szerző:
MTI

Alapos átdolgozásra szorul a tervezettől elmaradó növekedés miatt a konvergenciaprogram az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szerint, mivel nyilvánvaló, hogy ma már nem reális az a gazdasági pálya, amelyre épül. A Pénzügyminisztérium (PM) decemberben aktualizálja legközelebb a dokumentumot.

Az egyensúlyi célokat nem szabad feladni, sőt 2009-re az eredetinél feszesebb célt kell kitűzni – véli az ÁSZ. A Pénzügyminisztérium decemberben aktualizálja legközelebb a dokumentumot.

Az ÁSZ legfrissebb jelentése szerint – amelyet az Országgyűlés költségvetési bizottságának ülésén osztottak ki a képviselőknek – a számvevők a kormány eredeti költségvetési javaslatát illetően a legnagyobb kockázatnak nevezik a lassabb gazdasági növekedés miatt a tervezettől akár több száz milliárd forinttal elmaradó költségvetési bevételeket. A világgazdasági folyamatok miatt eközben az egyes kiadások (adósságszolgálat, munkanélküliséggel összefüggő költségek) emelkednek. Ezért az ÁSZ szerint legalább a GDP 1 százalékára kell emelni a költségvetés tényleges egyensúlyi tartalékait.

A GDP-nek a tervezettől 1 százalékponttal elmaradó növekedése 0,4-0,45 százalékának megfelelő összeggel csökkenti a költségvetés bevételeit. Hozzáfűzik, hogy a visszavont adójavaslatok miatt a költségvetés bevételei az eredetileg tervezetthez képest várhatóan 140 milliárd forinttal nőnek, miközben GDP-arányosan 0,6 százalékponttal emelkedik a jövedelemkoncentráció.

A számvevőszék szerint stagnáló gazdaságot feltételezve az eredetihez képest 500-550 milliárd forinttal kellene növelni a tartalékot vagy ilyen mértékű hiánycsökkentő lépésre lenne szükség ahhoz, hogy tartani lehessen a konvergenciaprogramban 2009-re vállalt 3,2 százalékos, GDP arányos hiánycélt.

Az ÁSZ javaslatokat is tesz annak érdekében, hogy a növekedés lassulás minél kisebb legyen. Úgy vélik, hogy a gazdasági növekedés nem kapcsolható kizárólagosan vagy akár döntő mértékben az exportnövekedéshez, annak jelenlegi szerkezete mellett. Ezért célnak nevezik a kivitel hozzáadott értékének növelését.

Kifejtik azt is: bár az új uniós tagországok felzárkózási ütemét jelentősen befolyásolja az összeurópai konjunktúra, de nem határolja be teljesen annak kereteit, így nem lehetetlen a „felfelé való elszakadás”.

A számvevők olyan szerkezetű költségvetés elkészítését szorgalmazzák, amely prioritást ad a gazdasági növekedésnek és növeli a vállalkozások versenyképességét.

Pichler Ferenc, a PM sajtófőnöke elmondta: a konvergenciaprogram rendkívüli felülvizsgálata nincs napirenden, a tárca minden évben aktualizálja a dokumentumot, az idei decemberben esedékes. Folyik a jövő évi költségvetéssel összefüggő makropálya felülvizsgálata, ezt követően – amikor már amúgy is tisztábban láthatóak a folyamatok – tekintik át a konvergenciaprogram pályáját is.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Gazdaság

Érdemes-e most OTP-részvényt venni?

A múlt héten az OTP árfolyama megfeleződött, s a papírral a saját tőke értéke alatt kereskedtek. Befektetési szakembereket azzal a sokakat foglalkoztató kérdéssel kerestük meg, hogy vajon a jelenlegi pánikjeleket mutató tőzsdei környezet ellenére érdemes-e OTP papírokba invesztálni.

MTI Gazdaság

Brüsszelben az aktualizált konvergenciaprogram

A kormány aktualizálta a konvergenciaprogramban lefektetett célokat. A módosított, 2006. és 2007. évi hiánycélok eléréséhez szükséges kormányzati intézkedések hatását bemutató tanulmányt a kormány eljuttatta az Európai Bizottságnak, illetve az Európai Tanácsnak - közölte a Pénzügyminisztérium.

HVG Hetilap

A kormány és a konvergenciaprogram

Az ellenzék együttműködését is igényelné a kormány a költségvetési fegyelem tartósításához - derül ki a konvergenciaprogram időarányos teljesítéséről az uniónak elküldött jelentésből. Brüsszelben aggódnak a választások közeledtével fenyegető lazaság miatt.

MTI Gazdaság

Amerikai lapok a Magyarországnak kilátásba helyezett segítségről

Kelet-Európa több országának szüksége lehet a Nemzetközi Valutaalap (IMF) segítségére, és ha nem indul meg hamarosan a nemzetközi tőkeáramlás a térségbe, akkor komolyabb problémákkal kell szembenézni, írták keddi amerikai lapok annak kapcsán, hogy az IMF "technikai és pénzügyi segítséget" helyezett kilátásba Magyarországnak.

MTI Gazdaság

Konvergenciaprogram 2007-2011: gyorsuló infláció, javuló egyensúly jövőre

A jövő évi gazdasági növekedést 2,6 százalékról 2,8 százalékra, az éves átlagos harmonizált fogyasztóiár-indexet 3,3 százalékról 4,8 százalékra, a GDP arányos eredményszemléletű (ESA'95) államháztartási hiányt 4,3 százalékról 4 százalékra módosította az egy évvel ezelőttihez képest a Brüsszelbe most eljutatott aktualizált konvergenciaprogramban a kormány.

MTI Gazdaság

Soros még nem látott ekkora válságot

Soros György még nem látott ekkora válságot, de véleménye szerint nem is fog. Miközben a múlt heti tőzsdei pánik után az európai részről született gazdaságpolitikai választ megfelelőnek tartja, úgy véli, korai megítélni, hogy megnyugszanak-e a pénzpiacok.

MTI Gazdaság

Veres: a konvergenciaprogramból nem lehet engedni

Az idei 4 százalékos és a jövő évi 3 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányból, azaz a konvergenciaprogram legfontosabb célkitűzéséből nem lehet engedni – jelentette ki Veres János pénzügyminiszter egy kamarai üzleti fórumon.

MTI Gazdaság

Gyurcsány: négypontos magyar javaslat az EU-csúcsra

Négypontos javaslatot terjeszt a magyar kormány az Európai Unió állam- és kormányfői elé Brüsszelben, ahol szerdán tárgyalnak a nemzetközi pénzügyi válság okozta teendőkről - jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) tagjaival folytatott konzultáció után.

Jóformán rájuk zuhant a gleccser, de túlélték

Jóformán rájuk zuhant a gleccser, de túlélték

Négyezer embert kellett kitelepíteni Gran Canarián az erdőtűz miatt

Négyezer embert kellett kitelepíteni Gran Canarián az erdőtűz miatt

Kínai kézbe kerülhet a mátyásföldi Ikarus park

Kínai kézbe kerülhet a mátyásföldi Ikarus park

Új bizonyítékok az orosz hadsereg részvételére az ukrajnai háborúban

Új bizonyítékok az orosz hadsereg részvételére az ukrajnai háborúban

Az udvaráról hajtott ki, amikor elgázolták

Az udvaráról hajtott ki, amikor elgázolták

Hadházyt igencsak kiakasztotta, ahogy Tiborcz életmentő készüléket adományoz a SOTE-nak

Hadházyt igencsak kiakasztotta, ahogy Tiborcz életmentő készüléket adományoz a SOTE-nak