szerző:
MTI

Negatívra rontotta az eddigi stabilról az osztrák Erste bankcsoport "A/A-1" szintű, elsőrendű kockázati besorolásának kilátását csütörtökön a Standard & Poor's, arra hivatkozva, hogy növekszik a kockázat: a globális makrogazdasági nyomások átterjedhetnek a bank tevékenységi területére, Közép- és Kelet-Európára, valamint Ausztriára.

Ugyancsak negatívra változtatta a nemzetközi hitelminősítő az Erste két kelet-európai érdekeltsége, a romániai Banca Commerciala Romana, valamint a cseh Ceská Sporitelna kilátását, ez utóbbiét azért, mert e bank központi szerepet tölt be az anyavállalat térségi működésében.

Az S&P indoklása szerint a lépés tükrözi a globális pénzügyi felfordulásból eredő, növekvő makrogazdasági kockázatokat, amelyek kedvezőtlenül érinthetik az Erste Bank nagy kelet-európai érdekeltségeinek, sőt hazai tevékenységének pénzügyi profilját és üzleti kilátásait.

Elsősorban a jelentős romániai és magyarországi jelenlét gyakorolhat nyomást az Erste Bankra, ha ezekben az országokban tovább romlana a működési környezet.

Az Erste különösen érzékeny a közép-kelet-európai gazdasági bajokra a térségben elfoglalt erőteljes pozíciója miatt: a csoportszintű mérlegfőösszeg 42 százaléka, az adó előtti eredmény 60 százaléka innen származott – áll a Standard & Poor's elemzésében.

A hitelminősítő előző nap leminősítést valószínűsítő, negatív figyelőlistára helyezte a szuverén magyar adósi besorolásokat, a pénzügyi szektorban halmozódó finanszírozási nyomásra hivatkozva.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Shake

Szexbotrány az Erste romániai bankjánál

A banki pulton terpesztve, csak harisnyában és melltartóban fényképeztette magát Iulia Sambotin, a BCR Erste egyik gyulafehérvári fiókjának pénzügyi tanácsadója.

hvg.hu Itthon

Megijedhettek reggel az Erste Bank ügyfelei

Hiba történt az Erste Bank által használt sms-küldési hálózatban. A netbankot és Kártyaőrt használó ügyfelek mobiltelefonjára hajnali háromkor belépési kódot és vásárlást igazoló sms-ek érkeztek. A duplikálás tényét a bank elismerte.

MTI Gazdaság

Nyolc évet kapott az Erste Bank egy volt vezetője

Csaknem egymilliárd forint csalás miatt ítélte el csütörtökön nem jogerősen a Zala Megyei Bíróság az Erste Bank volt vezető munkatársát és tizenöt társát - írta pénteki számában a Zalai Hírlap.

Gazdaság

Tisztogatás az Erste Banknál

Csoporttá alakul a Kelet-Közép-Európában egyre erőteljesebben jelen lévő osztrák Erste Bank. Holding alá szervezi bankérdekeltségeit, s leválasztja a biztosítási tevékenységet.

Itthon

Ma reggel az Erste Bankot támadták meg az adatvadászok

Számlájuk ellenőrzésére és adataik megadására szólít fel az az elektronikus levél, melyet ma reggel küldtek szét azok az adatvadászok, akik az elmúlt hetekben több magyarországi pénzintézet ügyfelei ellen is indítottak támadást.

LED-es menetfénnyel hódít ez a régi-új Trabant

LED-es menetfénnyel hódít ez a régi-új Trabant

Sokáig csak álom marad a HÉV és a metró összekötése

Sokáig csak álom marad a HÉV és a metró összekötése

Huszonkét amerikai államban terjed a kanyaró

Huszonkét amerikai államban terjed a kanyaró

Hernádi Zsolt vezeti júliustól a Corvinust fenntartó alapítványt

Hernádi Zsolt vezeti júliustól a Corvinust fenntartó alapítványt

Máris felkerült a netre a Bosszúállók: Végjáték, pedig sok helyen még be sem mutatták

Máris felkerült a netre a Bosszúállók: Végjáték, pedig sok helyen még be sem mutatták

Meghalt a legendás orosz kézilabdázó

Meghalt a legendás orosz kézilabdázó