szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 71,90 pontos, 0,38 százalékos emelkedéssel, 19.074,26 ponton zárt pénteken. A részvénypiac forgalma 13,3 milliárd forint volt, a vezető részvények közül egyedül a Mol zárt veszteséggel, a többi papírnak emelkedett az árfolyama az előző napi záráshoz képest.

A magyar részvénypiacon kivárás volt érzékelhető, ami az amerikai pénzügyi mentőcsomag kongresszusi szavazása előtti várakozásnak tudható be - mondta Szatmári Tamás, a Raiffeisen Bank üzletkötője. Hozzátette: ennek megfelelően alacsony volt a forgalom.

Elmondása szerint a Mol és az OTP piacán folytatódott az eladói nyomás, de a bankpapír árfolyama a nap végére a pozitív tartományba jutott. A Richter részvényei iránt viszont vételi érdeklődés volt, hasonlóan a hét korábbi napjaihoz.

Az amerikai kongresszus pénteken szavaz a módosított, 700 milliárd dolláros pénzügyi csomagról, miután hétfőn első nekifutásra elutasította azt. A szenátus szerdán már elfogadta a pénzügyi válság enyhítését célzó intézkedés-csomagot. A New York-i tőzsde nagy lendülettel nyitott pénteken, és az európai tőzsdéken is optimizmus uralkodott délután, vélhetően azért, mert a befektetők esélyt látnak a mentőcsomag kongresszusi elfogadására.

A Mol árfolyama 140 forinttal, 0,90 százalékkal 15 350 forintra csökkent, 3,6 milliárd forintos forgalomban. Az OTP részvények ára 40 forinttal, 0,64 százalékkal 6300 forintra emelkedett, forgalma 6,2 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom 1 forinttal, 0,13 százalékkal 797 forintra erősödött, forgalma 1,7 milliárd forint volt. A Richter papírok árfolyama 700 forinttal, 2,25 százalékkal 31 750 forintra nőtt, a részvények forgalma 1,4 milliárd forintot ért el.

A másik gyógyszeripari részvény, az Egis 158,1 millió forintos forgalom mellett 35 forinttal, 0,28 százalékkal 12340 forintra növelte értékét.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 2.017,91 ponton zárt pénteken, ez 2 pontos, 0,10 százalékos csökkenés a csütörtöki záráshoz viszonyítva.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

A válság a magyar gazdaságra is negatívan hat

A pénzügyi tárca szakállamtitkára szerint az amerikai bankok pénzügyi válsága direkt módon nem érinti a magyar gazdaságot, ám a romló nemzetközi likviditási helyzet negatív hatással lesz a reálgazdaságra, mivel a magyar bankok és vállalatok is csak nehezebben és drágábban jutnak hitelekhez, mint korábban.

MTI Gazdaság

Gyengült a forint

Tovább gyengült a forint, az eurót 245,10/20 forinton jegyezték péntek délután négy órakor a bankközi kereskedelemben, szemben az előző nap délutáni 244,05/20 forinttal, ami 0,42 százalékos forint gyengülésnek felel meg.

Meddig elég még a tárhelyem a Google-nél? Mikortól kell fizessek a fotóim tárolásáért?

Meddig elég még a tárhelyem a Google-nél? Mikortól kell fizessek a fotóim tárolásáért?

Több tízezer forint különbség is lehet a koronavírusos betegeket ellátó ápolók pluszpénze között

Több tízezer forint különbség is lehet a koronavírusos betegeket ellátó ápolók pluszpénze között

Naponta 500 egyetemista segíti a koronavírus-tesztelést

Naponta 500 egyetemista segíti a koronavírus-tesztelést