szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szaúd-Arábia nem lesz képes arra, hogy 2010-ig – mint ahogyan ígéri – napi 12 millió hordónál többet termeljen, miközben a biztosan fenntartható termelési szint csupán 10,4 millió hordó - közölte a BusinessWeek című lap.

Szaúd-Arábia, amely a világ legnagyobb olajexportálója, a közelmúltban jelentette be, hogy a jövő év végéig napi 12,5 millió hordóra bővíti termelési kapacitását, ezen felül a következő években kész további napi 2,5 millió hordóval bővíteni a termelését.

A szaúdi olajilletékesekhez közel álló egyik forrástól szerzett dokumentum szerint 2010-ben a szaúdi Aramco olajvállalat termelése csupán napi 12 millió hordóra nőhet, de ezt a szintet csak rövid ideig tudja fenntartani, majd visszatér a napi 10,4 millió hordó szintű termelésre.

Tervek szerint Szaúd-Arábia júliusban napi 9,7 millió hordó kőolajat hoz a felszíne, ami három évtizede a legtöbb, és napi 550 ezer hordóval felülmúlja a májusi termelési szintet. Szaúd-Arábia jelezte, hogy az év végig ezen a szinten tartja a termelést, ha a kereslet ezt kívánja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Újabb rekordokat döntött az olajár

Pénteken újabb rekordot állított fel a nyersolaj ára: a Brent típusú nyersolaj ára első ízben haladta meg a hordónkénti 147 dollárt. Az amerikai WTI könnyűolajat is rekordáron jegyezték New-Yorkban.

MTI Gazdaság

London: nemcsak az élelmiszer és olaj fűti az inflációt Kelet-Európában

A globális élelmiszer- és üzemanyagár-emelkedés mindenhol nagy inflációs ugrásokat okozott, de számos kelet-európai országban a "végletekig laza" pénzügypolitika még tetézte is ennek hatását. Ezekben a gazdaságokban emiatt tovább is tart a magas infláció, áll az egyik vezető londoni befektetési ház hétvégi elemzésében, amely szerint Magyarország a térség megfelelő pénzügypolitikát űző országai közé tartozik, és ezért itt - bár éves távlatban még a cél felett marad - hamarosan le is cseng az erős infláció.

Pálinkás József pártja is csatlakozna az ellenzéki összefogáshoz

Pálinkás József pártja is csatlakozna az ellenzéki összefogáshoz

Rogán Antal és köre külön kategória lehetne a Szerencsejáték Zrt. cégének támogatási listáján

Rogán Antal és köre külön kategória lehetne a Szerencsejáték Zrt. cégének támogatási listáján

Csalásra is képes volt, csak hogy vakcinához jusson egy kanadai mogul

Csalásra is képes volt, csak hogy vakcinához jusson egy kanadai mogul