szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Oroszország hivatalosan biztosította Csehországot afelől, hogy az olajszállítás nem politikai, hanem kizárólag technikai okból csökkent a múlt héten, közölték a cseh ipari és kereskedelmi minisztériumban hétfőn.

 

A nap folyamán az orosz külügyminiszter-helyettes, Szergej Kiszljak a maga részéről így nyilatkozott: - A Csehországgal vagy más, hagyományos partnerekkel folytatott kereskedelem nincs semmilyen kapcsolatban (az amerikai rakétavédelmi rendszer elemeinek) telepítésével.

Az orosz állami Transneft vezetékhálózat központjában azt mondták, a szállítás azért csökkent, mert két orosz olajcég több kőolajat tartott vissza hazai finomításra. - Ennek semmi köze a politikához, ez színtiszta üzleti ügy - mondta a Transneft elnökhelyettese, Mihail Barkov hírügynökségeknek.

A hét végén a cseh sajtó és elemzők azt feszegették, hogy Oroszország alkalmasint politikai nyomásgyakorlás eszközeként vetette be az olajszállítás csökkentését. Csehország és az Egyesült Államok ugyanis a múlt héten, kedden írta alá az - Oroszország által élesen bírált és elutasított - átfogó amerikai rakétaelhárító rakétarendszer radarállomásának csehországi elhelyezéséről szóló keretszerződést. Az EU- és NATO-tag Csehország azonban gyorsan cáfolta azokat a spekulációkat, amelyek szerint politikai okok keresendők az olajszállítás visszaesése mögött.

Csehország legnagyobb olajfinomítója az állam stratégiai olajtartalékához nyúl, és alternatív vezetéken szerez nyersanyagot, hogy pótolja az oroszok által szállított kőolaj mennyiségének váratlan és drasztikus csökkentését.

A szombati cseh sajtó közlése szerint az orosz fél a múlt héten közölte Prágával, hogy a júliusban a tervezett 500 ezer tonna helyett mindössze 300 ezer tonna kőolajat exportál Csehországba a Druzsba (Barátság) vezetéken.

Cseh illetékesek már pénteken jelezték, hogy majdnem felére esik vissza az oroszok által szállított kőolaj mennyisége. Az Unipetrol cseh olajfinomító részletesebb magyarázat nélkül viszont már a múlt héten közölte, hogy az orosz fél szervezési-technikai problémái húzódnak meg a háttérben.

Az Oroszországból induló Druzsba két ágán keresztül Fehéroroszországba, Lengyelországba, Ukrajnába, Németországba, Szlovákiába, Magyarországra és Csehországba érkezik kőolaj. Václav Bartuska, a cseh kormány energiabiztonsági ügyekkel foglalkozó megbízottja pénteken közölte, hogy az orosz "technikai" problémák nem érintik Magyarországot, Szlovákiát és Lengyelországot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Doku360: A 19 méteres medencénkből jutott el a két lányom az ifi Európa-bajnoki címig

Doku360: A 19 méteres medencénkből jutott el a két lányom az ifi Európa-bajnoki címig

Újabb fertőzések, veszélybe került a Zöld-foki Köztársaság további szereplése a kézivébén

Újabb fertőzések, veszélybe került a Zöld-foki Köztársaság további szereplése a kézivébén

Medián a 25 év alattiak adómentességéről: A Fidesz is tudja, hogy rosszul áll a fiataloknál

Medián a 25 év alattiak adómentességéről: A Fidesz is tudja, hogy rosszul áll a fiataloknál