szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A pénzügyi tárca szakállamtitkára szerint az amerikai bankok pénzügyi válsága direkt módon nem érinti a magyar gazdaságot, ám a romló nemzetközi likviditási helyzet negatív hatással lesz a reálgazdaságra, mivel a magyar bankok és vállalatok is csak nehezebben és drágábban jutnak hitelekhez, mint korábban.

Kovács Álmos, a Pénzügyminisztérium szakállamtitkára az Európai Újságírók Szövetsége Magyar Tagozat által szervezett beszélgetésen pénteken Budapesten kifejtette: az amerikai válság hatására a londoni bankközi kamatláb (Libor) az utóbbi időben példátlan módon, 200 bázisponttal emelkedett, ami drágábbá teszi a bankközi piacokon is a hiteleket. A helyzetet jól jellemzi, hogy a bankközi piac az Európai Unióban is befagyott, mivel a bankok nem mernek egymásnak hitelezni, s ezért a pénzüket inkább állampapírba fektetik vagy a központi bankokban tartják. Ennek hátterében pedig az áll, hogy a bankok nem bíznak egymásban, mivel nem tudják, hogy melyik pénzintézet eszközei és termékei milyen kockázati összetételűek.

Kovács Álmos elmondta: az általános likviditási gondok miatt a magyar bankok, s rajtuk keresztül a cégek is nehezebben, drágábban jutnak hitelhez, s ez negatívan hathat az export alakulására és a reálgazdaság növekedésére is. A szakállamtitkár elmondta: ha elfogadják a 700 milliárd dolláros amerikai költségvetési csomagot, akkor annak elsősorban bizalmi hatásai lesznek.

A beszélgetésen Inotai András, a Világgazdasági Kutatóintézet igazgatója hozzátette: ha az amerikai képviselők nem fogadják el a csomagot, akkor várhatóan általános és kemény gazdasági recesszió lesz. Nem a csomag gazdasági hatása miatt – 700 milliárd dollár messze nem elég a problémák megoldásához –, hanem azért, mert elmélyül az amerikai bankrendszerrel kapcsolatos bizalmi válság. Ez pedig az egész világra kihat, mivel a bankrendszer is globális, és nem különül el amerikai vagy európai részre.

A két szakértő úgy vélte, az amerikai képviselők pénteken elfogadják a 700 milliárdos csomagot. Inotai András szerint a válság rávilágít arra, hogy a nemzetközi pénzügyeket szigorúbban és multilaterális módon kell szabályozni. Olyan szabályozásra van szükség, amit az egész világon mindenki elfogad, s nem lesz például különálló az amerikai, az európai, s a ma legkevésbé szabályozott ázsiai reguláció. A kutató úgy vélte, az unió hosszabb távon akár jól is járhat a válsággal: egyrészt azért, mert ennek hatására az integráció elmélyülhet, másrészt Európa teret nyerhet az Amerikai Egyesült Államokkal szemben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Pénzügyi világválság: a csehek magabiztosak

Nincs szükség rendkívüli intézkedésekre a cseh gazdaságban és a pénzügyi szférában, mert a gazdaság és a pénzügy rendben, jó állapotban vannak – jelentette ki Miroslav Kalousek cseh pénzügyminiszter.

MTI Gazdaság

EKB: együtt kell működni a válság leküzdésében

Az európai kormányoknak együtt kell működniük a pénzügyi válság leküzdésében, közös választ kell adniuk a pénzpiaci zavarokra – jelentette ki pénteken az egyik francia rádióban Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke.

MTI Gazdaság

Nyers: a pénzügyi válság tanulságai

A pénzügyi válság alapvető tanulsága, hogy a szabályozás és a felügyeleti rendszer nem volt elég hatékony ahhoz, hogy időben feltárja a felelőtlen kockázatvállalást; ezzel szembe kell nézni és megtenni a szükséges változtatásokat - nyilatkozta Nyers Rezső, a Magyar Bankszövetség főtitkára.

Rendkívüli szünetet rendeltek több amerikai iskolában, miután hackerek lehetetlenné tették a tanítást

Rendkívüli szünetet rendeltek több amerikai iskolában, miután hackerek lehetetlenné tették a tanítást

Két nap alatt 48 óvodában és 34 iskolában kellett rendkívüli szünetet bevezetni

Két nap alatt 48 óvodában és 34 iskolában kellett rendkívüli szünetet bevezetni

Mostantól ön is megnézheti Charles Darwin kéziratát, ami megváltoztatta a világot

Mostantól ön is megnézheti Charles Darwin kéziratát, ami megváltoztatta a világot