szerző:
MTI

Lámfalussy Sándor, az euró "atyja", az Európai Monetáris Intézet egykori vezetője szerint a pénzügyi szektor átfogó ellenőrzésében, felügyeletében a mostaninál nagyobb szerepet kellene kapniuk a jegybankoknak, a jegybankároknak a jövőben.

A magyar származású, nemzetközi tekintélyű pénzügyi szakember ezt a véleményét a Biztosítás Felügyeletek Nemzetközi Szövetségének (IAIS) szerdai budapesti konferenciáján mondta. Lámfalussy Sándor szerint most már az a feladat, hogy "előretekintsünk, és lépéseket tegyünk annak érdekében, hogyan előzhetők meg majd a jelzálogpiacihoz hasonló világméretű válságok".

Úgy vélte, az Európai Központi Banknak a pénzügyi termékek ellenőrzésében együtt kellene működnie azzal a 45-50 nagy európai pénzintézeti csoporttal, amelyek egész Európára kiterjedően nyújtanak határon átnyúló pénzügyi szolgáltatásokat.

Lámfalussy Sándor a jegybankok jövőbeni hatékonyabb szerepvállalását arra alapozza, hogy a központi bankok már napjainkban is "a védekezés első vonalában állnak helyt". Így könnyen megakadályozhatnák, hogy egy-egy elszigetelt válságjelenség egy nagyobb tényleges krízisbe csapjon át. Egyúttal a jegybankok számára olyan átfogó információk is rendelkezésre állnak, amelyeket az egyes pénzügyi felügyeletek csak áttételesen szerezhetnek meg. Lámfalussy Sándor szerint a központi bankok már napjainkban is mintegy "ernyőként", felügyeletként működnek egyes pénzügyi szolgáltatások vonatkozásában, és könnyen meg tudják valósítani az intézményi együttműködést a pénzügyi felügyelők, illetve a jegybankárok között. A konferencián számos előadó hangsúlyozta, hogy erősíteni kell az egyes nagyobb régiókra vagy országcsoportokra vonatkozó együttes pénzügyi ellenőrzést.

Kermitt J. Brooks, az Amerikai Egyesült Államok New York Állama biztosítás felügyeletének helyettes vezetője elmondta: az amerikai AIG Biztosító csődjénél sem az volt a baj, hogy maga a biztosító nem működött megfelelően, hanem annak "irányító cégénél", az AIG Holdingnál jelentkeztek azok a problémák, amelyek végül is a teljes pénzügyi csoport csődjéhez vezettek. Az amerikai biztosítás felügyeleti vezető az Egyesült Államok vonatkozásában igen problematikusnak nevezte azt, hogy szinte minden egyes állam külön-külön szabályozza a biztosítási termékeket, szolgáltatásokat, az egységes jogi háttér szövetségi szintű megalkotása csak a válság kapcsán került elérhető közelségbe.

Több hozzászóló is felvetette: az egyes biztosító cégeknél nem csak a pénzügyi mutatókat, a vállalati mérlegeket kellene ellenőrizni, hanem az egyes termékek átláthatóságát is górcső alá kéne venni. Napjainkban ugyanis egyes életbiztosítási termékek olyan befektetési konstrukciókkal vannak összekapcsolva, amelyeket komoly pénzügyi szakismeretekkel rendelkező befektetők is nehezen látnak át - említette meg több felügyeleti szakember is.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Visszatérhet a tőzsdei bizalom, de ma csökkenés várható

Londoni értékforgalmazók szerint a nyugat-európai részvénypiacok szerdán veszteségekkel kezdenek: a befektetők gyors profitkivétellel, óvatosan kiigazítják az előző kétnapi előretörést, miközben az utóbbi napokban meghirdetett amerikai és nyugat-európai bankmentő tervek részleteire várnak.

