szerző:
MTI

A Commerzbank egyik elemzése szerint Magyarország a balti államok után a kelet-közép-európai régió legkockázatosabb bankrendszerű országa. A hitelválság a bankok finanszírozási költségeire és forrásaik volumenére is nyomást gyakorol, de a magyar bankok rövid távú likviditási helyzete kedvező.

A banki eszközök összértékének régiós léptékben magas aránya a GDP-hez képest, a magas hitel/betét arány, valamint a bankok külföldi forrásainak jelentős súlya az idegen forrásokon belül mind azt jelzik, hogy Magyarország bankrendszere fokozottan sebezhető. Magyarországon a hitelválság a bankok finanszírozási költségeire és forrásaik volumenére is nyomást gyakorol. A Commerzbank elemzése ugyanakkor az MNB adataira hivatkozva kedvezőnek ítéli a magyar bankok rövid távú likviditási helyzetét.

A hitel/betét arány az elmúlt hat havi növekedés után jelenleg 142 százalékon áll Magyarországon. Nőtt tehát a bankok pénzpiaci és külföldi forrásokra való ráutaltsága, melyek jellemzően egyre rövidebb lejáratúak.

A deviza alapú hitelekhez kapcsolódó devizalikviditást a bankok jellemzően deviza swapokkal (csereügyletekkel) biztosítják. A devizaswapok piaca azonban befagyással fenyeget, ami növelheti az azonnali devizapiac ingadozását, amennyiben a bankok ennek használatához térnek vissza.

A banki portfóliók várhatóan romlani fognak az elemző szerint. Ebbe az irányba hat többek között a háztartások jövedelmének csökkenése, a fogyasztás "simítása" (jövedelemkiesés esetén a háztartások hitelfelvétellel tartják fent korábbi fogyasztási szintjüket), a kedvezőtlen növekedési kilátások, a növekvő finanszírozási költségek, valamint a hitelezés csökkenő ütemű bővülése is.

Jelentős vesztesége származik a bankoknak állampapír-portfóliójuk leértékelődéséből. A hazai bankok a teljes magyar állampapír-állomány 25 százalékát, a kincstárjegyek 30 százalékát birtokolják.

Az elemzés szerint a közép-európai bankokról általában elmondható, hogy csupán csekély mértékben vannak kitéve hazai eredetű pénzügyi zavaroknak, hiszen többségük külföldi nagybankok tulajdonában áll. Stabilitásuk sokkal inkább az anyabankok likviditási helyzetétől, valamint leányvállalatuk felé irányuló hitelpolitikájától függ.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
HVG Hetilap

Válságkezelés Magyarországon: Pannon duma

Az ingatag magyar pénz- és tőkepiac ellen indított spekulációs támadások gyors elhárítása után is érhetik még meglepetések a hazai megtakarítókat. A stabilitás megteremtéséért stagnáló életszínvonallal fizethet az ország.

MTI Gazdaság

Elemzők novemberben nem várnak kamatcsökkentést

Londoni feltörekvő piaci elemzők szerint az MNB a jelenlegi inflációs és növekedési környezetben akár már novemberben is hozzákezdhetne a pénzügypolitikai enyhítéshez, a forintgyengülés és a magyar piacon követelt kockázati felárak emelkedése miatt azonban "nagyon valószínűtlen" a korai kezdés.

MTI Világ

Megkezdődött az EU pénzügyi válságcsúcsa

Megkezdődött szerda délután az európai uniós tagországok állam- és kormányfőinek találkozója Brüsszelben: az ülést ezúttal - egyéb témákat háttérbe szorítva - az egyre terebélyesedő nemzetközi pénzügyi válság uralja.

MTI Gazdaság

ÁKK: biztosított a finanszírozás

Az eddigi állampapír-kibocsátásokból a kincstár számláján jelentős pénztartalék gyűlt fel, és a költségvetés várható hiánya is kisebb a tervezettnél, mondta Borbély. Likviditási tartalékkal is rendelkeznek, szükség esetén alternatív piaci forrásokat vonnak be, mondta részletek nélkül.

Kanadaiak vennék meg a  Paks közeli egykori katonai repülőteret

Kanadaiak vennék meg a Paks közeli egykori katonai repülőteret

Airsoft fegyverből lődözgettek járókelőkre szórakozásból autókázáskor

Airsoft fegyverből lődözgettek járókelőkre szórakozásból autókázáskor

100%-ban újrahasznosítható cipőt ad ki az Adidas, ragasztót sem használtak

100%-ban újrahasznosítható cipőt ad ki az Adidas, ragasztót sem használtak

Sri Lanka – két nap kényszerszünet

Sri Lanka – két nap kényszerszünet

Sok pénzt keresni kevés munkával? Ez ma már nem megy

Sok pénzt keresni kevés munkával? Ez ma már nem megy

Kinyitott a Balaton

Kinyitott a Balaton