szerző:
MTI

Gazdasági katasztrófa szélére sodródott a fejlett ipari országok alkotta OECD-térség, és a világgazdaság egyetlen reménye Kína maradt, áll az egyik legnagyobb londoni külpolitikai elemző műhely friss helyzetértékelésében.

A Királyi Külügyi Intézet – londoni székhelye után, általánosan használt nevén a Chatham House – szerint az OECD-országcsoport már a pénzügyi válság legutóbbi, robbanáshoz hasonlatos szakasza előtt is „szokatlan mértékben összehangolt recesszió” felé süllyedt. A folyamat fő eleme, hogy a fogyasztói és az üzleti kiadások egyidejűleg összeomlanak, az elbocsátások és a csődök kockázata nő.

A háztartások és a vállalatok számára azonban a kockázatok most már nem korlátozódnak a kiadási tervek kényszerű csökkentésére; a közvetlen fenyegetés a hitelforrások teljes befagyása, és az, hogy még a bérek kifizetéséhez és a beszerzési költségek fedezéséhez szükséges tőkét is csak küszködve lehet felhajtani.

Kalifornia államnak például már gondot okoz a tanárok bérének folyósításához szükséges hitelek előteremtése. Ez Oroszországra volt jellemző a 90-es évek közepén, de arra soha senki nem számított, hogy ugyanez a probléma az Egyesült Államokban is megjelenik, áll a Chatham House elemzésében.

A lakossági szintű hitelforrások elapadását alátámasztják más londoni jelzések is. A MoneyExpert.com nevű internetes hitelajánlat-összehasonlító cég jelentése szerint Nagy-Britanniában az elmúlt fél évben csaknem ötmillió új hitelkártya-, illetve bankhitel-kérelmet utasítottak el a kibocsátó bankok; ez napi több mint 20 ezer elutasított kérelmet jelent.

A Bank of England – a brit jegybank – legutóbbi kimutatása szerint az augusztusban folyósított lakossági ingatlanhitelek értéke az előző hónapban kihelyezett összeg 5 százaléka volt Nagy-Britanniában.

A Chatham House londoni elemzése szerint a fejlett ipari térségben már eddig valószínűsített fogyasztáscsökkenés is elégséges ahhoz, hogy „ronda recessziót” okozzon: a GDP-érték 2009-ben jó eséllyel legalább 1-2 százalékkal visszaesik az Egyesült Államokban és Európában.

A jelenlegi piaci felfordulást figyelembe véve azonban a GDP-visszaesés olyan mértékűvé is fajulhat, amilyen általában harmadik világbeli adósságválságok idejére volt jellemző: egyes előrejelzések akár 10 százalékos zuhanást sem zárnak ki a következő hónapokra, áll a londoni kutatóműhely új jelentésében.

Ebben a helyzetben különös figyelem irányul a feltörekvő piacokra. Nyilvánvalóan túlzás lenne azt kérni a felzárkózó térségtől, hogy vállalja át a világgazdasági növekedés fenntartását, mégis, a belső fogyasztás erős dinamikája ebben az országcsoportban ellensúlyozza a gyenge OECD-be irányuló export lassulását.

Mindemellett a térség exportjának célállomásai is egyre kevésbé koncentráltak, és így ezek az országok kevésbé függnek az amerikai kereslettől. A feltörekvők részaránya az Egyesült Államokba irányuló teljes exporton belül mára 15 százalék alá csökkent az egy évtizeddel ezelőtti 25 százalékról, áll a Királyi Külügyi Intézet elemzésében.

Az ázsiai exportőrök jelentős részének most már Kína a fő piaca, Kína pedig megelőzte az Egyesült Államokat és a nagy európai gazdaságokat az öböl menti arab olajállamok exportszállítójaként. Ez a sokszínűsödés a globalizáció kedvező oldala, és megmutatja: a globalizáció nem feltétlenül jelenti azt, hogy a világgazdasági növekedés az amerikai fogyasztótól függ.

A globális GDP-növekedéshez Kína ma már önmagában többet ad hozzá, mint az amerikai gazdaság, India ugyanannyit, mint Japán, a felzárkózó térség együtt pedig nemsokára többel járul hozzá a világgazdasági bővüléshez, mint az OECD, sőt vásárlóerő-paritáson mérve a feltörekvők máris megelőzték az OECD-csoportot, áll Chatham House elemzésében.

