértesülések szerint a megbeszélések arról folynak, hogy a horvát kormány, amely 44,84 százalékot birtokol a cégből, átadna 14 százaléknyit a Molnak, Mol-részvényekért cserébe. Ezzel a magyar olajtársaság részesedése 39 százalékra nőne az INA-ban a 2003-ban 505 millió dollárért szerzett 25 százalék plusz egy részvényről, a horvát kormányé 30,84 százalékra csökkenne. A horvát kormányt törvény kötelezi, hogy az ország esetleges EU-csatlakozása előtt 25 százalékra csökkentse részesedését az INA-ban.

Az INA piaci részesedése Horvátországban 50 százalékos, és a szomszédos Boszniában is egyre jobban terjeszkedik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazdaság

Hernádi: az OMV nem nyugszik

Az OMV mindenáron a Mol átvételére törekszik, függetlenül attól, hogy az ügyletnek gazdaságilag van-e értelme vagy sem – fejtette ki véleményét Hernádi Zsolt, a magyar gáz- és olajipari cég elnök-vezérigazgatója.

Hét nap gazdaság

Perel az OMV

Bíróságon támadja meg az osztrák energiaóriás, az OMV a Mol április 23-ai közgyűlésének határozatait - erősítette meg...

MTI Gazdaság

INA-részvényeladás: Mol vagy OMV – esélylatolgatás

Úgy tűnik, hogy továbbra is a Mol Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt-nek van nagyobb esélye arra, hogy újabb INA részvényeket szerezzen, mivel a két társaság közötti a szinergiák jobban érvényesülnek, ám ez nem jelenti azt, hogy az OMV ne juthatna szóhoz a tervezett privatizációban – jelezte az ügylet bizonytalanságait Tordai Péter, a KBC Securities Hungary vezető elemzője.

MTI Gazdaság

Az EU szerint nem tenne jót, ha az OMV megszerezné a Molt

Ha az osztrák OMV olaj- és gáztársaság felvásárolná a Molt, az komolyan korlátozná a piaci versenyt, és magasabb árakhoz vezetne, állapítja meg az Európai Bizottság egyelőre bizalmas dokumentumában, amelyről a Reuters hírügynökség közölt részleteket.

Hét nap gazdaság

Pereskedő OMV

A Fővárosi Bíróság elsőfokú döntése szerint a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) tavaly szeptemberben...

MTI Gazdaság

Áttörés a Mol-INA ügyben: közel a megállapodás

Hónapokon belül megállapodás születhet a Mol és a horvát INA olajtársaságok közötti részvénycseréről – közölte Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és horvát partnere, Ivo Sanader szombaton a horvátországi Dubrovnikban kétoldalú megbeszélésük után.

MTI/hvg.hu Gazdaság

Az OMV pert indított, hogy annullálja a Mol-közgyűlés döntéseit

Az osztrák OMV olajvállalat pert indított a Mol Nyrt. 2008. április 23-án megtartott közgyűlése valamennyi határozatának hatályon kívül helyezése iránt – közölte a magyar olajtársaság a Budapesti Értéktőzsde honlapján csütörtökön. A Fővárosi Bíróság Gazdasági Kollégiuma az első tárgyalást 2009. január 21. napjára tűzte ki.

MTI/hvg.hu Gazdaság

FT: az OMV pert indít a Mol ellen, de az átvételi esélyei halványulnak

A Mol éves közgyűlésén meghozott határozatok bírósági megsemmisítését akarja elérni a magyar olajcég átvételére törekvő osztrák OMV, amely várhatóan hétfőn induló jogi keresetével „új frontot” nyit a Mol elnyeréséért folytatott, eddig csekély eredménnyel járó hadjáratában – írta hétfőn a Financial Times.

MTI Gazdaság

A Mol szerint az OMV semmibe veszi a magyar törvényeket

Az OMV vezetése továbbra sem fedte fel kártyáit a Mol Nyrt. felvásárlására irányuló ellenséges közeledés kapcsán a társaság közgyűlésén, ami részben az átvételi terv komolytalanságát mutatja, illetve a magyar törvények semmibevételéről tanúskodik - áll a Mol Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. csütörtöki közleményben.

Hiába az ötszázalékos áfa, a lakások nem lesznek olcsóbbak

Hiába az ötszázalékos áfa, a lakások nem lesznek olcsóbbak

Navalnij egész Oroszországot tüntetni hívja mára, komoly összetűzések lehetnek

Navalnij egész Oroszországot tüntetni hívja mára, komoly összetűzések lehetnek

Szakértők szerint hamarosan bekövetkezik az első halálos kibertámadás

Szakértők szerint hamarosan bekövetkezik az első halálos kibertámadás