szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Gyurcsány Ferenc és Simor András is elégedett a parlamenti pártok frakcióvezetőivel való egyeztetésen elhangzottakkal. Ez derült ki a kormányfő és a jegybankelnök közös sajtótájékoztatóján, a csütörtöki megbeszélés után.

Simor András és Gyurcsány Ferenc a parlamentben.
Elégedettek a hangnemmel
© MTI - Kovács Attila
Az összefogás megtörtént, és az a legfontosabb – kezdte sajtótájékoztatóját a kormányfő, aki hangsúlyozta: ha támadás éri a magyar pénz- vagy a tőkepiacot, akkor egyetlen szempont van, megvédeni mindenáron. Az Egyesült Államokból indult pénzügyi válság elérte a régiót, és amikor már látták ennek első jeleit, a kormány a jegybankkal együttműködve sikeres lépéseket tett, hogy megvédje az ország érdekeit.

Gyurcsány Ferenc szerint a csütörtöki támadás ereje miatt még éjszaka eldöntötték, hogy a korábbiaknál határozottabb lépéseket kell tenni, hogy megüzenjék mindenkinek: Magyarország nem tűri, ha támadják bankjait, betéteseit, befektetőit, devizáját.

Úgy értékelte, a résztvevők a kormány által javasoltakkal, az iránnyal, a szándékkal alapvetően egyetértettek, ebben nyitottak voltak. „A találkozót, annak hangnemét, irányát sikeresnek gondolom. Ilyenfajta közös fellépéssel, nemzeti összefogással megmutathatjuk, hogy nem hagyjuk magunkat” – jelentette ki.

A kormányfő kitért rá, hogy ilyen helyzetben nem szabad költekezni, az államnak nem szabad lemondania adóbevételről. Ha jövőre látjuk, hogyan éljük túl ezt a pár hónapot, akkor dönthetünk, hogy ha van szabad forrás, akkor azt adó- vagy hiánycsökkentésre fordítjuk.

Simor András azt mondta: nagy megelégedéssel állt fel az asztaltól, mert úgy érzi, talán valami elkezdődött az országban. Kár, hogy addig kellett rá várni, amíg ilyen súlyos helyzetbe kerültünk. Nagy dolog, hogy olyan embereknek, akik sok mindenről mást gondolnak, néhány alapkérdésben sikerült egyetérteniük – tette hozzá a Magyar Nemzeti Bank elnöke, aki azt is leszögezte, hogy bankárként szkeptikusnak kell lennie, kitart-e ez az egyetértés a pártok között a részletek megbeszéléséig. Simor szerint az MNB azon lesz, hogy megvalósuljanak a javaslatok, és akkor azt lehet mondani, hogy valami nemcsak elkezdődött, hanem az ország más útra lépett. Ez egy sokkal sikeresebb jövő felé vezet bennünket – vélekedett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Le Monde: három út a globális pénzügyi válságból való kilábalásra

A Le Monde című francia napilap péntek délutáni számában három lehetséges forgatókönyvet vázolt fel a pénzügyi világválságból való kilábalásra: a legoptimistábbak szerint a piaci bizalom helyreállásával rövid, másfél-két éves recessziót követően újra megindul a növekedés; más elemzők viszont úgy vélik, hogy legalább tízéves recesszió várható, mert az amerikai fogyasztás helyett nincs, ami átvegye a világgazdaság motorjának szerepét. A harmadik prognózis szerint viszont - bizonyos feltételek mellett - Kínában van a megoldás kulcsa.

MTI Itthon

Hétpontos javaslatcsomaggal a hóna alatt érkezik a Fidesz

A Fidesz hétpontos javaslatcsomagot visz a pénzügyi válság miatt a miniszterelnök által összehívott péntek délutáni egyeztetésre, és ragaszkodik ahhoz, hogy legyen nyilvános a megbeszélés - jelentette be Navracsics Tibor frakcióvezető és Szijjártó Péter szóvivő pénteken.

MTI Itthon

Gyurcsány válságellenes csomagja

Gyurcsány Ferenc - Simor András jegybankelnökkel egyeztetve - 12 pontos intézkedéscsomagot javasolt az ellenzéki pártoknak a pénzügyi válság miatt. Erről a miniszterelnök a péntek délutáni, a frakcióvezetőkkel folytatott egyeztetésen beszélt. Befagyasztaná a béreket, elhalasztaná az adócsökkentést, elfogadja a költségvetési plafont és a költségvetési tanács megalakítását.

MTI/hvg.hu Gazdaság

Gyurcsány a válság miatt újragombolná az ország kabátját

Gyurcsány Ferenc szerint a pénzügyi válság egyre kiterjedtebb, mára elérte Magyarországot is, és ebben a helyzetben a magyar emberek érdekeinek védelmében össze kell fognia a jegybanknak, a munkaadóknak, a munkavállalóknak, a törvényhozásnak, valamint a kormánynak.

Megvan az engedély, 3236 internetszóró műholdat küld fel az űrbe az Amazon

Megvan az engedély, 3236 internetszóró műholdat küld fel az űrbe az Amazon

Vitray Tamás: Ha most "nagy" tévébe jelentkeznék felvételre, a kapun sem jutnék túl

Vitray Tamás: Ha most "nagy" tévébe jelentkeznék felvételre, a kapun sem jutnék túl

Óriási robbanás történt Bejrútban, több ezer sérült

Óriási robbanás történt Bejrútban, több ezer sérült