szerző:
MTI

A TOP-100-ba tartozó nagyvállalatok üzleti várakozásai enyhén romlottak, míg a kis- és középvállalatok (kkv) konjunktúra-indexe kis mértékben meghaladta az előző havi szintet augusztusban az Ecostat legfrissebb felmérése szerint.

A nagyvállalatok gazdasági várakozásait tükröző TOP-100 index augusztusban 85,2 százalék, ami 2,5 százalékpontos csökkenést jelent az előző hónaphoz képest. A kis- és középvállalati (kkv) index az augusztusi felmérés alapján 88 százalék, 2,4 százalékponttal magasabb, mint júliusban.

A hazai nagyvállalatok üzleti bizalma az utóbbi hónapokban viszonylag alacsony szinten ingadozott. A nagyvállalatok visszafogott üzleti előrejelzései alapvetően a külső gazdasági környezetben érzékelhető nehézségekre, az értékesítési lehetőségek zsugorodására utalnak.

Az exportorientált hazai nagyvállalatok visszajelzései szerint a termelés 48 százalékuknál nem változott, 32 százalékuknál növekedett, 20 százalékuknál pedig csökkent az elmúlt három hónapban. A cégek rövid távú előrejelzése optimista: negyedéven belüli bővülő termeléssel egyharmaduk számol, míg visszaeséstől mindössze 10 százalékuk tart.

A következő fél évben a TOP-100 vállalatcsoport a negatív gazdasági tendenciák erősödésével számol. Az értékesítési lehetőségeik szűküléséből eredő nehézségek áthidalását az erős forint kifejezetten nehezíti. A nagyvállalatok véleménye szerint cégük fejlődését a gyenge belső piac és az elvonások magas szintje is mérsékli.

A cégek 27 százaléka számít a második félévi belföldi keresletet növekedésére, 9 százaléka pedig a csökkenésére. A külkereskedelemben a nagyvállalatok egyharmada növekvő, egytizedük pedig csökkenő igényekre számít.

A belföldi versenyképesség rövid időszakon belüli javulására egynegyedük számít, romlására pedig 13 százalékuk. A cégek külpiaci prognózisa közel áll az előzőekhez, javuló versenyhelyzetben 22 százalékuk bízik, gyengébbtől 15 százalékuk tart.

A szakember-ellátásra vonatkozó előrejelzések több hónapja nem változnak, a nagyvállalatok 33-35 százaléka a munkaerő-piaci feszültségek fokozódásával számol a következő fél évben. Vállalata létszámát a megkérdezettek egynegyede a szükségesnél magasabbnak, 38 százalékuk annál alacsonyabbnak minősítette.

A TOP-100 csoport 64 százaléka tájékoztatott egy éven belüli új beruházás indítására vonatkozó terveiről. A cégek fejlesztési elkötelezettsége a júniusi mélypont után kissé erősödik.

A hazai kkv-k körében 2008. áprilisa óta kiegyensúlyozott üzleti hangulat uralkodik, a szektor konjunktúra indexeiből kirajzolódó tendencia az év közepétől enyhén javul, miközben a legfontosabb külpiaci partnereink gazdasági teljesítménye elmarad a várttól.

A vállalkozások működését érzékenyen érinti a magas infláció, a munkáltatói és vállalkozói terhek magas szintje és az értékesítési lehetőségek szűkülése.

A kis- és középvállalatok 43 százalékának termelése maradt változatlan az előző három hónapban. A cégek egyharmada növelte teljesítményét, míg 24 százalékuknál csökkent a kibocsátás.

A következő három hónap termelési előrejelzése közepesen derűlátó, növekedést a kkv-k csaknem 40 százaléka, csökkenést 15 százaléka valószínűsít.

A belföldi kereslet bővülését a kkv-k egyharmada várja, míg visszaeséstől 12 százalékuk tart. Az exportpiaci keresletet 74 százalékuk ítélte változatlannak a következő néhány hónapban, növekvő igényt 18 százalékuk jelzett.

A hazai vállalatok 65 százaléka úgy véli, hogy a belföldi versenypozíciója egyelőre nem fog változni, versenyhelyzetének kedvező irányú elmozdulásával 25 százalékuk számol. A külkereskedelemben a kkv-k csupán 13 százaléka számít javulásra. A foglalkoztatott létszám a cégek felénél kielégítő, 28 százalékuknál a szükségesnél magasabb.

A következő fél évben a kkv-k fele kiegyensúlyozott, 26 százalékuk kismértékben javuló pénzügyi helyzetben folytatja tevékenységtét, a körbetartozás terjedését válaszaikban nem jelezték. A tevékenységüket megalapozó rendelés állományt a szezonban megszokottnak értékelte a cégek csaknem 60 százaléka, alacsonyabbnak mindössze 13 százalékuk minősítette.

A nemzetközi kutatóhelyek az Európai Unió egyre több országában tartanak a recesszió bekövetkezésétől. Megítélésük szerint nem zárható ki, hogy a gazdasági krízis Európában mélyebb és időben elhúzódóbb lesz, mint az Egyesült Államokban.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Ecostat: pesszimistábbak a vállalkozások

A TOP-100-ba tartozó nagyvállalatok, valamint a kis- és középvállalatok is pesszimistábbá váltak a második negyedévben az előző negyedévhez képest, az Ecostat konjunktúra indexe 85,4 százalékra csökkent az első negyedévi 91 százalékról – áll az Ecostat gazdaságkutató intézet felmérésben.

Gazdaság

Ecostat: javul a háztartások gazdasági hangulata

Az Ecostat lakossági bizalmi indexe 2008 első negyedévében 92,9 százalék volt: a háztartások gazdasági hangulata az év elején jelentős mértékben javult, 2006 májusa óta ez a legkedvezőbb érték – közölte a kutatóintézet.

MTI Gazdaság

Ecostat: növekedési ütemváltás a második félévben

A gazdaság növekedésében ütemváltás, gyorsuló bővülés várható az idén a második félévben az Ecostat kutatóintézet szerint. Úgy vélik, az idén a GDP éves átlagban 2,5-2,7 százalékkal bővülhet, míg jövőre 3,2 százalékkal.

MTI Gazdaság

Ecostat: a gazdaság megítélése nem változott

Az Ecostat 2008 első negyedévi konjunktúra indexe 91 százalék, tavaly a negyedik negyedévben 90,6, egy évvel korábban 82,9 százalék volt – közölte az Ecostat Kormányzati Gazdaság-Társadalom-Stratégiai Kutató Intézet.

Krómba mártott amerikai csőrös kamionok – megnéztük, milyenek belül

Krómba mártott amerikai csőrös kamionok – megnéztük, milyenek belül

Baleset és torlódás az M7-esen a főváros előtt

Baleset és torlódás az M7-esen a főváros előtt

Legalább 25 százalékos nyugdíjemelést szeretnének a szakszervezetek

Legalább 25 százalékos nyugdíjemelést szeretnének a szakszervezetek

Kibékülhet, összeállhat a Párbeszéd és az LMP?

Kibékülhet, összeállhat a Párbeszéd és az LMP?

Radar360: Fordulat az orosz metrókocsik ügyében, Trumpnak kínos pillanatai lesznek

Radar360: Fordulat az orosz metrókocsik ügyében, Trumpnak kínos pillanatai lesznek

Hadházy: Mélygarázsok épülnek az Orbán-család birtokán

Hadházy: Mélygarázsok épülnek az Orbán-család birtokán