szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A korábbi előrejelzéseknél jóval kisebb lesz az idén a világgazdaság olajkeresletének növekedési üteme, és így az olajárak is hamarosan fordulóponthoz érkeznek, jósolta szerdán az egyik vezető londoni befektetési csoport. Az olajpiaci fordulatot más nagy londoni házak is most már mind nagyobb biztonsággal valószínűsítik.

A Lehman Brothers bankcsoport londoni befektetési részlegének energiapiaci elemzése szerint 2008-ban átlagosan 86,3 millió hordó lesz a globális napi olajkereslet, 790 ezer hordóval több, mint tavaly. A ház felidézi, hogy a napi átlagos világkeresletre adott decemberi előrejelzése még 1,5 millió hordós idei növekedésről szólt.

A Lehman kiemeli, hogy most már a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerint is csak 1,03 millió hordóval növekszik az idén a világgazdaság átlagos napi olajfogyasztása, jóllehet a szervezet az év elején még 2,11 millió hordós növekedéssel számolt 2008-ra.

A Lehman Brothers szerdai londoni prognózisa szerint a gyengülő keresleti összkép megerősíti a ház azon nézetét, hogy az olajárak fordulóponthoz közelednek. A cég iparági elemzői már az idei negyedik negyedévre is csak 110 dolláros, 2009 első negyedére pedig 90 dolláros hordónkénti átlagárat várnak a jelenlegi, 130 dollár körüli, és a nem sokkal korábbi, jóval 140 dollár feletti rekordok után.

Az elemzés szerint a magas árak és a lassuló gazdasági növekedés most már az Egyesült Államokban is hat a keresletre. Az amerikai autósok által összesen megtett úthossz az idén eddig 2,1 százalékkal csökkent, ahogy az átlagos kiskereskedelmi benzinár elérte a gallononkénti (3,78 liter) 4,10 dollárt.

Ráadásul az amerikaiak e rövidebb utakat is egyre gazdaságosabb kocsikkal teszik meg: a főleg városokban használt luxus-kisteherautók és sport-haszonjárművek (SUV) a szezonálisan kiigazított gépjármű-értékesítésnek már csak a 12-13 százalékát adják a tavaly mért 18 százalékos részesedés helyett, áll a Lehman Brothers szerdai londoni elemzésében.

A londoni elemzői közösségben egyre több olyan szakértői vélemény hallható, amelyek szerint az olajár – éppen az általa okozott gazdasági és keresleti gyengülés miatt – most már hamarosan lefelé indul.

A Centre for Economics and Business Research (CEBR) – a City egyik vezető, nem befektetési banki jellegű londoni gazdaságelemző és előrejelző intézete – legújabb negyedéves világgazdasági jelentésében azt jósolta, hogy 2009-ben a kínai GDP-növekedés az eddigi, 10 százalék feletti éves ütemekről 7,4 százalékra lassul, ahogy az idei nyári olimpiai játékok után a kínai kormány visszafogja az állami költekezést, és figyelmét az infláció megfékezésére fordítja.

A CEBR szerint ehhez járul, hogy az amerikai gazdaság 2008-ban és 2009-ben "gyakorlatilag nem fog növekedni": a ház az idei évre 0,6 százalékos, jövőre 0,7 százalékos egész éves amerikai GDP-reálnövekedéssel számol, és csak 2010-től vár élénkülést.

Mindez hűteni fogja valamelyest az energiahordozó- és nyersanyagpiacokat, és megvan a lehetőség arra, hogy az olajárak 2009 végéig akár 74 dollárig is csökkenjenek a CEBR előrejelzése szerint.

Az Economist Intelligence Unit (EIU) – a világ legnagyobb, szintén nem befektetési banki jellegű gazdasági előrejelző háza – által minap Londonban közzétett éves nyersanyagár-prognózisban is az állt, hogy jóllehet a harmadik negyedévi globális olajár-átlag még 140 dollár lesz, innentől azonban a cég már lefelé induló korrekciót vár, ahogy a globális kereslet gyengülése mind egyértelműbbé válik.

Az OECD-térség keresletének csökkenése már nyilvánvaló, és miután számos ázsiai ország a második negyedévben csökkentette a kiskereskedelmi üzemanyagárak támogatását, ennek hatása várhatóan még az idén visszafogja az ázsiai keresletet is, állt az EIU londoni előrejelzésében.

A cég által kidolgozott nyersolajár-index - amely az 1990-es 100-as bázison mérve jelenleg 538,7 százalékon jár - az új prognózis szerint 2009-ben 8,5 százalékkal csökkenni fog.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Londoni elemzők az olajár esésére számítanak

Rontotta az európai olajipari részvények súlyozására adott ajánlását kedden az egyik vezető londoni befektetési csoport, amely szerint a jelenlegi árszintekről jövőre csaknem 40 dollárral esni fog az átlagos olajár.

MTI Gazdaság

Az OPEC ismét az olajkereslet növekedésének lassulását jósolja

Az idén már negyedik alkalommal módosította lefelé a világ idei kőolajkeresletének növekedésére vonatkozó előrejelzését az OPEC, sőt 2009-ben csökkenni fog az OPEC-olaj iránt a kereslet, először 2002 óta a felhasználás lassulása, illetve a nem OPEC tagok kitermelésének növekedése miatt.

Elpusztult a tűzvészben az ausztrál erdők ötöde

Elpusztult a tűzvészben az ausztrál erdők ötöde

Rendet tesz a Google a Play áruházban, kilövik a kíváncsiskodó appokat

Rendet tesz a Google a Play áruházban, kilövik a kíváncsiskodó appokat

Több szól a ketogén diéta ellen, mint mellette

Több szól a ketogén diéta ellen, mint mellette