szerző:
MTI

Folyamatos kezdeményezésekkel kell üzenni a piacoknak, hogy Magyarország gazdasága, költségvetési és pénzügyi pozíciója, a magyar bankrendszer elég erős ahhoz, hogy kibírja a pénzügyi válság okozta nyomást - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Brüsszelben.

Az európai uniós tagországok állam- és kormányfői találkozója előtt Gyurcsány Ferenc megismételte: a magyar gazdaságban az alapok erősek, de az országra hatással van a világban tapasztalható bizonytalanság.

A Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött megállapodást olyan lehetőség az ország számára, ami megerősíti pozícióját. Magyarország folyamatos államkötvény-kibocsátással finanszírozza az államháztartás hiányát, és újítja meg a régebbi kötvényeket. A megállapodás lehetőséget adhat arra, hogy "az ország a nemzetközi pénzügyi rendszerben a mai kötvényekben megtestesülő hozamelvárásoknál lényegesen olcsóbb forrást talál" - fogalmazott a magyar miniszterelnök.

Az Európai Központi Bank (EKB) megrendezte az első árverést az új, korlátlan kínálatú, rögzített kamatú dollárhitelekből. Hétnapos lejáratra összesen 170,925 milliárd dollárt vett igénybe 86 bank, minden igény elfogadott az EKB.

Az árverés a világ mértékadó központi bankjainak egyeztetett cselekvésébe illeszkedik, benne az amerikai szövetségi tartalékbankrendszer (Fed) támogatásával is. Ennek keretében tavaly december óta hirdethet az EKB is rövid lejáratú dollárfinanszírozást az euróövezeti kereskedelmi bankoknak, a Fed számára nyújtott eurófedezettel. A dollárban jegyzett kínálatot a legutóbbi piaci felfordulás után tették korlátlanná, illetve rögzített kamatúvá, hogy a refinanszírozási aukciókon szokásos kamatlicit ne tartsa távol a keresletet. A többletpénzzel a befagyott bankközi hitelpiacot akarják kiolvasztani.

Az előzetesen megállapított rögzített kamat most 2,277 százalék volt, a vonatkozó londoni bankközi dollárkamat (LIBOR) keddi, 4,075 százalékos ármegállapítása alatt.

Az európai részvénypiacokra visszatért a múlt hét végi pesszimizmus, a hétfő-keddi rallyt 180 fokos fordulat követte, a befektetők újra elkezdték árazni a recessziót. A londoni FTSE-100 mutató 7,16 százalékos csökkenéssel zárt, a frankfurti DAX-30 6,5 százalékkal esett, a párizsi börze CAC-40 index 6,82 százalékkal.

A közép-kelet-európai tőzsdék is lejtmenetbe kapcsoltak szerdán, az osztrák ATX mutató 6,5 százalékkal csökkent, a cseh PX index 8 százalékkal, a lengyel WIG 20 mutató 6,1 százalékkal. Az orosz RTS tőzsdemutató 9,3 százalékot veszített előző napi értékéből.

A szerdai nap legnagyobb európai vesztese a BUX lett: a budapesti tőzsde részvényindexe 11,88 százalékos csökkenéssel, 14 484,10 ponton zárt szerdán. A vezető papírok a napi minimumon fejezték be a kereskedést.

A Mol árfolyama 14,97 százalékkal 11 895 forintra csökkent, az OTP részvények ára 14,99 százalékkal 3.784 forintra esett, a Magyar Telekom árfolyama 9,72 százalékkal 650 forintra gyengült, a Richter papírok 6,92 százalékot vesztettek értékükből, a záróár 29 990 forint volt.

Sőre Balázs, a Buda-Cash Brókerház határidős üzletkötője szerint a befektetők a magyar piacot kockázatosabbnak látják, ezt árazzák be a részvényekbe. A pénzügyi válság következtében fellépő országkockázat miatt a BUX több mint kétszer annyit esett, mint a többi régiós index. Illés László, a QUAESTOR elemzője elmondta, hogy a külföldi sajtóban megjelent hírek rontották a magyar piaci hangulatot. Külföldi lapokban ugyanis olyan információk jelentek meg, hogy Izland után a magyar állam bedőlésére is van esély.

Úgy tűnik, hogy Ben Bernanke, az amerikai Fed elnöke sem tudta megnyugtatni a tőzsdenyitás után megnyugtatni az ideges befektetőket, hiszen kora este a Dow 3,3 százalékos, a S&P 500 index 4,26 százalékos, a technológiai részvényeket tömörítő Nasdaq index 3,67 százalékos mínuszban állt.

Lámfalussy Sándor, az euró "atyja", az Európai Monetáris Intézet egykori vezetője szerint a pénzügyi szektor átfogó ellenőrzésében, felügyeletében a mostaninál nagyobb szerepet kellene kapniuk a jegybankoknak, a jegybankároknak a jövőben.

A magyar származású, nemzetközi tekintélyű pénzügyi szakember ezt a véleményét a Biztosítás Felügyeletek Nemzetközi Szövetségének (IAIS) szerdai budapesti konferenciáján mondta. Lámfalussy Sándor szerint most már az a feladat, hogy "előretekintsünk, és lépéseket tegyünk annak érdekében, hogyan előzhetők meg majd a jelzálogpiacihoz hasonló világméretű válságok".

