szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kormány szombati hatállyal két kormányrendeletet módosított annak érdekében, hogy a kereskedelmi bankok likviditása bővüljön – közölte a Pénzügyminisztérium.

A változtatás célja, hogy könnyítse a bankok, befektetési szolgáltatók repóügyleteinek elszámolását. A módosított kormányrendeletek alapvetően számviteli szabályokat tartalmaznak, így megváltozott a hitelintézetekre és a pénzügyi vállalkozásokra, valamint a befektetési szolgáltatókra vonatkozó számviteli kormányrendelet - közölte a pénzügyi tárca.

A repóügyletek lényege, hogy az érintett pénzintézetek értékpapír ellenében rövid lejáratú likviditási hitelhez jutnak anélkül, hogy az értékpapír a könyveikből kikerülne.

A tárca tájékoztatása szerint  eddig a repóügyletek egyik fajtájánál – a szállításos repóügyleteknél – a hatályos számviteli elszámolások miatt ki kellett vezetni a könyvekből az értékpapírt, s emiatt nem igazán éltek ezzel a likviditás növelő lehetőséggel.

A jogszabály módosítás oldotta az ezzel kapcsolatos kötöttségeket, bővítve ezzel a bankok egymás közötti forráshoz jutási lehetőségeit, a változtatás végső soron a bankközi piac erősítését, a bankközi likviditás bővítését szolgálja.

A jogszabály módosítás szombaton, 2008.október 11-én lépett hatályba.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Bokros: jövőre itthon is recesszió lesz

Magyarország sebezhetősége a kiigazítást követően csökkent ugyan, de még mindig sérülékenyebb, mint Lengyelország vagy Csehország. Ennek oka elsősorban hitelességi problémákra vezethető vissza – szögezték le szakemberek a pénteki pénzügyi csúcstalálkozón. Bokros Lajos, volt pénzügyminiszter jövőre a recessziót sem tartotta kizártnak.

MTI Gazdaság

Veres: kormány mindent megtesz a stabilitás érdekében

A magyar bankrendszer stabil, tőkeerős, betartja a prudenciális szabályokat, de nem tudja függetleníteni magát a pénzpiaci folyamatoktól, ezért a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a pénzpiac stabilitása fennmaradjon – mondta Veres János pénzügyminiszter a jegybankelnökkel és az OTP elnök-vezérigazgatójával tartott pénteki sajtótájékoztatón Budapesten.

MTI Gazdaság

Veres János: 2 százalék alatt lesz a növekedés

Jövőre két százalék alatti gazdasági növekedéssel számol a kormány - mondta Veres János pénzügyminiszter a költségvetési törvényjavaslat újratervezéséről az MSZP soron kívüli ülése után Budapesten újságíróknak. Korábban a kormány 3 százalékos GDP-növekedést tervezett 2009-re.

hvg.hu/MTI Gazdaság

Felfüggeszti az euró és a svájci frank alapú hitelek folyósítását az MKB

Az MKB Bank határozatlan időre felfüggeszti az euró- és svájcifrank-alapú hitelek igénylésének befogadását annak érdekében, hogy ügyfeleit az árfolyamok kiszámíthatatlan alakulásának következményeitől óvja. A döntés nem érinti a már befogadott hitelkérelmeket. A Budapest Bank és a Raiffeisen Bank nem tart szükségesnek ilyen lépést, változatlanul folytatják a devizahitelezést. A többi banknál figyelik az eseményeket.

MTI Gazdaság

Sikertelen az MNB swap-tendere

Csak egyik oldalról érkeztek ajánlatok, így nem hozott üzletkötést a kétoldali, euró- és forintlikviditást nyújtó jegybanki O/N FX-swap gyorstender.