szerző:
MTI

A Magyar Nemzeti Bank és az Európai Központi Bank (EKB) csütörtöki együttműködési megállapodása alapján a jegybank új eurólikviditást nyújtó O/N FX-swap rendelkezésre állást vezet be október 16-tól visszavonásig, melynek keretében az MNB partnerei minden kereskedési napon előre meghatározott áron helyezhetnek el forintot a jegybanknál euróért cserébe, FX-swap ügyletek keretében.

Az Európai Központi Bankkal kötött megállapodás az MNB nyíltpiaci műveleteihez nyújtott támogatásként 5 milliárd euró értékhatárig ad lehetőséget az MNB számára euróhitel felvételére.

Csütörtökön a rendelkezésre állás időpontja: 13:45-14:00 óra; az eurólikviditás-nyújtás swappontban kifejezett ára: 0,58 swappont.

A kiadott közlemény szerint az ügyletek induló lábán és a lejáratkor használt technikai árfolyamot az MNB az aktuális piaci árfolyam 110 százalékában állapítja meg.

Az MNB az ügyletből eredő kötelezettségének csak az ügyfél fizetési teljesítésének megtörténte után tesz eleget.

A fenti, új eszköz és a hétfőtől működtetett kétoldalú devizaswap tenderek között a fő különbség, hogy az EKB megállapodás alapján működtetett tenderben az MNB többlet eurólikviditást kínál, míg a másik tendernél csak a közvetítő szerepét tölti be az üzletet kötő bankok között.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kétoldali, euró- és forintlikviditást nyújtó O/N FX-swap csütörtöki gyorstenderén a jegybank által kiadott közlemény szerint 92 millió eurót allokáltak. A hétfői és a szerdai tender sikertelen maradt, kedden 35 millió eurót allokáltak.

A csütörtöki FX-swap tenderen 92 millió eurót allokáltak (Oldaltörés)


A hétfői sikertelen tender után kedden az MNB változtatott a benyújtható ajánlatok értékein – az eurólikvidititást nyújtó tenderen maximum 2,27 swappont volt a benyújtható ajánlat – a hétfői 2,60 swapponttal szemben; a forintlikvidititást nyújtó tenderen pedig minimum 2,44 swappont volt a benyújtható ajánlat – a hétfői 3,15 swapponttal szemben.

Szerdán tovább módosították a feltételeket, nem határoztak meg minimálisan és maximálisan benyújtható swappontokat. Csak annyit közöltek, hogy az MNB úgy határozza meg a két, párhuzamosan rendezett tenderen elfogadott mennyiséget, hogy a forintlikviditást nyújtó FX-swap esetében a legalacsonyabb még elfogadott swappont és az eurolikviditást nyújtó FX-swap esetében a legmagasabb még elfogadott swappont közötti különbség legalább 0,18 swappont legyen. Hasonló feltételek mellett került sor a csütörtöki tenderre is. Az MNB azt nem közli, hogy a tenderekre milyen nagyságrendű ajánlatok érkeznek.

Az MNB az EKB-val kötött megállapodása alapján meghirdetett első, euró likviditást nyújtó deviza swap tenderére csak később, 3/4 2-kor kerül sor. Ebben az MNB – ugyancsak O/N határidőre –, de fix hozamra többlet euró likviditást kínál a bankoknak. A csütörtöki tendert 0.58 swappont fix hozammal hirdették meg, és nem határoztak meg maximális elfogadható mennyiséget.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Sikertelen az MNB swap-tendere

Csak egyik oldalról érkeztek ajánlatok, így nem hozott üzletkötést a kétoldali, euró- és forintlikviditást nyújtó jegybanki O/N FX-swap gyorstender.

MTI Gazdaság

Elemzők: pozitív hatása lehet az MNB-EKB megállapodásnak

Az MNB és az EKB bejelentése öt milliárd euró hitelkeretről a deviza-swap piac likviditásának elősegítése érdekében újabb lépés, amely megnyugtatóan rendezheti a piacokat – mondta Cselényi György a BNP Paribas kamatkereskedési igazgatója.

MTI Gazdaság

Az EKB havi jelentése a pénzpiacról

Az Európai Központi Bank (EKB) októberi havi jelentésében megismételte korábbi helyzetértékelését, amely szerint az euróövezetben tovább enyhül az inflációs nyomás, viszont fokozódnak a gazdasági növekedés kockázatai. Egyidejűleg fontos ügyelni az EKB szerint a másodlagos inflációs hatások elkerülésére.

Több kilométeres a kocsisor Hegyeshalomnál, a kilépő oldalon

Több kilométeres a kocsisor Hegyeshalomnál, a kilépő oldalon

A jet-skik ellen tiltakoznak a Balatonnál

A jet-skik ellen tiltakoznak a Balatonnál

Nem sikerült lenyomnia a könyvesboltokat az online vásárlásnak

Nem sikerült lenyomnia a könyvesboltokat az online vásárlásnak

Harry Potter-kollekciót dob piacra a Vans

Harry Potter-kollekciót dob piacra a Vans

Igazi csoda: 27 évig volt kómában, de felébredt

Igazi csoda: 27 évig volt kómában, de felébredt

Leégett a házuk, de gyerekeit még ki tudta menteni egy soroksári nő

Leégett a házuk, de gyerekeit még ki tudta menteni egy soroksári nő