szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Összesen 250 milliárd font értékű, részleges államosítást is tartalmazó bankmentő programot jelentett be reggel a brit kormány és a jegybank.

A napok óta várt intézkedések alapján a legnagyobb brit bankok és lakástakarék-szövetkezetek 50 milliárd font (15 ezer milliárd) költségvetési tőkeforráshoz jutnak; ennek fejében az állam elsőbbségi részvényeket kap.

A Bank of England ezt 200 milliárd font rövid távú likviditásnövelő hitelfinanszírozással egészíti ki.

A rendkívüli intézkedés előzményeként több brit nagybank részvényárfolyama gyakorlatilag összeomlott a londoni értéktőzsdén. A Royal Bank of Scotland a keddi zárásra 39,23 százalékot zuhant, az előző napi 20 százalékos árfolyamveszteség után. Most több mint 80 százalékkal olcsóbb, mint tavaly október elején.

Ennél is többet, 41,54 százalékot vesztett piaci értékéből kedden a megrendült helyzetű HBOS jelzálogkölcsönző, amelynek átvételéről a Lloyds TSB tárgyal hetek óta, a tranzakció sorsáról azonban egy ideje semmi nem tudható.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Der Spiegel: további német bankok dőlhetnek be

Az elkövetkező időszakban további német bankok eshetnek a globális pénzügyi válság áldozatául - vélekedik a Der Spiegel. A német lap szerint a következő nagyjából másfél évben sokkal több pénzre lesz szükség a bajba jutott bankok refinanszírozásához, mint a Hypo Real Estate (HRE) számára kilátásba helyezett, de időközben veszélybe került 35 milliárd euró.

MTI Gazdaság

Kihátráltak a német HRE megmentése mögül a bankok és a biztosítók

Veszélybe került a súlyos likviditási gondokkal küszködő Hypo Real Estate (HRE) nagy jelzáloghitel-intézet megmentése, miután német bankok és biztosítók kiszálltak a bank talpra állítását célzó mentőakcióból. A Hypo hétvégi közleménye szerint "alternatív megoldásokat" keresnek, hogy tovább tudjanak működni.