szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Valós a kockázata a gazdasági visszaesésnek az ősszel, két egymást követő negyedévben lesz várhatóan negatív a növekedés – ismerte el pénteken közleményében Christine Lagarde francia gazdasági miniszter.

Bár a pénzügyminisztérium még nem tette közzé előrejelzéseit, s a kormány visszautasítja a recesszió kifejezés használatát, a francia statisztikai hivatal (INSEE) legfrissebb prognózisa szerint a második negyedév 0,3 százalékos csökkenése után a tendencia folytatódik: 2008 két utolsó negyedévében a GDP 0,1 százalékos visszaesése várható.

A statisztikusok definíciója szerint akkor beszélhetünk recesszióról, amikor a GDP két egymást követő negyedévben csökken. Az INSEE prognózisa szerint pedig legalább három egymást követő negyedévben ez lesz a tendencia, amire 1993 óta nem volt példa Franciaországban.

Az egész évre 0,9 százalékos növekedést jelez az INSEE a kormány 1 százalékos várakozásával szemben. Tavaly 2,4 százalékos volt a GDP növekedése Franciaországban. A visszaesést az INSEE a nemzetközi pénzügyi helyzettel és az év második felében 0,4 százalékkal visszaesett lakossági fogyasztással magyarázza. Emellett a pénzügyi válság miatti hitelfeltételek megszigorítása és az ingatlanpiac nehézségei is komoly szerepet játszanak a növekedés csökkenésében. Az INSEE 52 ezer munkahely megszűnésére számít az év második felében, s a második negyedév 7,2 százalékos munkanélkülisége után ez az adat 7,4 százalékra emelkedett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

EKB: együtt kell működni a válság leküzdésében

Az európai kormányoknak együtt kell működniük a pénzügyi válság leküzdésében, közös választ kell adniuk a pénzpiaci zavarokra – jelentette ki pénteken az egyik francia rádióban Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke.

MTI Gazdaság

"Rohan a recesszió felé" a brit gazdaság

"Rohan a recesszió felé" a brit gazdaság, és ha a Bank of England nem enyhít gyorsan a pénzügypolitikán, százezrek veszíthetik el állásukat – mondta hétfőn megjelent sajtónyilatkozatában a brit jegybank monetáris tanácsának egyik tagja. Az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság recesszióját, vagy legalábbis növekedésének meredek visszaesését egyre több független nagy londoni elemző ház is jósolja.

MTI Gazdaság

GKI: a recesszió veszélye rontja a magyar gazdasági kilátásokat is

A GDP jövőre 3 százalékkal bővül, a gazdaság visszaáll egy lényegében egyensúlyi, az EU konjunktúrájával szinkronban lévő, de még csak gyenge-közepes dinamikájú pályára – áll a GKI Gazdaságkutató Zrt. kedden nyilvánosságra hozott előrejelzésében. A prognózis szerint jövőre gyorsul a modernizáció és az életkörülmények szerényen javulnak.

MTI Gazdaság

Japánban is recessziót emlegetnek

Három százalékkal zsugorodott Japán gazdasága az idei év második negyedében az egy évvel korábbihoz képest, ilyen mértékű visszaesésre hét éve nem volt példa.

Fókuszban

ó, ió... recesszió?

Recesszióriadót fújtak az eurózónában és az USA-ban. A lendületvesztés és a dollár erősödése fékezheti a világszerte aggodalmat keltő inflációt. Az épphogy magához térő magyar gazdaságnak rossz hír az európai konjunktúra megtorpanása.

MTI Gazdaság

Nyers: a pénzügyi válság tanulságai

A pénzügyi válság alapvető tanulsága, hogy a szabályozás és a felügyeleti rendszer nem volt elég hatékony ahhoz, hogy időben feltárja a felelőtlen kockázatvállalást; ezzel szembe kell nézni és megtenni a szükséges változtatásokat - nyilatkozta Nyers Rezső, a Magyar Bankszövetség főtitkára.

MTI Gazdaság

Pénzügyi világválság: a csehek magabiztosak

Nincs szükség rendkívüli intézkedésekre a cseh gazdaságban és a pénzügyi szférában, mert a gazdaság és a pénzügy rendben, jó állapotban vannak – jelentette ki Miroslav Kalousek cseh pénzügyminiszter.

MTI Gazdaság

Recesszió előtt az euróövezet, de Kelet-Európa nem

A "recesszió szélére" került az euróövezet, amelynek második negyedévi kibocsátása már valószínűleg csökkent, ezt azonban a kelet-európai exportőr gazdaságok jó eséllyel még nem szenvedik meg. Ez áll az egyik vezető londoni befektetési ház hétvégi elemzésében. Mások sorra jeleztek növekvő recessziós veszélyt a világ többi gazdasági erőcentrumára is.

Beültünk az első hazai Suzuki Swace-be: mit tud a 8 milliós Toyota Corolla testvér?

Beültünk az első hazai Suzuki Swace-be: mit tud a 8 milliós Toyota Corolla testvér?

Van egy remek védelmi funkció az androidos mobilokban – így hívhatja elő

Van egy remek védelmi funkció az androidos mobilokban – így hívhatja elő

Orbán: Jövő héttől lehet jelentkezni a vakcináért, a kórházakban nem biztató a helyzet

Orbán: Jövő héttől lehet jelentkezni a vakcináért, a kórházakban nem biztató a helyzet