szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kedden reggel erősödött az euró a dollárhoz képest, és a szakértők azzal számolnak, hogy a délelőtti kereskedésben az euró tovább drágulhat.

A dollár gyengülését az okozta, hogy növekedett a befektetők aggodalma a hitelválságnak a pénzügyi szektor egészét érintő, egyre terjedő hatása miatt. Az amerikai kormány vasárnap pénzügyi mentőcsomagot hirdetett meg a válságban lévő két jelzáloghitel cégnek, a Fannie Mae-nek és a Freddie Mac-nek. A piacok ezt kezdetben üdvözölték, később azonban elbizonytalanodtak, hogy a Henry Paulson pénzügyminiszter az amerikai jegybank szerepét betöltő Feddel, a tőzsde- és értékpapír-felügyelettel (SEC), valamint a republikánus és a demokrata párt kongresszusi vezetőivel egyeztetett segélyintézkedései elegendőek lesznek-e a két társaság számára.

A dollár kedd délutáni mozgását sokban befolyásolja, hogy mit mond a pénzügypolitikáról Ben Bernanke Fed-elnök és Henry Paulson amerikai pénzügyminiszter az aznapi kongresszusi meghallgatáson.

Az elemzők úgy vélték, hogy a dollár komoly támogatást kapna, ha a Fed vezetője jelezné: a következő hónapokban amerikai kamatemelés várható az infláció növekedése és a kőolaj drágulása miatt. A megfigyelők szerint már az is segítene a dolláron, ha Bernanke megerősítené a jegybank bizalmát az amerikai bankrendszer egésze kapcsán.

Röviddel 8 óra előtt az euró 1,5929 dollárra erősödött a hétfői 1,5906 dollárról. A dollár 106,14 jenről 105,90 jenre gyengült.

Ugyanekkor a forint 230,54/eurón állt a hétfő késő esti 230,10 forint/euró után (+ 0,19 százalék). A dollár 144,41 forintra gyengült a hétfői 144,49 forintról (- 0,06 százalék).

A forint várható alakulása kapcsán a BNP Paribas egyik elemzője elmondta: tekintettel a magyar külkereskedelmi és költségvetési hiány mérséklődésére, egy esetleges forinteladás csak rövid életű lenne. Összességében az euró tovább gyengül a 225 forintos szint felé a jelenlegi mintegy 230 forint/euróról.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Befektetési tanácsok július közepére

A részvények továbbra is magas kockázatot jelentenek. A piac a makrogazdasági kérdések helyett inkább a gyorsjelentésekre koncentrál, és továbbra is az euró erősödésére lehet számítani a dollárral szemben. A jegyzés elérheti a történelmi maximumot is. Ilyen piaci környezetben milyen befektetési stratégia ajánlott?

Kis Zoltán virológus: A kínai vakcinával beoltottakról nem nagyon jeleztek komoly problémákat

Kis Zoltán virológus: A kínai vakcinával beoltottakról nem nagyon jeleztek komoly problémákat

A rendőrség megtalálta az autóst, aki a járdán száguldozott Budapesten

A rendőrség megtalálta az autóst, aki a járdán száguldozott Budapesten

Itt az idő, amikor egy zongoraművésznek kockázatitőke-befektetőre van szüksége

Itt az idő, amikor egy zongoraművésznek kockázatitőke-befektetőre van szüksége