szerző:
MTI

A pénzügyi válságból fakadó rossz előjelek ellenére a közép- és kelet-európai országok gazdasági kilátásai továbbra is kedvezőek az Erste Bank szerint.

A pénzintézet főelemzője egy bécsi rendezvényen úgy vélekedett, hogy még ha Európában be is következik a recesszió, a földrész középső és keleti régióiban (KKE) fennmarad a növekedés, jóllehet szerényebb mértékben, mint eredetileg jósolták. Közlése szerint a bank abból indul ki, hogy a KKE-államokban a bővülés jövőre a korábban jósolt 4,3 százalékról hozzávetőleg 1,1 százalékra lassul.

Ez azonban még igencsak távol van a gazdasági visszaeséstől - mondta Friedrich Mostböck. Az alacsony bérköltségek miatt a régió még előnyt is húzhat a globális növekedés apadásából.

A főelemző csupán híresztelésnek minősítette, hogy a magyar gazdaság a csőd szélén állna. Megítélése szerint az olyan országok, mint Románia, Lengyelország és Magyarország sokkal könnyebben tudják majd átvészelni a krízist, mint például Észtország vagy Litvánia, ahol éppen most pukkad ki a buborék. Álláspontját azzal indokolta, hogy a KKE-államok több devizatartalékkal rendelkeznek, ugyanakkor kevesebb a rövid lejáratú hitelük.

A térséget a bank "rendkívül előnyösnek" értékeli, ennek ellenére pillanatnyilag nem tanácsolja részvények vásárlását.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

"Fekete szerda" - a nap legnagyobb vesztese a BUX

Folyamatos kezdeményezésekkel kell üzenni a piacoknak, hogy Magyarország gazdasága, költségvetési és pénzügyi pozíciója, a magyar bankrendszer elég erős ahhoz, hogy kibírja a pénzügyi válság okozta nyomást - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Brüsszelben.

Itthon

Készenléti hitel az IMF-től Magyarországnak?

A világsajtóban egyre több értesülés mutat abba az irányba, hogy Magyarország hamarosan készenléti hitelmegállapodást köt a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) is , miután az MNB már megállapodott az Európai Központi Bankkal: 5 milliárd euróig hitelt vehet fel.

Lengyel László Vélemény

Lengyel László: Gyurcsány és az ő virtuális világa

Gyurcsány Ferenc megint még azelőtt akarta az országot megmenteni, hogy tudta volna, miről van szó. A költségvetés és az adótörvények visszavonása helyes, bár elkésett döntés volt. De innen szakmailag, és nem nyilvános bejelentgetésekkel kellett volna tovább haladni. Teljesen feleslegesen nemzeti szintű kerekasztalt hívott össze, ahol se munka, se döntés nem lehetséges. A megjelentek többségének nincs gazdasági kompetenciája – ha szólnak, baj, ha nem szólnak, az is baj.

MTI Gazdaság

A tőzsdék ma is rossz napra készülnek

Londoni értékforgalmazók szerint a nyugat-európai részvénypiacok csütörtökön esésben, 4-6 százalék körüli csökkenéssel kezdhetnek, követve a Wall Streeten és az ázsiai tőzsdéken tapasztalt eladási hullámot. A tőzsdéken a hangulatot a globális recessziótól való félelem rontotta.

MTI Gazdaság

A Volksbank euróban hitelez, a svájci frank felfüggesztve

A Magyarországi Volksbank Zrt. az új hitelek értékesítésénél ezentúl az euró- és a forinthitelezésre koncentrál, a bank további intézkedésig felfüggesztette a svájci frank illetve dollár alapú új hitelek folyósítását - közölte a hitelintézet szerdán.

MTI Gazdaság

Gödörben a kelta tigris - megszorítások és adóemelés jön

Írország pénzügyminisztere szerint az ország gazdasága jövőre 0,75 százalékkal zsugorodik. A "kelta tigris"-nek nevezett, hosszú éveken át gazdasági téren igen gyorsan fejlődő állam gyakorlatilag recesszióba került már, és ennek figyelembe vételével készült jövő évi költségvetése, amely komoly megszorításokat is tartalmaz.

MTI Gazdaság

BÉT: a régiós indexekhez képest kétszeres zuhanás

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1953 pontos, 11,88 százalékos csökkenéssel, 14 484,10 ponton zárt szerdán. Csütörtökön folytatódhat az eladói nyomás. Az átmeneti emelkedés után a nyugat-európai részvénypiacok ismét 6-7 százalékos zuhanással zártak, mivel a befektetők immár egy mélyebb recesszió lehetőségétől tartanak.

Ezért is eszünk annyit az ünnepekkor, mintha nem lenne holnap

Ezért is eszünk annyit az ünnepekkor, mintha nem lenne holnap

Berobbant egy flakon egy tuzséri ház udvarán: két gyerek súlyosan megsérült

Berobbant egy flakon egy tuzséri ház udvarán: két gyerek súlyosan megsérült

Már a kiemelkedő nemzeti értékeket is miniszteri biztos felügyeli

Már a kiemelkedő nemzeti értékeket is miniszteri biztos felügyeli

Erdő Péter: Csak mert valaki magyarnak születik, még nem lesz rögtön keresztény is

Erdő Péter: Csak mert valaki magyarnak születik, még nem lesz rögtön keresztény is

54 millióan töltötték le a Trónok harca új részét 24 óra leforgása alatt, az HBO is örülhet

54 millióan töltötték le a Trónok harca új részét 24 óra leforgása alatt, az HBO is örülhet

Háromezer, hazai gyártású, elektromos buszt ígér a kormány

Háromezer, hazai gyártású, elektromos buszt ígér a kormány