szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kedden a japán jegybank változatlan szinten hagyta az alapkamatot. Az egyhangúlag hozott döntés értelmében a kamat továbbra is 0,5 százalék. A központi bank várakozásai szerint viszont a gazdaság tovább lassul.

A döntés megfelelt a szakértői várakozásoknak, miután Japánban aggodalmat okoz a globális gazdaság növekedésének a mérséklődése. Japán, amely a világ második legerősebb gazdasága, jelentősen függ az exporttól.

A megfigyelők szerint a japán jegybank a következő egy évben sem változtat a kamatszinten.

A japán központi bank előrejelzése szerint a japán gazdaság növekedése tovább lassul az energia- és nyersanyagárak emelkedése miatt, valamint a tőkekiadások és a fogyasztás bővülésének a mérséklődésére.

Emiatt a jegybank visszafogta az idei gazdaságnövekedésével kapcsolatos várakozását. A bank most azzal számol, hogy a márciusig tartó költségvetési évben a GDP 1,2 százalékkal nő. Áprilisban még 1,5 százalékos bővülést várt.

A jegybank egyidejűleg 1,1 százalékról 1,8 százalékra változtatta a friss élelmiszerek ára nélkül számolt, folyó költségvetési évre vonatkozó maginflációs előrejelzését.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Japán: 0,8 százalékos gazdasági növekedés az első negyedévben

Japán gazdasága 0,8 százalékkal nőtt az első negyedévben, a 0,6 százalékos elemzői várakozásra rácáfolva gyorsabban a tavalyi utolsó negyedévi 0,6 százaléknál, jelentette a japán kormány pénteken. Éves szinten a növekedés 3,3 százalékra gyorsult az előző negyedévi 2,6 százalékról, meghaladva mind az amerikai hazai össztermék 0,6 százalékos, mind az euróövezeti GDP 2,2 százalékos első negyedévi növekedési ütemét éves összehasonlításban.

Ha előre kitölti ezt a dokumentumot, meggyorsíthatja az oltási folyamatot

Ha előre kitölti ezt a dokumentumot, meggyorsíthatja az oltási folyamatot

Pofátlanul parkoló szuperautók leptek el egy svájci kisvárost

Pofátlanul parkoló szuperautók leptek el egy svájci kisvárost

Megjelent a rendelet az óvodai és iskolai gyermekfelügyeletről

Megjelent a rendelet az óvodai és iskolai gyermekfelügyeletről