szerző:
MTI

Király Júlia, a jegybank alelnöke jelesre értékelte a magyar döntéshozók múlt heti, "fekete csütörtökre" adott válaszát a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) sajtóbeszélgetésén.

A pénteken bejelentett 12 pont legfontosabb üzenete a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke szerint az volt, hogy ez a kormány nem kíván tovább túlköltekezni. A befektetők ezt fogadták a legpozitívabban – mondta.

Király Júlia a Reuters hírügynökségnek elmondta azt is, hogy az MNB hamarosan egy "nagyon összetett" csomaggal készül megerősíteni a magyarországi piacokat. Ebben a csomagban, mint mondta, érintett lenne az IMF, a magyar Pénzügyminisztérium, a pénzügyi felügyelet, és maguk piac szereplői is, részleteket azonban nem közölt. Az alelnök újságírók előtt utalt arra, hogy az intézkedés-csomaggal igen hamar jelentkezne az MNB, mert a piacok fellendítését feladatának tekinti.

Mint mondta, "helytelen azt állítani, hogy a piacaink nem működnek. A forintpiac működik..., a devizapiac erőtlenné vált, de az európiacok mindenütt ugyanezzel a problémával küszködnek, tehát ez nem magyar specialitás".

Az alelnök ismételten hangsúlyozta: a magyar pénzügyi közvetítőrendszer stabil. A magyar bankok az elmúlt években jövedelmezőbbek voltak, mint nyugati-európai társaik, kitettségeik és eszközeik más jellegűek, mint az európai, amerikai bankrendszernek, így nincsenek náluk "mérgező" értékpapírok, portfoliójuk jóval tisztább – tette hozzá. "Nem akarjuk bagatellizálni a bajt, veszteségek vannak" - mondta -, de más típusúak a hatások, más jellegűek a problémák.

A betétesek az alelnök szerint jelenleg teljes biztonságban vannak. A befektetési jegyek tulajdonosainak banki kockázatokkal nem kell számolniuk, mivel az alapok vagyona nem része a banki mérlegeknek, tehát nem veszítenék el értéküket, ha csődbe menne valamelyik hitelintézet. Magyar bank azonban nincs csődközeli helyzetben - hangsúlyozta az alelnök.

A befektetési jegy értéke azonban ingadozhat - mutatott rá -, ez a befektetési formával járó kockázat. Ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: az alapkezelők transzparensek, látható, mibe fektetnek, milyen kockázatokat vállalnak fel.

Az alelnök felhívta a figyelmet arra, hogy a rendkívüli helyzetben a befektetők részéről olykor irracionális döntések születnek, így például pénzpiaci alapból kiveszik a pénzüket azért, hogy diszkont kincstárjegybe fektessék. Ez nemcsak fölösleges, hanem költséges lépés is, mert tranzakciós díjat kell fizetni, sőt, ha régebbi alapból száll ki valaki, a kamatadót is a nyakába veszi - tette hozzá Szalai Sándor, a Bamosz elnöke.

Az alapok portfoliói általában nem egyféle eszközből állnak, a kockázatmegosztás révén kritikus helyzetben is kiegyensúlyozottabb a portfoliók értékének alakulása - mutatott rá Szalai Sándor.

A Bamosz elnöke elmondta: a tőkevédett alapok esetében a magyar befektetőknek kétféle kockázatuk van. Az egyik a hazai bankok partnerkockázata, az alapkezelők ugyanis a tőkegarancia teljesítése érdekében a pénz egy részét hazai bankoknál, betétekben helyezik el, ebből fizetik vissza a futamidő végén a tőkét, esetleg egy kis hozammal. A másik az extrahozam kockázata, ezek az alapok ugyanis jellemzően arra spekulálnak, hogy a mögöttes termékeknek - ez lehet értékpapír, kosárindex - az árfolyama emelkedni fog. A Lehman Brothers Szalai Sándor szerint egyáltalán nem volt ezeknél az alapoknál partner.

A befektetési alap piacon a partnerkockázat ellen - vagyis a befektetési szolgáltató bedőlésének esetére - a Befektető-védelmi Alap (Beva) nyújt védelmet. Szalai Sándor hangsúlyozta: a befektetési alapkezelőkkel szemben nagyon szigorú elvárásokat támasztanak, napi szinten ellenőrzi őket több hatóság is, a MIFID (a pénzügyi eszközök piacairól szóló uniós irányelv) idei bevezetése óta pedig a forgalmazói és vagyonkezelői oldalon is nőttek a követelmények. A szabályozásnak is szerepe van abban, hogy a befektetési alap piacon semmilyen esemény nem történt eddig, ami ügyfélvagyon-vesztést okozott volna - mondta.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Dollármilliárdos csomagok az árverésen

Az Európai Központi Bank (EKB) szerdán megrendezte az első árverést az új, korlátlan kínálatú, rögzített kamatú dollárhitelekből. Hétnapos lejáratra összesen 170,925 milliárd dollárt vett igénybe 86 bank. Az EKB minden igény elfogadott.

MTI Gazdaság

Az ÁSZ átgyúratná, a PM szerint nem kell kapkodni

Alapos átdolgozásra szorul a tervezettől elmaradó növekedés miatt a konvergenciaprogram az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szerint, mivel nyilvánvaló, hogy ma már nem reális az a gazdasági pálya, amelyre épül. A Pénzügyminisztérium (PM) decemberben aktualizálja legközelebb a dokumentumot.

MTI Karrier

Bűnbánó bróker önvallomása

„Eladtam a lelkemet az ördögnek és jó árat kaptam érte” – mondja Geraint Anderson, aki pénzügyi elemző volt a Cityben, London pénzügyi központjában. Többi pályatársához hasonlóan zsíros prémiumokat kapott, de végül lemondott állásáról, mert nem akart „a pénz megszállottja” lenni.

Idegenben nyert a címvédő Manchester City

Idegenben nyert a címvédő Manchester City

Kunetz a Honvédkórházban meghalt betegről: Komoly rendszerhibák vannak

Kunetz a Honvédkórházban meghalt betegről: Komoly rendszerhibák vannak

A hadsereg is beszáll az amazóniai erdőtüzek elleni küzdelembe

A hadsereg is beszáll az amazóniai erdőtüzek elleni küzdelembe

Rekord szinten bekecsketejeztek Kecskeméten

Rekord szinten bekecsketejeztek Kecskeméten

Különleges oldtimer Lada Samarát árulnak Budapesten

Különleges oldtimer Lada Samarát árulnak Budapesten

Mostantól Magyarországra is szállít a Tesla

Mostantól Magyarországra is szállít a Tesla