szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A vártnál erőteljesebben romlott a német befektetői hangulatot tükröző ZEW bizalmi index, amely egyben rekordmélységbe süllyedt júliusra.

A mannheimi székhelyű ZWE gazdaságkutató intézet által kezelt várakozások indexe, amelyet 308 elemző, illetve befektető véleménye alapján számítanak ki, -63,9 pontra esett júliusra a júniusi -52,4 pontról. Az index még sohasem állt ilyen alacsony szinten azóta, hogy 1991-ben bevezették a számítását.

A Reuters által megkérdezett szakértők átlagban az index -55 pontra történő esésére számítottak.

A német gazdaságot a következő hat hónapban sújtani fogják a magas olajárak, az erős euró, az amerikai pénzpiaci válság, az Európai Központi Bank kamatemelése és a gyenge hazai kereslet – ezt tükrözi az index.

A jelenlegi helyzetet jelző index 17,0 pontra esett júliusra az előző havi 37,6 pontról, és szintén alatta maradt a szakértői várakozásokban szereplő 32,7 pontnak.

A ZEW index közzétételes nem nyújtott támogatást a dollárnak, az árfolyammozgást az amerikai pénzügyi szektor állapota befolyásolja inkább. Közép-európai idő szerint az euró 11.21 órakor 1,6038/dolláron állt. Az április 22-i rekordárfolyam 1,6018/dollár volt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Kifulladt a német gazdasági növekedés?

Az IMK német gazdaságkutató szerint végéhez ér a német gazdaság fellendülésének időszaka és a termelés a második negyedben már zsugorodást mutat majd az első negyedhez képest.

MTI Gazdaság

Gyengülő német fejlődés és növekvő infláció

A német feldolgozóipar Reuters által kezelt beszerzőmenedzser-mutatója júniusra 52,3 pontra – tavaly október óta a legalacsonyabbra – csökkent a májusi 53,6 pontról, a hétfőn megjelent előzetes becslés szerint. Az elemzők 53,2 pontot vártak most.

A Moderna vakcináját kapják az idősotthonok lakói a hétvégén

A Moderna vakcináját kapják az idősotthonok lakói a hétvégén

Rakonczay feladni kényszerült óceánátkelési kísérletét

Rakonczay feladni kényszerült óceánátkelési kísérletét

Ha nem is a helyszínen, de online élvezhetjük a Lázár tesók lemezbemutatóját

Ha nem is a helyszínen, de online élvezhetjük a Lázár tesók lemezbemutatóját