szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az ipari termelés az idén májusban 2,2 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, munkanaphatástól megtisztítva a növekedés 4,7 százalék volt – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A termelés volumene az év első öt hónapjában 6,9 százalékkal volt magasabb, mint 2007 azonos időszakában. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index májusban 0,7 százalékkal csökkent. Az adatok megegyeznek a korábban közölt előzetes számokkal.

Az ipari termelés áprilisban a szezonálisan és a munkanap tényezővel kiigazított index szerint 1,4 százalékkal emelkedett márciushoz képest, és – munkanap tényezővel korrigálva – 6,5 százalékkal haladta meg a 2007. áprilisi szintet. Tavaly májusban a havi növekedés 0,8 százalék, a 12 havi – a korrigált adatok alapján – 6,4 százalék volt.

Az idén az első öt hónapban az ipari export 10 százalékkal, májusban 1,9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A májusi exportértékesítés hattizedét a feldolgozóipar két alága adta. Az év ötödik hónapjában a feldolgozóipar legnagyobb exportőrének számító, a feldolgozóipari kivitel egyharmadát képviselő villamos gép, műszer gyártásának exportvolumene 2,4 százalékkal bővült. A feldolgozóipari export több mint egynegyedét adó járműgyártás 2,6 százalékkal növelte külpiaci eladásait.

Az ipar január-májusi belföldi értékesítése összességében 2,8 százalékkal nőtt, májusban 0,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Az ipar hazai eladásainak emelkedéséhez elsősorban az energiaszektor járul hozzá: mivel a villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátás tevékenység belföldi értékesítése az elosztásra átvett (vásárolt) és továbbértékesített villamos energia, gáz, gőz és víz értékét is magában foglalja, a növekedés jelentős részét halmozódás okozza. A feldolgozóipar belföldi eladásai az év első öt hónapjában 0,6 százalékkal, májusban 3,7 százalékkal csökkentek.

2008 májusában a feldolgozóipar termelése az áprilisi kiugró növekedéssel (11,8 százalékos) szemben csupán 2,5 százalékkal nőtt 2007 azonos hónapjához viszonyítva. A csekély súlyú bányászat kibocsátása 15,8 százalékkal, a villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátásé 1 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

Az ágazatok közül a legnagyobb mértékben, 40,5 százalékkal a közel 10 százalék súlyt képviselő kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás kibocsátása nőtt, ami elsősorban az igen alacsony bázis eredménye. Jelentősen, 10,6 százalékkal emelkedett a nem fém ásványi termék gyártása, nagyrészt a hazai eladások kedvező alakulásának köszönhetően. A feldolgozóipari termelés közel egyötödét kitevő járműgyártás termelése 2,3 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit.

A feldolgozóipari termelés mintegy egynegyedét adó (legnagyobb súlyú) villamos gép-, műszergyártás az átlag alatt, 1,4 százalékkal nőtt. 16 hónapi folyamatos növekedés után az idén májusban először csökkent a bőrtermék, lábbeli gyártás (11,4 százalékkal), elsősorban az alág kivitelének visszaesése miatt. A feldolgozóipari termelés egytizedét adó élelmiszer-, ital- és dohánygyártás 11,8 százalékkal visszaesett. Az ágazatok közül a legnagyobb mértékben, 28,3 százalékkal a textília, textiláru gyártása maradt el az egy évvel korábbitól.

2008 májusában a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 11,3 százalékkal visszaesett 2007 azonos hónapjához viszonyítva. Az új exportrendelések jelentősen, 13,2 százalékkal, az új belföldi rendelések kisebb mértékben, 1,5 százalékkal csökkentek. Az összes rendelésállomány az előző év szintjén maradt.

Az egy főre jutó ipari termelés a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében az év első öt hónapjában 0,2 százalékos létszámcsökkenés mellett 7,2 százalékkal magasabb volt, mint 2007 azonos időszakában. Az idén az első öt hónapban Magyarország hét területi egysége közül termeléscsökkenés csak a Dél-Alföldön (0,6 százalék) volt. A legnagyobb mértékű volumenbővülést a Közép-Magyarország régióban (10,9 százalék) regisztrálták.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Az ipari termelés áprilisban 6,5 százalékkal nőtt

Az ipari termelés a munkanaphatástól megtisztítva 2008 áprilisában az előző év azonos időszakához viszonyítva 6,5 százalékkal nőtt, az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index 1,4 százalékkal emelkedett áprilisban – közölte a KSH.

MTI Gazdaság

Az ipari termelés lassulását várják az elemzők

A gyengülő nyugat-európai konjunktúra, elsősorban a német kereslet lassulása áll a magyarországi ipari termelés kedden közölt 0,7 százalékos havi csökkenése, továbbá az év/év alapon mért, a várakozásoktól elmaradó 2,2 százalékos, illetve a 4,7 százalékos kiigazított növekedési adat mögött – állítják gazdasági elemzők.

Totálisan kirabolták, de jelen van az 1956-os Intézet

Totálisan kirabolták, de jelen van az 1956-os Intézet

Kombi Mercedes S-osztály? Igen, 39 éve készült ilyen

Kombi Mercedes S-osztály? Igen, 39 éve készült ilyen

Pozitív lett a portugál pénzügyminiszter tesztje

Pozitív lett a portugál pénzügyminiszter tesztje