szerző:
MTI

Negatív figyelőlistára helyezte a szuverén magyar adósi besorolásokat szerdán a Standard & Poor's, a pénzügyi szektorban halmozódó finanszírozási nyomásra hivatkozva. A nemzetközi hitelminősítő Ukrajna besorolásait is negatív felülvizsgálat alá vette.

A Magyarországot érintő intézkedés a hosszú és rövid futamú "BBB plusz/A-2" szuverén adósosztályzatokra, illetve a Budapestre külön érvényben tartott, azonos szintű besorolásokra érvényes. Az S&P ezekre az osztályzatokra már a márciusi népszavazás óta negatív kilátást tart érvényben. A nemzetközi hitelminősítői gyakorlatban a negatív kilátás rendszerint hosszabb időtartamra szól, feloldása - akár az osztályzat rontásával, akár a kilátás visszajavításával - másfél-két évig is eltarthat. A Standard & Poor's azonban szerda este jelezte, hogy a most bejelentett negatív felülvizsgálat eredményét még az év vége előtt közli.

A hitelminősítő szerda késő esti londoni közleménye szerint a lépés tükrözi a cég azzal kapcsolatos aggodalmát, hogy a pénzügyi szektorban mind nagyobb finanszírozási nyomások érvényesülnek, és ezek érdemben növelhetik a teljes államadósságot a GDP-érték 67 százalékát kitevő jelenlegi szintről. Az S&P szerint a hazai és a külföldi tulajdonú bankok meredeken megemelkedett finanszírozási költségekkel és beszűkült nemzetközi piaci hozzáféréssel küszködnek. Ezeknek az intézményeknek a meggyengült finanszírozási profilja nemcsak az ipari világban zajló jelenlegi hitelpiaci felfordulás eredménye, hanem belső okokra is visszavezethető.

A hazai hitelállomány az elmúlt években gyors ütemben a GDP 64 százalékára emelkedett. A növekedés jelentős hányadát devizaalapú hitelek adták, amelyeket nagyrészt a külső adósság növelésével finanszíroztak; egyedül a pénzügyi szektor küladóssága a GDP-érték 34 százalékát tette ki tavaly, áll a Standard & Poor's elemzésében.

Az S&P 2006 nyarán, a költségvetési takarékossági csomag akkori ismertetése után rontotta az addigi elsőrendű "A mínusz"-ról a jelenlegi, közepes befektetői ajánlású "BBB plusz"-ra a hosszú futamú magyar adósosztályzatot, arra a véleményére hivatkozva, hogy a kormány intézkedési tervének hatása elmaradt a költségvetés helyzetében akkor megismert romlás mértékétől. A hitelminősítő annak idején a leminősített osztályzaton is fennhagyta a további besorolásrontást valószínűsítő negatív kilátást.

Ezt azonban már annak az évnek a decemberében visszajavította stabilra, a költségvetési program addig ismertté vált újabb részleteire és a végrehajtás melletti kormányzati elkötelezettségre hivatkozva. Az S&P a stabilra visszajavított kilátást az idei márciusi népszavazás után rontotta ismét negatívra; ezt tetézte most meg a besorolások negatív kihatású figyelőlistára helyezésével. A hitelminősítő szerda este Ukrajna mélyen spekulatív, "B plusz/B" szintű szuverén devizaadósi, és a helyi valutában fennálló kötelezettségek szintén befektetési szint alatti, "BB mínusz/B" osztályzatait is negatív felülvizsgálat alá vette.

Az S&P indoklásában kiemelte, hogy a dollárban számolt ukrán folyómérleg-hiány 2008 első felében a hatszorosára, 6,8 milliárd dollárra - a GDP-érték mintegy 7 százalékára - emelkedett, és a bruttó külső finanszírozási igény a következő tizenkét hónapban eléri az ukrán devizatartalék 147 százalékát.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

S&P: Magyarország nincs a legsebezhetőbb országok között

Az összes felzárkózó térség közül a tágabb értelemben vett Kelet-Európa szuverén adósai a legsebezhetőbbek a globális hitelválság esetleges további súlyosbodásának hatásaitól, áll a Standard & Poor's hétfőn Londonban kiadott elemzésében, amely szerint Magyarországnál vannak jóval sérülékenyebb felzárkózó térségi gazdaságok is.

MTI Gazdaság

S&P: árthat Kelet-Európának az amerikai lassulás

Az amerikai és a világgazdaság romló növekedési kilátásai komoly kihívások elé állíthatják a felzárkózó Európa tőkeszomjas gazdaságait, különösen a nagy egyensúlyhiányokkal küszködőket, mint például Izland és a balti köztársaságok, mert elapadhatnak a külső tőkeforrások, áll a Standard & Poor's szerdán Londonban kiadott elemzésében. Magyarországot a vizsgált országcsoport érzékenyebb tagjai közé sorolta.

MTI Gazdaság

S&P: Magyarország "kísértéseknek" van kitéve

Leálltak a feltörekvő Európa adósminőségi besorolásaiban 2000 óta érvényesült pozitív folyamatok, mondták csütörtökön Londonban a Standard & Poor's szakértői, akik a magyarországi adócsökkentési tervek kapcsán a kormányra ható költségvetési "kísértésekről" beszéltek.

Nem úgy sikerült az orosz űrrobot első kalandja, ahogy tervezték

Nem úgy sikerült az orosz űrrobot első kalandja, ahogy tervezték

Újabb lépést tettek az Amazonas megmentésére

Újabb lépést tettek az Amazonas megmentésére

Könnygázzal oszlatták szét a hongkongi tüntetőket

Könnygázzal oszlatták szét a hongkongi tüntetőket

Különleges oldtimer Lada Samarát árulnak Budapesten

Különleges oldtimer Lada Samarát árulnak Budapesten

Űrbűncselekménnyel gyanúsítanak egy amerikai asztronautát

Űrbűncselekménnyel gyanúsítanak egy amerikai asztronautát

A Puskás Akadémia meglepetésre megverte a Fradit

A Puskás Akadémia meglepetésre megverte a Fradit