szerző:
MTI

Az elmúlt két évben valamennyi adónemben jelentősen egyszerűsödtek a bejelentési és a bevallási szabályok, a kormány célja az egyszerűsítés folytatása - mondta Veres János pénzügyminiszter hétfőn, a kormányszóvivői tájékoztatón.

 

A pénzügyminiszter elmondta: a kormány július első hetében tekintette át az adójogszabályok eddigi egyszerűsítésének eredményeit, és megállapította, hogy a számviteli és adózási szabályok megváltozása a vállalkozások több mint 90 százalékát érintette kedvezően, a cégek adminisztrációs terhei érzékelhetően mérséklődtek.

Az adórendszer bonyolultsága, adminisztrációs igénye szempontjából Magyarország a középmezőnyben van a világ országait tekintve - mondta Veres János, egy világbanki és PricewaterhouseCoopers (PWC) jelentés adataira hivatkozva.

Az adózásra fordított idő alapján felállított sorrendben Magyarország a 126., ezen a területen megelőzi Szlovákiát (129), Lengyelországot (146) és Csehországot (168). Magyarországon 24, Szlovákiában 31, Lengyelországban 41, Romániában pedig 96 adót regisztrált a tanulmány.

Az elmúlt két évben valamennyi adónemben jelentős egyszerűsítésre került sor, a legtöbbre az adózás rendjéről szóló szabályozásban - mondta Veres János -, de egyszerűsödött az szja és a számviteli szabályozás is.

A pénzügyminiszter kiemelte az elektronizálásban elért haladást, értékelése szerint minőségi változást jelentett, amikor tavaly januárban minden munkáltató és kifizető számára kötelezővé vált az e-bevallás.

A személyi jövedelemadózásban az adóvisszatérítés korábbi kiutalásával ösztönözték az elektronikus út választását, aminek eredményeként 2008-ban a tavalyinál 100 ezerrel több magánszemély küldte be elektronikus úton bevallását, és a tavalyinál 300 ezerrel többen használták az APEH kitöltő és ellenőrző programját.

További területekre terjesztették ki az elektronikus ügyintézést: elektronikusan is lehetővé vált a változásbejelentés és a fizetéskönnyítési kérelem benyújtása, az úgynevezett nullás igazolás kérése és küldése, a folyószámlák adatainak és az adózó saját törzsadatainak a lekérdezése. Az idén bevezették a terminálon keresztüli bankkártyás fizetést és az elektronikus árverést is.

Lényegesen egyszerűbbé váltak az áfaszabályok is, a számla kötelező adattartalma csökkent, az úgynevezett láncértékesítésekre külön szabályozás lépett életbe - mondta a miniszter.

A számvitelben bekövetkezett változások közül Veres János kiemelte, hogy a könyvvizsgálatra kötelezett vállalkozások egyharmada, több mint 20 ezer vállalkozás mentesült a könyvvizsgálati kötelezettség alól azáltal, hogy a nettó árbevételi határt megduplázták, 50 millióról 100 millió forintra emelve.

Az egyszerűsített éves beszámolókészítés értékhatára több mint háromszorosára - a mérlegfőösszeg 150 millióról 500 millió forintra, a nettó árbevétel 300 millióról 1 milliárd forintra emelkedett -, ennek következtében a hazai vállalkozások mintegy 98 százaléka a számviteli beszámolás egyszerűbb formáját választhatja - hangsúlyozta a pénzügyminiszter. Az egyszerűsített éves beszámoló kiegészítő mellékletének adattartalma is csökkent - tette hozzá.

Az egy összegben költségként elszámolható eszközök értékhatára 50 ezer forintról 100 ezer forintra emelkedett, jelentősen csökkentve az ezen eszközökkel kapcsolatos adminisztrációs kötelezettséget.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

BAMOSZ: sürgető feladat az adórendszer újragondolása

A Magyar Bankszövetség (BAMOSZ) támogatja a megtakarítások lekötési idejének hosszabbítására vonatkozó javaslatot, illetve ennek ösztönzését adókedvezményekkel, elutasítanak azonban minden olyan megoldást amely különbséget tesz banki és nem banki megtakarítás között - áll a szövetség közleményében.

Vállalkozás

Mitől vállalkozóbarát az olasz adórendszer?

Az olasz és a magyar adórendszer között sok hasonlóság van. Cikkünkből megtudhatja, miként és milyen költségekkel alapíthat céget, milyen adónemekkel kell számolni a déli országban, és miért nevezik vállalkozásbarátnak az olasz adórendszert.

MTI Gazdaság

Kóka: az adórendszer jelentős átalakítására van szükség

Kóka János, a Szabaddemokraták Szövetsége elnöke, volt gazdasági és közlekedési miniszter szerint sürgősen hozzá kell fogni az állami kiadások jelentős lefaragásához, mert csak így lehet elkezdeni az országban az adóterhek csökkentését, az adórendszer nagymértékű átalakítását.

MTI Gazdaság

Gyurcsány az adórendszerről: kevesen fizetnek sokat

Az adórendszer érdemi és jelentős egyszerűsítésével valamennyi adótanácsadó, illetve adószakértő egyetért, akiknek többsége a négy százalékos különadó megszüntetését és a munkáltatókat terhelő társadalombiztosítási járulékok csökkentését javasolja - összegezte Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a csütörtöki, a Parlamentben tartott megbeszélés legfontosabb megállapításait.

MTI Itthon

Veres: idén dönteni lehet az adórendszer átalakításáról

Veres János pénzügyminiszter szerint az év második felében lehet döntést hozni az adórendszer átalakításáról. A politikus az MSZP választmányának szombati budapesti ülését követő sajtótájékoztatón arról is beszélt, hogy ha az SZDSZ kilép a koalícióból, a liberális miniszterek "pótlása viszonylag gyorsan megtörténik".

Különös nevű céggé alakítja át Bt.-jét Dés László

Különös nevű céggé alakítja át Bt.-jét Dés László

Árulkodó a különbség a topligák, illetve a magyar és a kazah focibajnokság bevételei között

Árulkodó a különbség a topligák, illetve a magyar és a kazah focibajnokság bevételei között

Hamarosan nem kell a fővárosba menni, ha az IKEA-ból akar vásárolni

Hamarosan nem kell a fővárosba menni, ha az IKEA-ból akar vásárolni

Meghalt A kockásfülű nyúl atyja, Richly Zsolt

Meghalt A kockásfülű nyúl atyja, Richly Zsolt

Megszerezte az olimpiai kvótát a magyar férfi vízilabda-válogatott

Megszerezte az olimpiai kvótát a magyar férfi vízilabda-válogatott

Engedély nélküli kék villogóval járta Ferencvárost Bácskai barátja

Engedély nélküli kék villogóval járta Ferencvárost Bácskai barátja