Úgy vélte, az Európai Központi Banknak a pénzügyi termékek ellenőrzésében együtt kellene működnie azzal a 45-50 nagy európai pénzintézeti csoporttal, amelyek egész Európára kiterjedően nyújtanak határon átnyúló pénzügyi szolgáltatásokat.

Az államadósság idei finanszírozása a pénteken bejelentett csökkentett forintkibocsátással is biztosított, akár devizakibocsátás nélkül is, mondta Borbély László András, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgató-helyettese.

Az eddigi állampapír-kibocsátásokból a kincstár számláján jelentékeny pénztartalék gyűlt fel, és a költségvetés várható hiánya is kisebb a tervezettnél, mondta Borbély. Likviditási tartalékkal is rendelkeznek, szükség esetén alternatív piaci forrásokat vonnak be, mondta részletek nélkül.

Így nem okoz gondot, hogy az utolsó negyedévre a nettó - lejáraton felüli - forint állampapír kibocsátást a korábbi tervhez képest 200 milliárd forinttal csökkentették, lényegében a lejáró papírok megújítására korlátozták pénteken, mondta a vezérigazgató-helyettes.

Az év végéig a finanszírozás biztosított, akár lesz devizakötvény kibocsátás, akár nem, mondta Borbély László.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

A Volksbank euróban hitelez, a svájci frank felfüggesztve

A Magyarországi Volksbank Zrt. az új hitelek értékesítésénél ezentúl az euró- és a forinthitelezésre koncentrál, a bank további intézkedésig felfüggesztette a svájci frank illetve dollár alapú új hitelek folyósítását - közölte a hitelintézet szerdán.

MTI Gazdaság

ÁKK: biztosított a finanszírozás

Az eddigi állampapír-kibocsátásokból a kincstár számláján jelentős pénztartalék gyűlt fel, és a költségvetés várható hiánya is kisebb a tervezettnél, mondta Borbély. Likviditási tartalékkal is rendelkeznek, szükség esetén alternatív piaci forrásokat vonnak be, mondta részletek nélkül.

MTI Gazdaság

Gödörben a kelta tigris - megszorítások és adóemelés jön

Írország pénzügyminisztere szerint az ország gazdasága jövőre 0,75 százalékkal zsugorodik. A "kelta tigris"-nek nevezett, hosszú éveken át gazdasági téren igen gyorsan fejlődő állam gyakorlatilag recesszióba került már, és ennek figyelembe vételével készült jövő évi költségvetése, amely komoly megszorításokat is tartalmaz.

MTI Gazdaság

Elemzők novemberben nem várnak kamatcsökkentést

Londoni feltörekvő piaci elemzők szerint az MNB a jelenlegi inflációs és növekedési környezetben akár már novemberben is hozzákezdhetne a pénzügypolitikai enyhítéshez, a forintgyengülés és a magyar piacon követelt kockázati felárak emelkedése miatt azonban "nagyon valószínűtlen" a korai kezdés.

HVG Hetilap

Válságkezelés Magyarországon: Pannon duma

Az ingatag magyar pénz- és tőkepiac ellen indított spekulációs támadások gyors elhárítása után is érhetik még meglepetések a hazai megtakarítókat. A stabilitás megteremtéséért stagnáló életszínvonallal fizethet az ország.

MTI Gazdaság

BÉT: a régiós indexekhez képest kétszeres zuhanás

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1953 pontos, 11,88 százalékos csökkenéssel, 14 484,10 ponton zárt szerdán. Csütörtökön folytatódhat az eladói nyomás. Az átmeneti emelkedés után a nyugat-európai részvénypiacok ismét 6-7 százalékos zuhanással zártak, mivel a befektetők immár egy mélyebb recesszió lehetőségétől tartanak.

MTI Itthon

Gyurcsány szívességet kért Orbántól

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kabinetfőnökén keresztül azt kérte Orbán Viktortól, vesse latba befolyását annak érdekében, hogy az európai konzervatív pártok is támogassák a Magyarország által javasolt négy pontot. A Fidesz szóvivője közölte, Orbán Viktor közbenjár a magyar javaslat elfogadása érdekében.

MTI Gazdaság

Már megint Magyarországgal példálóznak

Magyarország az iskolapéldája annak, hogy mi romolhat el, ha egy ország túlzottan a külföldi finanszírozásra támaszkodik - olvasható abban a szerdai elemzésben, amely több vezető amerikai lap elektronikus kiadásában jelent meg.

Borúlátóbbak a hazai cégek, kétéves mélypontjára esett a GKI konjunktúraindexe

Borúlátóbbak a hazai cégek, kétéves mélypontjára esett a GKI konjunktúraindexe

IDEA Intézet: A Fidesz EP-listavezetője a legkevésbé szimpatikus

IDEA Intézet: A Fidesz EP-listavezetője a legkevésbé szimpatikus

A jet-skik ellen tiltakoznak a Balatonnál

A jet-skik ellen tiltakoznak a Balatonnál

Jean-Claude Juncker üzent a Brüsszelt támadóknak: "Visszalövünk"

Jean-Claude Juncker üzent a Brüsszelt támadóknak: "Visszalövünk"

Az állam húzta ki a csávából az Erdei elnökölte bokszszövetséget 303 millióval

Az állam húzta ki a csávából az Erdei elnökölte bokszszövetséget 303 millióval

A bencés szerzetesek is megtippelték, ki éli túl a Trónok harcát

A bencés szerzetesek is megtippelték, ki éli túl a Trónok harcát