szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Eddig csaknem 570 millió forint bírságot szabtak ki a hatóságok a Kánikula Kommandó elnevezésű átfogó ellenőrzési akció során - erről Kondorosi Ferenc kormánybiztos számolt be a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón, Budapesten.

Hozzátette, hogy a nyolc hatóság részvételével zajló, két héttel ezelőtt indított akció keretében eddig 12 ezer ellenőrzést végeztek és 4053 esetben bírságoltak.

A kormánybiztos közölte azt is: a tapasztalatok azt mutatják, hogy az emberek egyre inkább jogkövetők.

Kondorosi Ferenc beszámolt arról, hogy a fogyasztóvédelem területén csökkentek azok az esetek, amelyek bírságot vontak maguk után. Jók a tapasztalatok az élelmiszerlánc-ellenőrzéseknél és jobb a kiemelt nagy rendezvények esetében is, gondok vannak azonban az alkalmi munkavállalási könyvvel kapcsolatban, a bírságok csaknem felét munkaügyi, munkavédelmi vétség miatt szabták ki.

A kormánybiztos elmondta, nagy segítséget kapnak a különböző terméktanácsoktól, szakmai kamaráktól, amelyek nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy tagjaikat a jogszabályok betartására ösztönözzék.

A kormányszóvivői tájékoztatón kiosztott összegzés szerint az akció során a hatóságok 101 üzletet zártak be, tizennégy vállalkozás tevékenységét függesztették fel és több mint kétmillió forint értékben koboztak el cigarettát, alkoholt, CD-t, DVD-t. Tizenhat tonna élelmiszert kivontak a forgalomból, több mint félezer esetben pedig szabálytalan munkavégzés miatt felfüggesztő vagy eltiltó határozatot hoztak.

Az akció során -, amelyben a rendőrség is részt vett - négy körözött személyt elfogtak.

Az ellenőrzések közül -, amelyek kiterjedtek az élelmiszerlánc biztonságára, a szezonális munkavállalásra, a kedvelt turisztikai pihenőhelyek ellenőrzésére, a nagyobb szabadtéri rendezvényekre, piacokra, strandokra - Kondorosi Ferenc megemlítette, hogy még mindig előfordul a fogyasztó megkárosítása: a kért mennyiség helyett kevesebbet mérnek, a piacokon gyakran előfordul, hogy vásárláskor nem adnak nyugtát, vagy egyes cikkekhez nincs magyar nyelvű tájékoztató.

A jogsértések egy részét szándékosan követik el, az esetek kisebb hányadában a tájékozatlanság és a felkészületlenség miatt szabálytalankodnak a vállalkozók.

Az ellenőrzések elfogadottságáról szólva a kormánybiztos egy kirívó esetet említett: Dabason egy kitelepült édességárus ellenőrzésekor az árus megverte a hatóság embereit, ellene az eljárás ügyészségi szakban van.

Kondorosi Ferenc kitért arra is: Szegeden, a boszorkányfesztiválon egy jós azt mondta az inkognitóban hozzá forduló ellenőröknek, hogy ő azonnal "kiszúrja" az APEH-ellenőrt - ez azonban nem sikerült neki és pechjére az 1400 forintba kerülő jóslásról sem adott számlát. A szabálysértőt 20 ezer forintra bírságolták.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Vállalkozás

Kánikula kommandó: 2 milliárdos bírság jogsértőknek

Az új fogyasztóvédelmi törvény alapján akár 2 milliárd forintos bírságot is kiszabhatnak az ellenőrök, és bezárathatják a jogsértő vállalkozó üzletét - hangzott el a Szociális és Munkaügyi Minisztérium (SZMM) és a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) budapesti sajtótájékoztatóján.

MTI Itthon

Kánikula-akció: több száz jogsértést derített fel a VPOP

Összesen 319 jogsértést derített fel és több mint 13 millió forint bírságot szabott ki a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP) a két hete indított Kánikula-akcióban; a legtöbb esetben a jövedéki törvény vagy szerzői jogok megsértése miatt indult eljárás - közölte a VPOP.

Egekbe szökhetnek az árak a pálmaolaj-válság miatt

Egekbe szökhetnek az árak a pálmaolaj-válság miatt

Hajba kaptak az olasz kormánypártok az uniós mentőpénzen

Hajba kaptak az olasz kormánypártok az uniós mentőpénzen

Ennél szokatlanabb előzést biztosan nehéz lenne találni - videó

Ennél szokatlanabb előzést biztosan nehéz lenne találni - videó