szerző:
MTI

A magyar gazdaság állapota semmiben sem hasonlít Izlandéhoz, a szerdai magyarországi piaci fejleményeket azonban olyan általános befektetői pánik vezérelte, amely minden hírből, például az IMF-tárgyalásokról szóló beszámolókból is rossz hírt tud kreálni – fejtették ki szerdán londoni feltörekvő piaci elemzők.

Neil Shearing, a Capital Economics – az egyik vezető londoni gazdaságelemző ház – közép-európai közgazdásza a magyarországi és az izlandi helyzetet összehasonlító piaci szóbeszédeket kommentálva úgy fogalmazott: „meg sem kell nézni a makrogazdasági adatokat” annak felismeréséhez, hogy milyen óriási különbségek vannak a két gazdaságban zajló folyamatok között.

A magyar folyómérleg-hiány meg sem közelíti a hatalmas izlandi deficitet, a magyar bankrendszer sem terjeszkedett olyan mértékben túl, és nem dominál olyan mértékben a gazdaságban, mint Izlandon, mondta Shearing. Szerinte Magyarországot most valószínűleg a „múltbeli kihágásokért” bünteti a piac, és a befektetőket idegesíti a belpolitikai helyzet is.

Arra a kérdésre, hogy a piacon terjengő szóbeszédek a befektetői pánikreakciók révén nem válhatnak-e önmegvalósítóvá, Shearing azt mondta: az elmúlt időszak tanúsága szerint semmit nem lehet kizárni, mivel „ami a múlt héten még elképzelhetetlen volt, az a következő héten megvalósulhat”, és kétségtelen, hogy jelenleg „félelem és pánik vezérli a piacot”. A Capital Economics forgatókönyveiben azonban egyáltalán nem szerepel például egy esetleges szuverén adósságtörlesztési gond Magyarország esetében, mondta a szakértő.

Ralph Sueppel, a BlueCrest Capital Management londoni befektetési társaság globális feltörekvő piaci főközgazdásza azt mondta: a piaci félelmek nem korlátozódnak Magyarországra. Magyarország azonban „bekerült a szalagcímekbe” annak nyomán, hogy tárgyalásokat kezdett a Nemzetközi Valutaalappal (IMF).

Emellett a magánszektor, benne a háztartások nagyon magas devizaadósság-terhe is ismét a befektetők figyelmének középpontjában van, és a jelenlegi piaci körülmények közepette ez, valamint az IMF-tárgyalások híre elégséges ahhoz, hogy idegességet okozzon.

Hogy a Nemzetközi Valutaalappal kezdett tárgyalások híre visszaüthet-e a magyar piacot övező befektetői hangulatra, arról Sueppel azt mondta: rövid távon igen. Az IMF-et ugyanis a piac „válságban lévő országokkal kapcsolja össze”, IMF-programokat „nem nyugalom és stabilitás idején szoktak jóváhagyni”. Ezért az IMF közreműködéséről szóló hírek még jobban Magyarországra irányítják a figyelmet, és rövid távon fokozzák az aggodalmakat – mondta a BlueCrest Capital Management főközgazdásza.

A magyar és az izlandi gazdaság helyzete közötti hasonlóságokat azonban Sueppel is „távolinak” nevezte, és ő is kijelentette: Magyarországnak nincsenek problémái az adósságszolgálat teljesítésével. Magyarország gondjai „eltörpülnek” olyan országokéi mellett, mint Ukrajna vagy Románia.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Az IMF további szigorú kiadáskorlátozást ajánl Magyarországnak

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) azt ajánlja a magyar kormánynak, hogy a 2009. évi további konszolidáció érdekében szigorú kiadáskorlátozást folytasson, az adócsökkentést – ha az nincs konkrétan ellentételező kiadáscsökkentéssel alátámasztva – kerülje el – áll az IMF ügyvezető igazgatóságának napokban született állásfoglalásában, amelyet szerdán közölt a Magyar Nemzeti Bank.

MTI Gazdaság

Az IMF segíti, az EU támogatja a magyar erőfeszítéseket

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) párbeszédet folytat a magyar hatóságokkal és az Európai Unióval a Magyarországot érintő kihívásokról és arról, hogy adott esetben technikai és pénzügyi segítségben részesítse az országot – olvasható az IMF Magyarországról kiadott közleményében. Az Európai Bizottság és az EU pénzügyminiszteri tanácsa szintén támogatásáról biztosította Magyarországot a pénzügyi válság leküzdésére tett lépéseivel kapcsolatban.

MTI Gazdaság

IMF: még mindig nagyon sebezhető a magyar gazdaság

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint további költségvetési konszolidációra van szükség a konvergenciaprogrammal összhangban; a magyar gazdaság sebezhetősége továbbra is jelentős, és nőttek a pénzügyi rendszer kockázatai - mondta James Morsink, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) delegációjának vezetője.

MTI Gazdaság

IMF vezetője: a bizalom vissza fog térni

Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezetője hétfőn úgy vélte, hogy az eurócsoport által elfogadott akciótervet követően már semmi ok nincs arra, hogy a bizalmon ne térjen vissza a piacokon.

MTI Gazdaság

Gyurcsány: Magyarország megszervezte az IMF-támogatást

Magyarország elsőként szervezte meg a régióban a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Unió támogatását azért, hogy "ne kelljen soha igénybe venni" – mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. A tárgyalásokat Magyarország kezdeményezte, ez azonban nem azt jelenti, hogy hitelt vennénk fel az IMF-től - tette hozzá Veres János pénzügyminiszter.

MTI Gazdaság

Ukrajna az IMF-től kaphat pénzügyi támogatást

Nemzetközi sajtóértesülések szerint az IMF delegációját várják a kelet-európai országba. A pénzügyi válság enyhítését célzó intézkedések miatt Ukrajna fizetési nehézségekkel nézhet szembe, melynek megoldásához IMF-hitelt venne igénybe.

Fotózzon főpolgármester-jelölt nélküli főpolgármester-jelölti kampánypultokat!

Fotózzon főpolgármester-jelölt nélküli főpolgármester-jelölti kampánypultokat!

És akkor Trump megsértődött, mert nem engedik, hogy megvegye Grönlandot

És akkor Trump megsértődött, mert nem engedik, hogy megvegye Grönlandot

Boris Johnson: Az utolsó pillanatig bizonytalan, mi lesz a Brexittel

Boris Johnson: Az utolsó pillanatig bizonytalan, mi lesz a Brexittel

210-zel száguldott egy motoros Zalában

210-zel száguldott egy motoros Zalában

Mit keresett Sarkozy egy korrupcióval vádolt izraeli milliárdos oldalán Guineában?

Mit keresett Sarkozy egy korrupcióval vádolt izraeli milliárdos oldalán Guineában?

Hadd féljenek, haragudjanak, szomorkodjanak a gyerekek

Hadd féljenek, haragudjanak, szomorkodjanak a gyerekek