szerző:
MTI

Jelentősen ingadozott a forint árfolyama csütörtökön a bankközi piacon, zárásra kissé erősebb pozícióba került a szerda délutáni szintjénél.

A budapesti bankközi devizapiacon csütörtök délután fél ötkor 268,90/269,10 forint volt az euró árfolyama, ami valamivel erősebb forintot jelent a szerda délutáni 269,20/40 forintos euró-árfolyamhoz képest.

Szerdán éjjel és csütörtökön a hajnali órákban még 273 forintos szinten üzleteltek a tengeren túlon, majd röviddel a budapesti kereskedés indulása után 269,90/270,10 forint volt az árfolyam. Miután a Magyar Nemzeti Bank bejelentette, hogy az euró-likviditás növelése érdekében megállapodást kötött az Európai Központi Bankkal, hirtelen 262 forintra is javult a forint az euróval szemben. Erről a szintről heves ingadozás közepette jutott el 260,35 forintos napi szélsőértékéhez, valamint az előző napi szinthez hasonló délutáni árfolyamához is.

A kereskedők szerint továbbra is az immár megszokottá vált ingadozás, a rendkívül magas volatilitás a legfőbb jellemzője a budapesti piacnak; az árfolyam minden hírre, bejelentésre, keresztárfolyam-változásra, a nemzetközi hangulat rezdüléseire élénken reagál, miközben a likviditás kicsiny, így egy-egy ajánlat, néhány megkötött üzlet komoly árfolyamváltozások előidézésére képes.

Az euró/dollár árfolyamban is komoly mozgások voltak: a reggeli 1,335-ről az árfolyam eljutott 1,353-ig, majd onnan 1,34-re érkezett. Az amerikai deviza árfolyama Budapesten 200,80/90 forint volt csütörtökön délután - a szerdai 198,00/20, a hajnali 202 forint és a délelőtti 199,40 forint után.

A bankközi forintpiacon az MNB sikeres tendere és a jegybank délutáni bejelentései oldani látszanak a feszültséget; ha megoldást egyelőre nem is jelentettek - mondták el a kereskedők. A piac üdvözölte a likviditás növelése érdekében az Európai Központi Bankkal kötött megállapodást; a felkínált rendelkezésre állás nyújtotta viszonylagos biztonság már a korábban sikertelen kétoldali deviza FX-swap tenderen is eredményt hozott - 92 millió eurót allokáltak.

A bankközi forintpiacon az O/N kamat szintje nem változott, 8 százalék körül maradt. Hosszabb lejáratra üzlet gyakorlatilag nem született, az egyéves lejárat elméleti hozama 9 százalék.

Az állampapírpiacon sem nőtt még számottevő mértékben a likviditás, de érzékelhetően javult a hangulat, a jegybank bejelentései egyetértésre találtak. A kereskedők szerint eredményt hozhat mind az O/N rendelkezésre állás bevezetése, mind pedig a két új fedezett hiteloldali eszköz bevezetése és az elsődleges állampapír forgalmazókkal kötött megállapodás.

A jegybank korlátlan mennyiség mellett egy kéthetes futamidejű, fix kamatú, heti egyszeri fedezett hiteltender, és előre meghirdetett mennyiség mellett egy hathónapos futamidejű, rendszeresen meghirdetett, változó kamatozású fedezett hiteltender kiírásáról döntött.

Érzékelhető változás, hogy a tőzsdén volt állampapír-ügylet, a másodlagos piacon pedig annyi változott, hogy megjelentek a vásárlók, sőt a csütörtöki napon immár a vételi oldal dominált. Egyelőre ugyan magas, 11-13 százalékos hozamokkal keresik az államkötvényeket, de a korábbi napok teljes kihaltsága után a vevők megjelenését egyértelmű előrelépésnek értékelték a megkérdezett kereskedők. Eladó ezeken a szinteken még nem igen akad, de "eljön az ideje az üzletkötéseknek is" - fogalmazott az egyik kereskedő.

Jó jelnek tartják ugyanakkor azt is, hogy a csütörtöki 12 hónapos diszkont kincstárjegy aukción "csak" 11,49 százalékra emelkedett az átlagos hozam, és a maximális hozam is 12 százalék alatt maradt (11,90 százalék volt). Az "elszállt" államkötvény árazás mellett ezeken a szinteken üzletek születtek, ami értékelhető lépés a piac normalizálódása felé.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Veres: az idei kiadáscsökkentés 103 milliárd forint

Az idei eredményszemléletű államháztartási hiány a GDP 3,4 százaléka lesz a konvergenciaprogramban rögzített 4,3 százalékkal, illetve a korábban bejelentett 3,8 százalékkal szemben, ami 103 milliárd forintos megtakarítást jelent – közölte Veres János pénzügyminiszter.

MTI Gazdaság

Hullámzik a forint árfolyama

A budapesti bankközi devizapiacon csütörtök délben 265,50/70 forint volt az euró árfolyama, ami erősebb pozíciót jelent a reggeli 269,90/270,10 forintnál, és különösen az éjszakai tengerentúli kereskedés 273 forintos szintjénél.

MTI Gazdaság

Forintért kínál eurót a jegybank

A Magyar Nemzeti Bank és az Európai Központi Bank (EKB) csütörtöki együttműködési megállapodása alapján a jegybank új eurólikviditást nyújtó O/N FX-swap rendelkezésre állást vezet be október 16-tól visszavonásig, melynek keretében az MNB partnerei minden kereskedési napon előre meghatározott áron helyezhetnek el forintot a jegybanknál euróért cserébe, FX-swap ügyletek keretében.

Halálos gombás fertőzések kísérhetik a globális felmelegedést

Halálos gombás fertőzések kísérhetik a globális felmelegedést

Szükségszállást nyitottak a Soroksári úti háztűz miatt

Szükségszállást nyitottak a Soroksári úti háztűz miatt

Most egy honosított brazillal erősít a kínai fociválogatott

Most egy honosított brazillal erősít a kínai fociválogatott

Újabb 90 napra függesztheti fel Amerika a Huawei elleni intézkedéseket

Újabb 90 napra függesztheti fel Amerika a Huawei elleni intézkedéseket

A komoly összecsapások miatt visszaállította a korlátozásokat az indiai kormány Kasmírban

A komoly összecsapások miatt visszaállította a korlátozásokat az indiai kormány Kasmírban

Epilepsziás rohamot kapott egy utas a Wizz Air járatán

Epilepsziás rohamot kapott egy utas a Wizz Air járatán