MTI Gazdaság

Gödörben a kelta tigris - megszorítások és adóemelés jön

Írország pénzügyminisztere szerint az ország gazdasága jövőre 0,75 százalékkal zsugorodik. A "kelta tigris"-nek nevezett, hosszú éveken át gazdasági téren igen gyorsan fejlődő állam gyakorlatilag recesszióba került már, és ennek figyelembe vételével készült jövő évi költségvetése, amely komoly megszorításokat is tartalmaz.

HVG Hetilap

Válságkezelés Magyarországon: Pannon duma

Az ingatag magyar pénz- és tőkepiac ellen indított spekulációs támadások gyors elhárítása után is érhetik még meglepetések a hazai megtakarítókat. A stabilitás megteremtéséért stagnáló életszínvonallal fizethet az ország.

MTI Karrier

Bűnbánó bróker önvallomása

„Eladtam a lelkemet az ördögnek és jó árat kaptam érte” – mondja Geraint Anderson, aki pénzügyi elemző volt a Cityben, London pénzügyi központjában. Többi pályatársához hasonlóan zsíros prémiumokat kapott, de végül lemondott állásáról, mert nem akart „a pénz megszállottja” lenni.

MTI Gazdaság

Ukrajna az IMF-től kaphat pénzügyi támogatást

Nemzetközi sajtóértesülések szerint az IMF delegációját várják a kelet-európai országba. A pénzügyi válság enyhítését célzó intézkedések miatt Ukrajna fizetési nehézségekkel nézhet szembe, melynek megoldásához IMF-hitelt venne igénybe.

MTI Gazdaság

BÉT: a régiós indexekhez képest kétszeres zuhanás

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1953 pontos, 11,88 százalékos csökkenéssel, 14 484,10 ponton zárt szerdán. Csütörtökön folytatódhat az eladói nyomás. Az átmeneti emelkedés után a nyugat-európai részvénypiacok ismét 6-7 százalékos zuhanással zártak, mivel a befektetők immár egy mélyebb recesszió lehetőségétől tartanak.

MTI Gazdaság

ÁKK: biztosított a finanszírozás

Az eddigi állampapír-kibocsátásokból a kincstár számláján jelentős pénztartalék gyűlt fel, és a költségvetés várható hiánya is kisebb a tervezettnél, mondta Borbély. Likviditási tartalékkal is rendelkeznek, szükség esetén alternatív piaci forrásokat vonnak be, mondta részletek nélkül.

MTI Gazdaság

Könyvelési trükkel tüntetné el az EU a válság javát

Az EU, sok más mellett, azzal is kísérletezik, hogy egyetlen tollvonással eltüntesse a pénzügyi válság javát. Az Európai Bizottság könyvelés-felügyeleti bizottsága szerdán egyhangúlag megszavazta, hogy a pénzintézetek evégett egyik zsebükből a másikba tehessék a követeléseiket, és várható, hogy még szerdán az Európai Parlament is jóváhagyja a módosítást, hogy már alkalmazható legyen a legtöbb harmadik negyedévi mérlegbeszámoló készítésekor.

PRK: Örökkévalóság Részvénytársaság

PRK: Örökkévalóság Részvénytársaság

Ragályi Elemér: „A goebbelsi propaganda mintájára zajlik ez”

Ragályi Elemér: „A goebbelsi propaganda mintájára zajlik ez”

Ezért is eszünk annyit az ünnepekkor, mintha nem lenne holnap

Ezért is eszünk annyit az ünnepekkor, mintha nem lenne holnap

Nem is gondolná, milyen veszélyben van, ha neten foglal szállást

Nem is gondolná, milyen veszélyben van, ha neten foglal szállást

Gyorsabban terjed, mint az ebola, már kanyaró-világjárványtól tartanak

Gyorsabban terjed, mint az ebola, már kanyaró-világjárványtól tartanak

Német tudósok: jobban szennyez a Tesla, mint egy dízel Merci

Német tudósok: jobban szennyez a Tesla, mint egy dízel Merci