szerző:
MTI

Magyarország a 2010-ben esedékes következő választások előtt csatlakozhat az euróövezeti belépés előtt kötelező ERM-II. árfolyamrendszerhez – mondta a Financial Timesnak Gyurcsány Ferenc.

A kormányfő a londoni gazdasági napilapnak adott interjúban azt mondta: ha a nominális feltételeken túl minden lényeges körülmény kedvező lesz, akkor csatlakozni kell a rendszerhez. Londoni feltörekvő piaci elemzők azt sem tartják lehetetlennek, hogy Magyarország akár jövőre csatlakozhat az ERM-II.-höz.

A BNP Paribas bankcsoport nemrégiben azt jósolta, hogy Lengyelország valószínűleg 2009 elején belép az átváltási mechanizmusba, és a lengyel példa a magyarokat is arra sarkallhatja, hogy gyorsítsák az eurócsatlakozási folyamatot.

A BNP Paribas elemzői szerint a magyar hatóságok megvárják, amíg az árfolyam stabilizálódik. A ház ezt figyelembe véve azzal számol, hogy Magyarország 2009 második felében lép be az ERM-II. rendszerbe.

A Goldman Sachs befektetési bankcsoport londoni elemzői is azt valószínűsítették nemrég, hogy ha sikerül elfogadtatni a jövő évi költségvetést, és ha az infláció tovább lassul, az ERM-II.-beli tagság Magyarország számára is lehetséges lesz "valamikor 2009-ben".

Gyurcsány Ferenc a jelenlegi piaci helyzetről azt mondta a csütörtöki Financial Timesnak: tárgyalt a magyar pénzügyi szektor vezetőivel és a jegybankkal, s az a közös vélemény alakult ki, hogy a globális pénzügyi felfordulásnak talán nem lesz nagyon közvetlen hatása a magyar gazdaságra. A helyzet azonban az elmúlt héten változott, a piaci bizonytalanságok hatással vannak a hazai piacokra – mondta a kormányfő, aki az energiapolitikában óvott a konfrontációtól, mondván: Magyarország nem tudja csökkenteni sebezhetőségét úgy, ha szűkíti az Oroszországgal fennálló kapcsolatokat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Gyurcsány szívességet kért Orbántól

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kabinetfőnökén keresztül azt kérte Orbán Viktortól, vesse latba befolyását annak érdekében, hogy az európai konzervatív pártok is támogassák a Magyarország által javasolt négy pontot. A Fidesz szóvivője közölte, Orbán Viktor közbenjár a magyar javaslat elfogadása érdekében.

MTI Itthon

Gyurcsány: most lehetne megállapodni hosszabb távú ügyekről

Gyurcsány Ferenc válaszában intézkedéseik mércéjeként említette, hogy nem alakultak ki sorok a bankok előtt, mert sikerült megőrizni a magyar pénzintézetekbe vetett bizalmat. Egyúttal kiemelte: sikerült visszaverni a forint és az OTP elleni támadást, ami azt mutatja, hogy a lépések elégségesek voltak. Napirend előtt: reakciók és viszonválasz.

MTI Gazdaság

Gyurcsány: négypontos magyar javaslat az EU-csúcsra

Négypontos javaslatot terjeszt a magyar kormány az Európai Unió állam- és kormányfői elé Brüsszelben, ahol szerdán tárgyalnak a nemzetközi pénzügyi válság okozta teendőkről - jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) tagjaival folytatott konzultáció után.

MTI Itthon

Válságtanácskozás Gyurcsánynál

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke délután tájékoztatást ad a frakcióvezetőknek a pénzpiaci válság kapcsán kialakult helyzetről a parlamentben – közölte a kormányszóvivő.

MTI Itthon

Gyurcsány: az MSZP-SZDSZ együttműködés nemzeti érdek

A nemzeti csúcs összehívásának és a 12 pontos cselekvési tervnek a támogatását kérte a kongresszustól Gyurcsány Ferenc pártelnök, miniszterelnök zárszavában. Az átdolgozott kongresszusi határozatot egyhangú szavazással, kézfeltartással fogadták el.

MTI Gazdaság

Gyurcsány: Magyarország megszervezte az IMF-támogatást

Magyarország elsőként szervezte meg a régióban a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Unió támogatását azért, hogy "ne kelljen soha igénybe venni" – mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. A tárgyalásokat Magyarország kezdeményezte, ez azonban nem azt jelenti, hogy hitelt vennénk fel az IMF-től - tette hozzá Veres János pénzügyminiszter.

MTI/hvg.hu Gazdaság

Gyurcsány a válság miatt újragombolná az ország kabátját

Gyurcsány Ferenc szerint a pénzügyi válság egyre kiterjedtebb, mára elérte Magyarországot is, és ebben a helyzetben a magyar emberek érdekeinek védelmében össze kell fognia a jegybanknak, a munkaadóknak, a munkavállalóknak, a törvényhozásnak, valamint a kormánynak.

MTI Itthon

Gyurcsány válságellenes csomagja

Gyurcsány Ferenc - Simor András jegybankelnökkel egyeztetve - 12 pontos intézkedéscsomagot javasolt az ellenzéki pártoknak a pénzügyi válság miatt. Erről a miniszterelnök a péntek délutáni, a frakcióvezetőkkel folytatott egyeztetésen beszélt. Befagyasztaná a béreket, elhalasztaná az adócsökkentést, elfogadja a költségvetési plafont és a költségvetési tanács megalakítását.

Egy hónappal a határidő lejárta előtt már több ezren jelentkeztek a külképviseleti szavazásra

Egy hónappal a határidő lejárta előtt már több ezren jelentkeztek a külképviseleti szavazásra

Nagy buli volt Bodrogi Gyula 85. születésnapja

Nagy buli volt Bodrogi Gyula 85. születésnapja

A legújabb divat: a nyaraló

A legújabb divat: a nyaraló

Halálos helikopterbaleset

Halálos helikopterbaleset

Magyarországon tölti valószínűleg a húsvétot Geert Wilders, a holland szélsőjobb megkopóban lévő csillaga

Magyarországon tölti valószínűleg a húsvétot Geert Wilders, a holland szélsőjobb megkopóban lévő csillaga

Őrizetbe vették a fűben magára hagyott újszülött édesanyját

Őrizetbe vették a fűben magára hagyott újszülött édesanyját