szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A legnépesebb, egyben leggazdagabb amerikai szövetségi állam, Kalifornia a csőd szélére került, Arnold Schwarzenegger kormányzó heteken belül hétmilliárd dolláros szövetségi hitelért folyamodhat - írta a pénteki Los Angeles Times.

A lap beszámolója szerint Schwarzenegger a pénzügyminiszterhez, Henry Paulsonhoz címzett levelében arra figyelmeztetett: az országos pénzügyi válság leapasztotta Kalifornia hitelforrásait, néhány héten belül rendkívüli kölcsönt kérhet a szövetségi kormánytól.

Az újság szerint Kalifornia kincstára olyannyira kiürült, hogy lassan már a napi kormányzási teendők finanszírozásához sincs pénz; a szövetségi állam ugyanis nem kapja meg azokat a rövid távú hiteleket, amelyekre támaszkodni szokott.

A lap tájékoztatása szerint több szövetségi állam került bajba a hitelpiac befagyása miatt. A kaliforniai kormány közölte, ha az állam nem jut készpénzhez, akkor az iskolák és más kormányzati finanszírozású intézmények felé fel kell függeszteni a kifizetéseket, állami alkalmazottak elbocsátására is sor kerülhet.

A hitelpiac szorítása miatt Új-Mexikó a napokban nem tudott értékesíteni egy 500 millió dolláros kötvénycsomagot, Massachusettsnek egy 400 millió dolláros csomag piacra dobását kellett elhalasztani, Maine-ben pedig olyan útépítési programok leállításán gondolkoznak, amelyeket állampapírokból fedeztek volna.

A kaliforniai adminisztrációnak évtizedek óta nem voltak ilyen pénzügyi nehézségei. "Nincs világos válasz erre a pénzügyi válságra" - írta Schwarzenegger csütörtök este e-mail üzenetében Paulson pénzügyminiszternek, figyelmeztetve, hogy Kalifornia és más államok a szövetségi kincstártól lesznek kénytelenek segítséget kérni a rövid távú működési költségekhez.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI/hvg.hu Gazdaság

A Bank of England 50 milliárd fontot költ a hitelválság kezelésére

A világgazdaság egyetemes történetének eddigi legnagyobb értékű, 50 milliárd fontos (csaknem 100 milliárd dolláros) egyszeri nagybani hitelpiac-segítő fedezetcsere-akcióját jelentette be hétfőn a Bank of England (BoE), hogy feloldja a teljesen bedugult brit bankközi és lakossági hitelpiac bénultságát.

MTI Gazdaság

A hitelválság "kezdi kiszívni az erőt" az euróövezeti gazdaságból

A legutóbbi kemény hangvételű eurójegybanki nyilatkozat ellenére sem tekinthető eldöntött ténynek az euróövezeti kamatemelés, mivel az euróövezeti gazdaság lassul, és ez önmagában mérsékelni fogja az inflációt, áll a Moody's Investors Service hétfőn kiadott londoni elemzésében.

Ingatlanmenedzser

Átvészelte a hitelválságot Kelet-Európa?

Erőteljesen növekedett 2007-ben a kereskedelmi ingatlanpiaci befektetések piaca Közép-Kelet Európában és Oroszországban, áll egy nemzetközi ingatlantanácsadó legfrissebb tanulmányában. A nemzetközi hitelpiacok zavara által generált bizonytalanság ellenére a régió eddig jól átvészelte a hitelválságot.

MTI Gazdaság

EIU: továbbra sem látszik a hitelválság vége

Rontotta az idei és a jövő évi euróövezeti növekedésre adott jóslatát az egyik vezető londoni gazdaságelemző ház, amely szerint a dollár idei árfolyamátlaga 1,50 felett lesz az euróval szemben, a Fed-kamat 1 százalék alá is süllyedhet, de valószínűtlen a globális pénzpiaci normalizáció a közeljövőben. Az egyik vezető londoni befektetési bankcsoport szintén kedden kiadott elemzése szerint a jelenlegi válság valószínűleg egy teljes évtizedig érezteti hatását a piacokon.

hvg.hu Gazdaság

A Coface szerint elkezdődött az üzleti hitelválság is

Drámaian romlottak a cégek fizetési szokásai: 2008 első négy hónapjában 45 százalékkal növekedett a nemfizetések száma a 2007-es év ugyanezen időszakához viszonyítva. A Coface szerint ez annak a jele, hogy a pénzügyi válság begyűrűzött a reálgazdaságba. Ennek következtében a cég hét szektort minősített le.

Fidesz-közeli kommunikációs szakembert neveztek ki az SZFE intézetének élére

Fidesz-közeli kommunikációs szakembert neveztek ki az SZFE intézetének élére

Operatív törzs: A most elhunytak 4 százalékánál nem találtak semmilyen alapbetegséget

Operatív törzs: A most elhunytak 4 százalékánál nem találtak semmilyen alapbetegséget

A Barcelona könnyedén nyert a Fradi ellen Budapesten is

A Barcelona könnyedén nyert a Fradi ellen Budapesten is