szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A hideg étkezési utalványok 6000 forintos adómentes értékének megtartását, esetleg 7000-re emelését, illetve a meleg utalványok esetében 12 ezer forintról 13-14 ezer forintra növelését javasolja a GKI Gazdaságkutató Zrt., ami számításik szerint 3-4 milliárd forintos többlet költségvetési terhet jelentene az ideihez képest - mondta Ádler Judit, a GKI kutatásvezetője.

A GKI Gazdaságkutató Zrt., és a Szonda Ipsos közös anyagában ismertetik: a kormányzat az adómentesség biztosításával "áldozatot" vállalt 2,5 millió munkavállaló érdekében, és hozzájárult több ezer munkahely fennmaradásához. 
 
A felmérést végzők szerint a már megismert adóváltozási elképzelések közül a béren kívüli juttatások 11 százalékos egészségügyi hozzájárulása a piac stagnálását, vagy átmeneti csökkenését okozná, nem kedvezne se a munkáltatóknak, se a munkavállalóknak, és az állam sem jutna hozzá a remélt nagyságú bevételhez. Ádler Judit szerint az adómentesség megszüntetése azzal a veszéllyel jár, hogy a rendszer bővítésére szánt munkaadói összeget a közteher viszi el. Ez megtorpanást, esetleg csökkenést jelentene, de a rendszer nem szűnne meg - tette hozzá. 
 
Levendel Ádám, a Szonda Ipsos vezérigazgatója úgy vélte: a munkaadók és a munkavállalók "fogcsikorgatva" fognak osztozni a terheken és az állam sem jár jól a változással. 
 
A felmérés szerint a kedvezőtlen gazdasági körülmények - alacsony növekedési ütem, elenyésző reálkereset bővülés és az inflációt meghaladó élelmiszerár drágulás - miatt az étkezési utalványok - különösen a meleg étkezési jegyek - szerepe felértékelődik. 

Ma már a piac mérete megközelíti a 300 milliárd forintot, a rendszer folyamatosan nő és egyre népszerűbb. Ezért a felmérés készítői úgy vélik, hogy a munkavállalók nyomást fognak gyakorolni a munkaadókra a béren kívüli juttatások értékmegőrzése érdekében. 
 
Ádler Judit azt is hangsúlyozta, hogy az utalványrendszer hozzájárul a gazdaság kifehérítéséhez. A munkaadók hajlandók növekvő összeget fordítani erre a célra, azért is mert a rendszer növeli a munkavállalók elégedettségét. 

Az elmúlt években az étkezési utalványok piaca átrendeződött, a "hidegtől" a "meleg" felé. A hideg étkezési utalványok kezdeti túlsúlya csökkent. A hideg utalványt használók száma hat év alatt 2,1 millióról 1,5 millióra, míg a meleg utalványt használóké 300 ezerről 1 millióra emelkedett. Értéket tekintve a hideg utalványok átlagértéke 5.614 forint, a meleg utalványoké 11 127 forint munkavállalónként. 
 
A versenyszférában 2008 elején a dolgozók 49 százaléka részesült hideg és 32 százaléka meleg étkezési utalványban. Az utalvány-elfogadó helyek számára a rendszer biztos, kalkulálható forgalmat biztosít, 65 százalékuk szerint az értékhatár emelkedése növelné a forgalmat. Az elfogadóhelyek túlnyomó többsége elégedett, 72 százalékuk szerint megéri foglalkozni a jeggyel. 
 
A vendéglátóhelyek vezetőinek válaszai alapján mintegy 4000 munkahelyet tart fenn az utalványrendszer - tette hozzá Ádler Judit.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI/hvg.hu Itthon

Robin Hood adó lesz, közölte Gyurcsány

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök egy izgalmasnak ígérkező parlamenti napon napirend előtt szólalt fel, a Fidesz-KDNP a hagyományos koreográfia szerint elhagyta az üléstermet.

MTI Vállalkozás

Jól jár valaki az adócsomaggal?

Lényegében a már korábban bejelentett adóváltozásokkal megegyező javaslatot terjeszt a PM a kormány elé. A GKI szerint a módosítások egyetlen csoport esetében sem növelik vagy csökkentik a terheket. A munkavállalók jelentős bruttó béremelési igényről beszélnek.

Kilenc utassal borult árokba két autó Csorvásnál

Kilenc utassal borult árokba két autó Csorvásnál

Egykor emberek jártak ezeken a helyeken

Egykor emberek jártak ezeken a helyeken

Szputnyikos vagy Astrás vagy? Közös identitások alakulnak az oltások alapján

Szputnyikos vagy Astrás vagy? Közös identitások alakulnak az oltások alapján