szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Véglegesen meghiúsult a tervezett akvizíció. A Richter Gedeon Nyrt. nem veszi meg a Genefar B.V.-től a lengyel Polpharmát és nem szerzi meg az oroszországi Akrihin gyógyszergyártót sem, miután a tranzakció 2008. július 14-re kitűzött zárására és a részvényjegyzésre a Genefar képviselőinek távolmaradása miatt nem került sor – közölte a Richter a BÉT honlapján.

A Richter 2008. július 7-én jelentette be, hogy a Genefar várhatóan eláll a 2007 novemberében aláírt szerződéstől.

A Richter 2007 novemberében kötött szerződést a Genefar B.V.-vel a lengyel gyógyszergyártó cég, a Polpharma 99,65 százalékának megszerzéséről. A lengyel versenyhivatal (OPCC) 2008. július 3-án hozzájárult a tranzakcióhoz, de a Richter ugyanezen napon értesítést kapott a Genefartól, hogy álláspontjuk szerint a megkötött szerződés megszűnt. Akkor a Richter közölte, hogy megteszik a szükséges intézkedéseket a szerződésben kikötött 40 millió dollár kötbér érvényesítése érdekében.

Beke Zsuzsa, a Richter szóvivője korábban elmondta: a Genefar, részvényesi minőségével összeférhetetlen módon részt kért a Richter operatív irányításából. A Genefar az aláírt és a Richter Gedeon Nyrt. 2007. december 18-i rendkívüli közgyűlésén jóváhagyott szerződéshez képest további jogokat és előnyöket követelt, és egyes kötelezettségek elengedését kérte.

A szerződés szerint a tranzakciótól bármelyik fél elállhat kötbér megfizetése mellett, vita esetén pedig a felek választott bírósághoz fordulhatnak.

A Richter Genefarral kötött szerződése, továbbá az ugyanakkor kötött megállapodás az oroszországi Akrihin Pharmaceuticals Co. 80,62 százalékának megvásárlásról, összesen mintegy 231 milliárd forint értékű ügylet lett volna. Sikeres tranzakció esetén a Richter Gedeon Nyrt. a Polpharmával társulásban a kelet- közép-európai régió vezető gyártójává és a lengyel gyógyszerpiac második legnagyobb szereplőjévé vált volna. A számítások szerint a társulásnak köszönhetően a bevételek növekedése és a költségmegtakarítás különbözete elérte volna az évi mintegy 35 milliárd forintot.

A Richter a szerződéseket és közgyűlési határozat hatályba lépését is a Polpharma megszerzésére irányuló tranzakció zárásához kötötte. A Polpharma megszerzéséről szóló szerződés megkötésével egyidőben a Richter szerződést kötött a Genefar BV., a Brinsmeadow Investments Limited, az IESH Industrial Engineering Solutions Holdings N.V. cégekkel az oroszországi OAO Akrihin Pharmaceuticals Co. 80,62 százalékának megvásárlásról, a Richter igazgatóságának hatáskörében, zárt körben kibocsátott új részvények ellenében. Ezért a Richter 2007. decemberi rendkívüli közgyűlésén a részvényesek döntöttek a Richter alaptőkéjének 18,637 milliárd forintról 24,845 milliárd forintra történő felemeléséről. A határozat szerint az új részvényeket a Genefar jegyezhette volna le.

Az Akrihin megvásárlására igazgatósági hatáskörben kibocsátott 593 648 darab részvényt is figyelembe véve – a Polpharma tranzakció zárásához kötött – cégbírósági bejegyzését követően a tulajdonosi kör a következőképpen alakult volna: a Genefar lett volna a legnagyobb részvényes 26,75 százalékkal; a magyar állam tulajdoni aránya 25,1 százalékról 18,35 százalékra csökkent volna, a belföldi befektetők aránya 12,1 százalékról 8,68 százalékra, a külföldi részvényesek aránya 62,8 százalékról 46,22 százalékra mérséklődött volna.

A Richter decemberi közgyűlésén az igazgatóságba választották a Genefar három képviselőjét és egy helyet kapott a Genefar a felügyelő bizottságban is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Richter: várhatóan meghiúsul a lengyel Polpharma megvásárlása

Az eladó Genefar BV álláspontja szerint megszűnt a Richter Gedeon Nyrt.-vel 2007 őszén kötött, a lengyel Polpharma eladásáról szóló szerződés, ezért valószínűleg nem valósul meg a Polpharma megvásárlása – jelentette be a magyar gyógyszergyártó cég a Budapesti Értéktőzsde honlapján hétfőn.

MTI Gazdaság

Alighanem a Polpharma-üzlet miatt áll a Richter-papirok kereskedése

Felfüggesztették pénteken délelőtt a Richter Gedeon Nyrt. részvényeinek kereskedését. A Budapesti Értéktőzsde honlapján közzétett indoklás szerint a kibocsátó pénteken jelezte, hogy olyan soronkívüli tájékoztatást kíván közzétenni, amely nagymértékben befolyásolhatja a részvények árfolyamát.

Putyin tagadja, hogy titkos palotája lenne a Fekete-tengernél

Putyin tagadja, hogy titkos palotája lenne a Fekete-tengernél

Macron után Merkellel tárgyalt az új amerikai elnök

Macron után Merkellel tárgyalt az új amerikai elnök

Lázár János: „Háborúban nem lehet országot építeni”

Lázár János: „Háborúban nem lehet országot építeni”