szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az agrártermékek termelőiár-szintje 2008 májusában 31,5 százalékkal haladta meg a 2007. májusit – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Ezen belül a növényi termékek árszínvonala 38,3 százalékkal, az élő állatok és állati termékeké 21,7 százalékkal nőtt májusban az előző év azonos időszakához képest.

Az agrártermékek 2008 első öt hónapjában bekövetkezett, az előző év azonos időszakához viszonyított 34,8 százalékos termelőiárszint-növekedése a növényi termékek árszínvonalának 46,4 százalékos, illetve az élő állatok és állati termékek árainak 19,8 százalékos emelkedéséből adódott.

Az agrártermékek termelőiár-szintje az idén áprilisban 32,6 százalékkal haladta meg a 2007. áprilisit, ezen belül a növényi termékek árszínvonala 41,9 százalékkal, az élő állatoké és az állati termékeké 20,1 százalékkal nőtt.

Az agrártermékek 2008 első négy hónapjában bekövetkezett, az előző év azonos időszakához viszonyított 36,2 százalékos termelőiárszint-növekedése a növényi termékek árszínvonalának 49,4 százalékos, illetve az élő állatok és az állati termékek árainak 19,6 százalékos emelkedéséből adódott.

Az idén májusban a gabonafélék termelői átlagára az előző év májusához viszonyítva – csekély forgalom mellett – jelentősen, 61,5 százalékkal emelkedett. A burgonya termelői ára 24,7 százalékkal csökkent májusban a tavalyi nagymértékű növekedés után. A zöldségfélék ára az év ötödik hónapjában tavaly májushoz viszonyítva 25,6 százalékkal emelkedett. A gyümölcsök 35,8 százalékos termelőiár-növekedésének jelentős részét az eper 28,8 százalékos növekedése okozta, mivel ebben a hónapban forgalmi arányát tekintve ez a legjelentősebb gyümölcsfajta.

A vágóállatok termelői árainak 23,2 százalékos növekedése a vágóbaromfi árának 25,4 százalékos, a vágósertés árának 26,2 százalékos és a vágómarha árának 8,7 százalékos emelkedéséből adódott. Az állati termékek árának 19,2 százalékos növekedésén belül az étkezési tyúktojás termelői ára 17,8 százalékkal, a tejé 20,3 százalékkal nőtt tavaly májushoz viszonyítva. A tej felvásárlási ára a januári 96,5 forint/liter csúcs óta folyamatosan csökkent, és májusban 82,2 forint volt literenként.

Az idén az első öt hónapban a gabonafélék termelői átlagára jelentősen, 77,7 százalékkal emelkedett az előző év január-májusához képest. A burgonya ára 15,6 százalékkal csökkent a 2007 első öt hónapjában tapasztalt 66,5 százalékos növekedés után. A zöldségfélék ára 10,5 százalékkal, a gyümölcsöké 50,2 százalékkal nőtt a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva.

A vágóállatok termelői árai 15,7 százalékkal haladták meg a 2007. január-májusit. Ebben az időszakban jelentős árnövekedés volt megfigyelhető a vágóbaromfinál, kisebb mértékű a vágósertésnél. Árcsökkenés következett be a vágómarhánál. Az állati termékek termelői ára átlagosan 26,1 százalékkal emelkedett; ezen belül a tej termelői ára 30,3 százalékkal, az étkezési tyúktojásé 15,3 százalékkal nőtt a tavalyi év első öt hónapjához mérten.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Mezőgazdasági árak: márciusban 38,1 százalékos drágulás

Az agrártermékek termelőiár-szintje az idén márciusban 38,1 százalékkal haladta meg a 2007. márciusit, a növényi termékek árszínvonala 52 százalékkal, az élő állatoké és állati termékeké 19,9 százalékkal nőtt – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

MTI Gazdaság

Agrárinfláció: 32,6 százalék egy év alatt – nem enyhül

Az agrártermékek termelőiár-szintje az idén áprilisban 32,6 százalékkal haladta meg a 2007. áprilisit, ezen belül a növényi termékek árszínvonala 41,9 százalékkal, az élő állatoké és az állati termékeké pedig 20,1 százalékkal nőtt – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

MTI Gazdaság

Uniós agrárpolitika: módosítanák a támogatási rendszert

Mezőgazdasági reformjavaslatokat jelentett be kedden az Európai Bizottság, ezek lényege az "uniós kormány" szerint az, hogy a mezőgazdasági termelők szabadon kielégíthetik az egyre növekvő keresletet, és gyors választ adhatnak a piaci jelzésekre.

Hét nap gazdaság

Magas agrárárak

A mezőgazdasági termékek felvásárlási árai 35,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábban mért értéket idén...

Fideszes politikus ellenőrzi az uniós rendőrséget

Fideszes politikus ellenőrzi az uniós rendőrséget

Ipari kémet fogtak Elon Musk cégénél

Ipari kémet fogtak Elon Musk cégénél

Szabó Szabolcs a Momentum színeiben indul az előválasztáson

Szabó Szabolcs a Momentum színeiben indul az előválasztáson