A londoni intézet szakértői szerint a folyamatos kínai növekedés jelenti ma a legjobb reményt arra, hogy mérsékelni lehessen a jelenlegi válság által a világgazdaságnak okozott károkat. Ettől függetlenül a pénzügyi szektor válságát a lehető leggyorsabban ellenőrzés alá kell vonni, elkerülendő, hogy a pánik még több vállalatot romba döntsön, és embereket fosszon meg megélhetésüktől, áll az elemzésben.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

OECD: drága és nem hatékony a bioüzemanyag támogatása

Drága és nem hatékony a bioüzemanyag-termelés állami támogatása a fejlett országokban, csak korlátozott eredménye van az üvegházhatást okozó gázok csökkentésében és az energiabiztonság növelésében, viszont jelentős a hatása a nemzetközi terményárakra, írták a nemzetközi Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) elemzői egy szerdán megjelent tanulmányukban.

MTI Gazdaság

IMF, OECD: a pénzügyi rendszer összeomlását meg kell akadályozni

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a nemzetközi Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) vezetői szerint a nemzetközi pénzügyi rendszer összeomlását meg kell akadályozni, mert a globális bankközi hitelválság még jó ideig eltarthat, és komoly következményei is lehetnek.

MTI Gazdaság

OECD: megmenekülhetünk a legrosszabbtól

Ha az Egyesült Államok tüsszent, a többi fejlett gazdaság is többé-kevésbé elkapja a náthát, ez derül ki a nemzetközi Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) szerdán megjelent, tavaszi előrejelzéséből.

MTI Gazdaság

OECD: reformokat gyorsan és eltökélten

Magyarországnak egyszerre van szüksége költségvetési konszolidációra és szerkezeti reformokra: ezek azonnal növelik a bizalmat és kamatcsökkentést tesznek lehetővé, valamint középtávon növelik az adók és a társadalombiztosítási járulékok csökkentésének esélyét – véli az OECD.

MTI Gazdaság

Bajnai: az OECD megerősítette a magyar kormány előrejelzéseit

Az OECD tavaszi előjelzései megerősítették a magyar kormány prognózisait: az év második felétől elkezdenek megtérülni az elmúlt két év áldozatvállalásai, és a gazdaság növekedése visszatér a reális teljesítőképesség környékére - mondta csütörtökön Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter a párizsi székhelyű nemzetközi Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) éves miniszteri értekezletét követően.

MTI Gazdaság

OECD: adó- és tb-terhekben Magyarország az élmezőnyben

Az összes OECD-tagország közül Belgiumban, Magyarországon és Németországban volt a legmagasabb tavaly a munkára rakodó terhek, az adók és járulékok aránya - tette közzé kedden a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) a különböző elvonásokról szóló elemzését.

MTI Karrier

OECD-jelentés a felsőoktatásról: igazságtalanságok a hozzájárulásokban

Magyarország azon államok közé tartozik, ahol a felsőoktatás finanszírozásában, a hallgatói hozzájárulások területén nagy a háztartások, a családok szerepvállalása, ám ez egyenlőtlenül és igazságtalanul valósul meg - közölte Halász Gábor oktatási szakértő a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) jelentését ismertetve.

MTI Gazdaság

Az OECD javította az amerikai, rontotta az euróövezeti előrejelzését

Az európai gazdaságok jobban lassulnak a korábban vártnál, a brit gazdaságot egyenest recesszió fenyegeti két negyedéven át negyedéves összehasonlításban, az Egyesült Államokban azonban a jövő valamivel biztatóbbnak tűnik a korábbi jóslatoknál, vélték a nemzetközi Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési szervezet (OECD) elemzői a kedden megjelent, legújabb időközi előrejelzésükben.

Mit keresett Sarkozy egy korrupcióval vádolt izraeli milliárdos oldalán Guineában?

Mit keresett Sarkozy egy korrupcióval vádolt izraeli milliárdos oldalán Guineában?

Itt a Breaking Bad film címe és a bemutató időpontja

Itt a Breaking Bad film címe és a bemutató időpontja

A Puskás Akadémia meglepetésre megverte a Fradit

A Puskás Akadémia meglepetésre megverte a Fradit

Valter Attila szakaszt nyert a fiatalok Tourján

Valter Attila szakaszt nyert a fiatalok Tourján

Német állampapírral a klímavédelemért

Német állampapírral a klímavédelemért

A Petőfi hídról esett a Dunába

A Petőfi hídról esett a Dunába