szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A "recesszió szélére" került az euróövezet, amelynek második negyedévi kibocsátása már valószínűleg csökkent, ezt azonban a kelet-európai exportőr gazdaságok jó eséllyel még nem szenvedik meg. Ez áll az egyik vezető londoni befektetési ház hétvégi elemzésében. Mások sorra jeleztek növekvő recessziós veszélyt a világ többi gazdasági erőcentrumára is.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlege által kiadott heti világgazdasági makrofolyamat-elemzések e hétvégi összeállítása szerint a legutóbbi - főleg az ipari termelésről és a kereskedelemről szóló - adatok az euróövezeti gazdaság jelentős gyengüléséről tanúskodnak.
   
A ház elemzői azzal számolnak, hogy az euróövezet GDP-értéke a második negyedév egészében 0,5-1,0 százalék közötti mértékben visszaesett. A JP Morgan számítása szerint a feldolgozóipari és szolgáltatási szektor összevont beszerzőmenedzser-indexe júniusra mindössze fél százalékos, éves szintre kivetített növekedési ütemet jelez.
   
Az elemzés szerint e lendületvesztés hatását a következő hónapokban több tényező még tovább fogja erősíteni. A háztartások vásárlóerejére nehezedő nyomás a harmadik negyedévben nagyobb lesz, mint a másodikban volt, Nagy-Britannia - az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság - sodródása a stagnálás felé sújtani fogja az euróövezeti exportot, és a hitelpiaci környezet is romlik, áll a JP Morgan hétvégi elemzésésben.
   
Más londoni előrejelzések szerint ugyanakkor a brit gazdaság nemhogy a stagnálás, de maga is a recesszió felé tart.
   
A Brit Kereskedelmi Kamarák (BCC) által csaknem ötezer brit vállalat bevonásával elvégzett legújabb felmérés azt mutatta, hogy a brit feldolgozó és szolgáltató szektor egyes mutatói "történelmi mélységekben", az 1990-es évek elejének recessziója óta nem látott szinteken járnak.
   
A BCC megállapítása szerint ha a jelenlegi folyamatok fennmaradnak, a brit gazdaságot "már csak egyetlen negyedév választja el" a technikai recessziótól.
   
Ebben a környezetben máris a recessziós időszakokra jellemző "bear market" sávba zuhant a legutóbbi kereskedési hét végére a Londoni Értéktőzsde (LSE) irányadó FTSE-100-as árfolyammutatója.
   
A nem hivatalos, de általánosan elfogadott értékpiaci meghatározás szerint a "bear market" állapot akkor áll be, ha valamely tőzsde egy vagy több részvényindexe a megelőző csúcsról, az időszaki kilengésektől függetlenül, folyamatszerűen, hosszabb idő alatt - vagyis nem hirtelen, meredek korrekció formájában - legalább 20 százalékot süllyed.
   
A FTSE-100-as mutató pénteken az előző napi 5406,80 pontos záróról 2,69 százalékos, 145,20 pontos zuhanással 5261,60 ponton zárt, 22 százalékkal a tavaly júniusban mért 6732 pontos legutóbbi zárási csúcs alatt.
   
A fő londoni index az év eleje óta 18 százalékot vesztett, és egymás után a nyolcadik hetét zárta veszteségben.
   
A Fitch Ratings - a legnagyobb európai hitelminősítő - a világ legnagyobb gazdaságára, az amerikaira sem adott derűlátóbb előrejelzést minap Londonban kiadott negyedéves világgazdasági prognózisában. A Fitch szerint az eddigi makroadatok arra mutatnak, hogy az Egyesült Államok az első félévben elkerülte ugyan a recessziót, továbbra is valószínűsíthető azonban ennek bekövetkezte 2008 folyamán, ugyanis az előző negyedéves előrejelzés óta még nagyobbak lettek az amerikai növekedésre nehezedő terhek.
   
A ház az idei egész évre 1,1 százalékos amerikai GDP-növekedést vár a tavalyi 2,2 százalék után, és 2009-re szóló amerikai növekedési prognózisát az eddigi 1,7 százalékról 1,5 százalékra rontotta.
   
A JP Morgan hétvégi londoni elemzése szerint az euróövezeti kilátásokat rontja az is, hogy az euró az utóbbi 18 hónapban 9 százalékot erősödött, fokozva a kereskedelmi teljesítményre nehezedő nyomást, emellett az euróövezet több térségében folyamatban lévő, meredek lakóingatlan-piaci kiigazítás sem ért még véget.
  
Mindezek alapján a cég londoni elemzői zéró növekedést várnak a harmadik negyedévre, és mindössze "marginális" felfutást a negyedikre a valutaunióban.
   
Az elemzés kiemeli, hogy a nyugat-európai számokkal összhangban számos felzárkózó európai gazdaságban is már jelentősen gyengült az ipari termelés, a lanyhuló exportmegrendelések, valamint a raktárkészlet/rendelésállomány ráta emelkedése közepette.
   
Mindezzel együtt is azonban a közép- és kelet-európai exportőrök várhatóan továbbra is viszonylag jól fognak teljesíteni, hacsak Nyugat-Európában nem alakul ki olyan teljes körű recesszió, amely a közép-kelet-európai térségből érkező autóimport meredek zuhanását okozza, áll a JP Morgan londoni előrejelzésében.
   
Az euróövezeti növekedési kilátások halványulása nyomán azonban a felzárkózó európai térség pénzügypolitikai döntéshozói valószínűleg még óvatosabbak lesznek a kamatszigorításokkal, a gyorsan növekvő inflációs nyomások ellenére is, jósolják a JP Morgan londoni elemzői.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kampánytanácsadójának és rappereknek is kegyelmet adott elnöksége utolsó óráiban Donald Trump

Kampánytanácsadójának és rappereknek is kegyelmet adott elnöksége utolsó óráiban Donald Trump

A lengyeleknél már a 14. havi nyugdíjról szavaznak

A lengyeleknél már a 14. havi nyugdíjról szavaznak

Hamburgerektől a falig: Trump elnöksége képekben

Hamburgerektől a falig: Trump elnöksége képekben