szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az idén már negyedik alkalommal módosította lefelé a világ idei kőolajkeresletének növekedésére vonatkozó előrejelzését az OPEC, sőt 2009-ben csökkenni fog az OPEC-olaj iránt a kereslet, először 2002 óta a felhasználás lassulása, illetve a nem OPEC tagok kitermelésének növekedése miatt.

Az OPEC szakértőinek véleménye szerint jövőre kiegyensúlyozottabbá válhat a piac, csökkenhet az ellátásra nehezedő nyomás, s mérséklődhetnek az árak.

Az OPEC arra számít, hogy az idén napi 1,03 millió hordóval növekszik a kereslet, ami napi 70 ezer hordóval kevesebb, mint amire júniusban számítottak. Jövőre napi 900 ezer hordóval fog emelkedni a világ kőolaj felhasználása, miközben a nem OPEC-tag országok termelése ennél gyorsabban, napi 940 ezer hordóval fog bővülni.

Az OPEC-olaj iránti kereslet 2009-ben átlagosan napi 31,24 millió hordóra mérséklődik az idei 31,95 millióról.

Az OPEC változatlanul fenntartja azt a véleményét, hogy elegendő mennyiségű kőolaj van a piacon, az árak emelkedését rajta kívül álló okok - a dollár gyengülése, az iráni nukleáris programmal kapcsolatos vita - idézik elő.
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Elbeszéltek egymás mellett az EU-OPEC tárgyaláson

Az OPEC magas rangú tisztviselői kedden az Európai Unió energiakérdésekkel foglalkozó illetékeseivel közölték, hogy a kartell tagjainak - a bejelentett szaúdi növelésen kívül - nem áll szándékukban fokozni nyersolaj termelésüket, már megtették, amit lehetett, de az olajárak nem ereszkedtek alább, és vélhetően nem is fognak.

Így repültek Budapest felett az utolsó Pumára emlékező Gripenek – videó

Így repültek Budapest felett az utolsó Pumára emlékező Gripenek – videó

Gyors otthoni net mindenkinek: olcsó wifi 6 routereket teszteltünk

Gyors otthoni net mindenkinek: olcsó wifi 6 routereket teszteltünk

Kilenc évvel Auschwitz előtt írta: „Lehet, hogy gáz fojtja tüdőnkbe a versünk”

Kilenc évvel Auschwitz előtt írta: „Lehet, hogy gáz fojtja tüdőnkbe a versünk”