szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Bulgáriában a júniusi éves szintű infláció 15,3 százalékra nőtt a májusi 15 százalékról annak ellenére, hogy havi szinten csökkentek az élelmiszerárak.

A bolgár statisztikai hivatal adatai szerint júniusban havi szinten 0,2 százalékkal mérséklődtek a fogyasztói árak azután, hogy májusban 0,5 százalékkal nőttek.

Az élelmiszerárak – amelyek tavaly a balkáni ország kétszámjegyű inflációjának a fő előidézői voltak – júniusban havi szinten 2,1 százalékkal csökkentek. Ugyancsak havi szinten az élelmiszereken kívüli termékek ára 1,3 százalékkal nőtt, a szolgáltatások ára pedig 0,8 százalékkal emelkedett júniusban.

Az üzemanyag árának a növekedése miatt a szállítási szolgáltatások 3,3 százalékkal drágultak havi és 18,7 százalékkal éves szinten.

Bulgáriában tavaly 12,5 százalékos volt az infláció, ami az egyik legmagasabb volt az Európai Unióban. A bolgár jegybank várakozása szerint az idei év végén az infláció 8,0 százalék körülire mérséklődik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

KSH: az éves infláció 6,7 százalék

A fogyasztói árak júniusban 0,1 százalékkal emelkedtek májushoz képest, és 6,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Az elemzők júniusra 6,9 százalékos 12 havi áremelkedést vártak.

Gazdaság

Csehországban júniusban 6,7 százalékos az éves infláció

Csehországban a fogyasztói árak júniusban 0,2 százalékkal emelkedtek az előző hónaphoz képest, elmaradva a 0,4 százalékos szakértői inflációs várakozástól. Éves szinten júniusban 6,7 százalékos volt az infláció, szemben a májusi 6,8 százalékkal.

Pakisztán is megrendeli a Szputnyik V-öt

Pakisztán is megrendeli a Szputnyik V-öt

Feloldották a kijárási tilalmat Portugáliában az elnökválasztás kedvéért

Feloldották a kijárási tilalmat Portugáliában az elnökválasztás kedvéért

Önállóan készül 2022-re Szanyiék pártja

Önállóan készül 2022-re Szanyiék pártja