szerző:
MTI

Az Európai Központi Bank (EKB) szerdán megrendezte az első árverést az új, korlátlan kínálatú, rögzített kamatú dollárhitelekből. Hétnapos lejáratra összesen 170,925 milliárd dollárt vett igénybe 86 bank. Az EKB minden igény elfogadott.

Az árverés a világ mértékadó központi bankjainak egyeztetett tervbe illeszkedik, amelyet támogat az amerikai szövetségi tartalékbankrendszer (Fed) is. Ennek keretében tavaly december óta hirdethet az EKB is rövid lejáratú dollárfinanszírozást az euróövezeti kereskedelmi bankoknak, a Fed számára nyújtott eurófedezettel. A többletpénzzel a befagyott bankközi hitelpiacot akarják kiolvasztani.

Az előzetesen megállapított rögzített kamat most 2,277 százalék volt, a vonatkozó londoni bankközi dollárkamat (LIBOR) keddi, 4,075 százalékos ármegállapítása alatt. A Brit Bankárszövetség (BBA) szerdán közép-európai idő szerint 13 órakor kiadott ármegállapítása szerint az egyhetes LIBOR szerdán 3,825 százalékra esett tovább, jeléül annak, hogy a bankközi kölcsönzési kedv talán kezd feltámadni. Szerdán minden lejáratra csökkent a LIBOR, egy napra 0,0375 százalékponttal 2,14375 százalékra, az irányadó háromhónapos határidőre 0,085 százalékponttal 4,55 százalékra.

A Fed alapkamata – szövetségi napi kamatcélja – a múlt heti, nemzetközi szinten egyeztetett fél százalékpontos csökkentés óta 1,50 százalék.

Az árverésre a rögzített kamatot az EKB, a Bank of England és a Svájci Nemzeti Bank együtt állapítja meg, és a másik két bank is hirdet ilyen árveréseket.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Shake

Marxot divatba hozza a válság

A nemzetközi pénzügyi válság hatására a korábbinál nagyobb megbecsülésnek örvendenek Marx Károly művei – állítja a német filozófus munkáit gondozó könyvkiadó illetékese.

MTI Gazdaság

Bush: az amerikai kormány beszáll a bankokba

Az amerikai kormány hozzáfog a pénzintézeti részvények vásárlásához, hogy segítsen kiolvasztani a befagyott hitelpiacokat, ösztönözze munkahelyek teremtését és a gazdaság növekedését – jelentette be George W. Bush amerikai elnök kedden.

MTI Gazdaság

Amerikai lapok a Magyarországnak kilátásba helyezett segítségről

Kelet-Európa több országának szüksége lehet a Nemzetközi Valutaalap (IMF) segítségére, és ha nem indul meg hamarosan a nemzetközi tőkeáramlás a térségbe, akkor komolyabb problémákkal kell szembenézni, írták keddi amerikai lapok annak kapcsán, hogy az IMF "technikai és pénzügyi segítséget" helyezett kilátásba Magyarországnak.

MTI Gazdaság

Németországban 0,2 százalékos növekedésre számítanak jövőre

A vezető német gazdaságkutató intézetek alig 0,2 százalékos növekedési ütemet várnak a jövő évre a nemzetközi pénzügyi válság következményeként. Tavaszi felmérésükben az intézetek még 1,4 százalékos jövő évi növekedési ütemre számítottak. Ezek szerint a német gazdaság a recesszió küszöbére kerül – állapították meg.

MTI Gazdaság

Az ÁSZ átgyúratná, a PM szerint nem kell kapkodni

Alapos átdolgozásra szorul a tervezettől elmaradó növekedés miatt a konvergenciaprogram az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szerint, mivel nyilvánvaló, hogy ma már nem reális az a gazdasági pálya, amelyre épül. A Pénzügyminisztérium (PM) decemberben aktualizálja legközelebb a dokumentumot.

MTI Gazdaság

Soros még nem látott ekkora válságot

Soros György még nem látott ekkora válságot, de véleménye szerint nem is fog. Miközben a múlt heti tőzsdei pánik után az európai részről született gazdaságpolitikai választ megfelelőnek tartja, úgy véli, korai megítélni, hogy megnyugszanak-e a pénzpiacok.

Utolsó ellentámadásba kezdett a vesztésre álló ukrán elnök

Utolsó ellentámadásba kezdett a vesztésre álló ukrán elnök

Óriási akkumulátorral jön egy olcsó androidos telefon

Óriási akkumulátorral jön egy olcsó androidos telefon

Az író, aki a saját díján elnevette magát

Az író, aki a saját díján elnevette magát

Nyilvántartásba vették az MSZP-Párbeszéd, a DK és az LMP listáját

Nyilvántartásba vették az MSZP-Párbeszéd, a DK és az LMP listáját

Ifj. Vidnyánszky vezényel a Platon Karataev legújabb klipjében

Ifj. Vidnyánszky vezényel a Platon Karataev legújabb klipjében

„Autoritárius tagállamok, mint Magyarország” – internetcenzúra vagy jogos védelem a Facebook megregulázása?

„Autoritárius tagállamok, mint Magyarország” – internetcenzúra vagy jogos védelem a Facebook megregulázása?